Zonguldak sahili, kordon boyu, eski liman içi kömür yükleme iskelesi ve çevresinin yenileme çalışmalarında sona gelindi. Zaman zaman kesintiye uğrayan inşaatın son aşamasında iken bir karar değişikliği ile beton iskele üzerinde bulunan baraka görünümlü yapı kaldırılıp yerine üzeri açık gezi terası olarak bırakılmasına karar verildi. Hemen karşısına da iki adet yeni bir yapı ilavesi yapıldı. Bu alan halihazırda inşaat halinde, yaklaşık bir ay içinde tamamlanması bekleniyor.

Kordon boyunun valilik binası önünden iskele tarafına doğru bakınca modern bir sahil yolu, balık restoranlar ve kafelerin yan yana sıralandığı modern bir kent manzarası gözümüze çarpıyor. Ancak eksik olanların hayali hafızalarda beliriyor. Bizim gibi orta yaşı geçmiş, gençliği ve çocukluğunu buralarda yaşamış gözler bu eksikliği daha iyi hissediyor.

Hislerimi anlatabilmek, eksikliğini gösterebilmek adına olması gereken manzarayı sanal olarak projelendirip neleri kaybedip kent hafızasından sildiğimizi montaj fotoğrafta görüldüğü gibi anlatıyoruz…

Burası;

Güneşin batışının en güzel seyredildiği bir kentin kordon boyu.

Harika bir manzara var, ancak rahat bir seyir ortamı yok.

Şaşa var kent hafızası yok, modernlik var kent ruhu yok.

En önemlisi tarihi anlatan, hatıraları yaşatan atmosfer yok.

Yavrularımızın elinden tutup;

“bak evladım biz şu Sürmen Düğün Salonu’nda evlendik…”, “Gemi yolculuğumuza bu iskeleden başladık…”, “bak şu yolcu bekleme salonunda bekledik…”, “vapurla gelenlerin yolunu bu iskelede gözledik, Hasretle kucaklaşıp göz yaşları ile burada uğurladık…”

…diye gösterebileceğiniz objeler yok.

Çünkü onlarda, emsalleri gibi kaybedilmiş kent kimliğimize yazıldılar.

Yüksel Yıldırım-19 Ağustos 2022

Zonguldak Nostalji

Editör: TE Bilisim