İYİ Parti İl Başkanı Yavuz Erkmen, TBMM’de görüşülmeye başlanacak yapılandırma yasası ile ilgili öneride bulundu.

İşte İYİ Parti’nin önerileri;

Bugüne kadarki yapılandırmalar bir taraftan pandemi şartları vede insanların zor durumda olması nedeniyle ödenememiş ama bunun yanında yasanın da hayatın gerçeklerinden uzak düzenlenmesi ödeyememede de önemli bir faktör olmuştur.

Yeni yapılandırma yasasında (basına yansıdığı üzere) müracaat sonrası vergiler ve kamu alacakları yönünden Eylül 2021’de, SGK yönünden ise Ekim 2021’de ödemelerin başlatılacağı ifade edilmekte ve de yine yapılandırmanın bozulmaması için ilk 2 ödemelerin yapılması şart koşulmaktadır.

Bu açıdan değerlendirdiğimizde:

a)      İlk 2 taksit ödemesi yerine 1. taksitlerin ödenmesi bozulmama için yeterli olmalıdır. Aksi halde 2 adet vergi, 2 adet de SGK borcu ödemesi olmak üzere ilk 4 ay üst üste ödeme zorunluluğu olmakta bu da insanların mali gücünü aşmaktadır. (Örnek: Aylık 3000TL vergi ve 3000TL SGK ödemesi olsa birbirini takip eden 4 ay bu ödemeleri yapacak yani 12000TL ödemesi gerekecektir. Hiç nefes almadan ödeme yapılmasını beklemek gerçekçi değildir.)

b)      Aylık ödemeler arası 1 değil 2 ay olsun böylelikle taksit süreleri 2 kat  arttırılmış olacaktır.

c)      Pandeminin başladığı Mart 2020 ayından bugüne vergi ve SGK borçları alınmasın (Borçlara dahil edilmesin), alınacaksa da bu dönemde sadece ana para ödemeleri alınsın. Bu döneme faiz uygulanmasın.

d)      Tahsilatta bulunan “daha önce yapılandırmadan yararlanan ancak taksitlerini ödeyemeyenlerde yapılandırmadan borçlarının %10’unu ödemiş olmak şartıyla yapılandırmadan yararlanabilecek” maddesi bu yasanın çıkarılmasının gayesiyle bağdaşmamaktadır. %10’un altında ödeme yapıysa tamamlamak için insanlar parayı nereden bulacak, o zaman bu yasa neden çıkarılıyor.

e)      Sicil affı deniyor ancak kağıt üzerinde kalıyor, bankalar bunu dikkate almıyor, buna karşı da bir çözüm bulunması gerekmektedir.

Yapılandırma yasasından gerek devlet gerekse vatandaş açısından bu gerçekler umarız dikkate alınır ve uygulamaya geçirilir. Aksi halde daha birkaç ay önce çıkarılan ne devletin beklediğini bulduğu ne de vatandaşın işine yarayan bir yasa çıkarılmış olur ki şimdide aynı yere dönülmüş birkaç ay sonra yeniden yapılandırma yasası konuşulduğu ortama döneriz. Biz görüşlerimizi kamuoyu ile paylaşıyor. Dikkate alınmasını belirtiyoruz.

Kamuoyuna saygılarımızla duyururuz.

Editör: TE Bilisim