Bilindiği üzere, tüm Dünya’da her yıl 5 Haziran çevreninkorunması konusunda dünyaçapında farkındalık yaratılması veçeşitli faaliyetlerde bulunulması amacıyla “Dünya Çevre Günü” olarak kutlanmaktadır.

Sanayileşme, artan nüfus, modern tüketim alışkanlıkları hızlı ve düzensiz kentleşme doğanın kendi kendini yenileyebilmesini imkânsız kılmaktadır. Dolayısıyla oluşan çevre sorunlarının ortadan kaldırılması, yine çevreyi kirleten insanoğlunun eliyle sağlanmakta ve bu çalışmalar için Dünya genelinde oldukça büyük kaynaklar harcanmaktadır.

Bu noktada önemli olan husus atıkların oluşmasının engellenmesi olmalıdır. Tam da bu hedef doğrultusunda sürdürülebilir çevre ilkeleri göz önünde bulundurularak Bakanlığımız tarafından hayata geçirilen ve etkin bir şekilde yürütülmeye devam eden “Sıfır Atık Projesi” ülkemiz açısında gelecek nesillere daha yaşanılabilir bir çevre bırakabilme adına önem arz etmektedir. İlimizde de söz konusu projenin başarı ile sürdürülmesi ve ortaya konulan hedeflere ulaşılabilmesi için yoğun çaba sarf edilmekte olup bütün kurum, kuruluş ve işletmelerin üzerlerine düşen sorumluluklarını eksiksiz yerine getirmesi için İl Müdürlüğümüz tarafından gerekli çalışmalar hassas bir şekilde yürütülmektedir.

Sıfır atık projesi çalışmalarının öncelikle bireysel düzeyde, sonrasında kurumsal ve yerel yönetimler genelindeyaygınlaştırılması için İlimizde bulunan bütün paydaşlarlabirlikte gerekli adımların atılmasına bundan sonrada daha etkinbir şekilde devam edilecektir.

Bu kapsamda İl Müdürlüğümüz koordinasyonunda sürdürülen çalışmalar neticesinde bugüne kadar 19.800 ton atık toplanarak lisanslı geri kazanım veya geri dönüşüm tesislerine gönderilmesi sağlanarak ekonomiye kazandırılmıştır. Bu sayede 12.426 ağacın kesilmesine engel olunmuş; ayrıca 12.994 m3 atık depolama alanından, 20.467 m3 su tüketiminden ve 10409569 kW enerjiden tasarruf sağlanmıştır.

Bu vesileyle gelecek nesillere daha yaşanılabilir bir dünyabırakılabilmesi için bütün bireylerin ve bütünkurum/kuruluşların çevrenin korunması ve güzelleştirilmesiyönünde bilinçli hareket etmelerinin temenni eder, bütünvatandaşlarımızın 5 Haziran Dünya Çevre Gününü kutlarım.

Editör: TE Bilisim