Yayla ortaokulunun yıkım sürecinin şaibeli olduğunu ve deprem raporunun sipariş üzerine devreye sokulduğunu her fırsatta dile getiren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, okulun yıkımına dayanak olarak gösterilen deprem risk raporunun, yaklaşık 1,5 yıldır tozlu raflarda bekletildiğini kesin olarak tespit ettiğini açıkladı.

Raporun hazırlanma sürecinde gerçekleştirilen yerinde inceleme çalışmalarının 21.03.2021 tarihinde bitirildiğini ancak raporun sunum için 510 gün bekletilerek, 12 Ağustos 2022 tarihinin seçildiğini söyleyen CHP’li Milletvekili, “okulun yıkım sürecinin şaibeli olduğu bir kez daha netlik kazanmıştır” dedi.

Sürecin başından bu yana AK Parti tarafından yapılan açıklamaların samimiyetsiz ve çelişkili olduğuna dikkat çeken Yavuzyılmaz, “bugün sonunda ağızlarındaki baklayı çıkarttılar ve okulun arazisine göz diktiklerini itiraf ettiler” diyerek şunları söyledi:

“Kız Meslek Lisesini otopark yapmak için yıkmak isteyen anlayışın, bu planında başarısız olması üzerine gözünü Yayla Ortaokuluna diktiğini, okulu, ısmarlama usulü hazırlanan deprem raporuna dayanarak yıkmak istediklerini ve sürecin şaibeli şekilde ilerletildiğini ilk başından bu yana değerli Zonguldak halkının bilgisine sunmaktayız.

Bugün, okulun yıkımına dayanak teşkil eden deprem risk raporunun üzerindeki bir şaibe daha netlik kazanmış durumdadır. Raporun hazırlanma sürecinde gerçekleştirilen yerinde inceleme çalışmalarının 21.03.2021 tarihinde bitirildiğini ancak raporun sunumu için 510 gün beklenilerek, 12 Ağustos 2022 tarihinin seçildiğini tespit etmiş bulunmaktayız.

Söz konusu raporun yaklaşık 1,5 yıl önce hazırlatıldığı ancak bile isteye uygun zamanda kullanılmak üzere raftan indirildiği kesinleşmiş durumdadır. Böylelikle okulu yıkmak isteyenlerin gerçek dertlerinin çocuklarımızın güvenliği değil, okulu yıkım için uygun zamanı kollamak olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır.

Aynı şekilde bugün AK Parti tarafından yapılan açıklamalarda, söylediklerimizde ne denli haklı olduğumuzu, Zonguldak halkına bir kez daha göstermiştir. Yine başından bu yana söylediğimiz üzere okulun arazisine göz dikildiği, Yayla Ortaokulunun farklı bir yere yapılmak istendiği itiraf edilmiştir.

Atılan tüm bu adımlarla, Yayla Ortaokulun yaklaşık 5 dönümlük arazisinin ranta açılacağı, son derece kıymetli arazisinde işyeri ve otopark alanlarının yapılmasının taşları döşendiği gün gibi ortadadır. Bugün okulun sakin bir yere taşınacağını açıklayanlar, zaten bölgeye hastaneyi kondurup, otoparkını yapmayarak keşmekeşi yaratanlardır.

Hukuksuz, şaibeli ve samimiyetsiz şekilde yürütülen bu rantsal dönüşüm sürecine karşı dur demek için bir milletvekili ve aynı zamanda okulun bir mezunu olarak geçtiğimiz haftalarda yürütmeyi durdurma davaları açmış, aynı zamanda Zonguldak Valisi Sn. Mustafa Tutulmaz ile yaptığım görüşmede, okulun eski yapısının ve sinema salonunun güçlendirilerek korunması talebinde bulunmuştum.

Buradan, Zonguldak halkının hassasiyetle baktığı bu konuda inatlaşmadan, uzlaşı ile çözüm geliştirilmesi için halen bir fırsatımız olduğunun bir kez daha altını çiziyorum. Unutmamak gerekir ki Zonguldak’ı yıkım önerileri değil çözüm önerileri var edecektir.”

Editör: TE Bilisim