Anaya Mahkemesi, madencilik faaliyetleri kapsamında tasman zararlarından oluşan mağduriyetlere tazminat yolunu açan karar verdi.
3303 Sayılı Yasa madencilik faaliyetinden zarar görenlerin tazminat hakkını engelliyordu. Bu gün yayınlanan Anayasa Mahkemesi (AYM) kararı bu maddenin Anayasaya aykırı olduğuna yönelik karar vererek tasmandan zarar gören ev gibi taşınmazların mağduriyetine son vermiş, tazminat yolunu açmış oldu.
Zonguldak'ta iki katlı kargir binası bulunan Sabri Uhrağ, kusurlu kömür üretimi sonucu binasının hasar görerek tamamen kullanılamaz hale geldiği gerekçesi ile 2011 yılında Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürlüğü ve İşletme hakkını alan şirkete alacak davası açtı.
Zonguldak Barosuna kayıtlı Avukat Meral Çolak’ın açtığı dava, 3303 sayılı Kanun uyarınca tapu kayıt maliklerinin maden işletmeciliği sebebiyle meydana gelen zararlardan dolayı bir hak ve tazminat talep etme hakları bulunmadığını öne sürerek davanın reddine karar verdi.
Temyiz ettiği kararın Yargıtay tarafından onanması ve karar düzeltme talebinin reddedilmesi üzerine Avukat Merol Çolak, 6 Eylül 2017 tarihinde AYM'ye başvurdu.

Zonguldak’ta tasman sorunu bitti,
Herkes tazminat alabilecek

Ciddi bir hukuk savaşı veren Çolak, “3303 sayılı yasa madencilik faaliyetinden zarar görenlerin tazminat hakkını engelliyordu. Bugün yayınlanan Anayasa Mahkemesi kararı ile mahkemeye bu maddenin Anayasaya aykırı olduğuna göre karar vermesine yönelik karar verdi. Bu karara göre Zonguldak’ta tasman mağduriyeti bitmiştir. Herkes tazminat alabilecek” dedi.

 

Editör: TE Bilisim