Özel Haber

Türkiye Taşkömürü Kurumu, yasa ve yönetmeliklere rağmen maden ocaklarındaki boşluğu doldurmak amacıyla ihale yoluyla aldığı kimyasallarla göz göre göre maden işçisini zehirlediği ortaya çıktı.

Fenol Köpük olarak bilinen kimyasal ihalesini 6 yıldır OK DIŞ Ticaret Madencilik firmasına sınır değer analiz raporlarının ‘kanserojen madde içerir’ belgelerine rağmen veren kurum yetkilileri 2020 yılında yapılan ihaleye başka bir firmanın katılması nedeniyle ihaleyi iptal ederken, iptal edilen ihalenin ardından 2019 yılında birim fiyatı 72 Euro’ya olan Fenol Köpük malzemesini 36 Euroya almaya başlarken vurgunun boyutları belgelendi.

Akciğerlerde ciddi tahribat yaptığı, Beyin, Kan ve Kolon Kanserine neden olduğu raporlara yansıyan ürünü ihale teknik şartnamesine aykırı olarak almayı sürdürüyor.

Maden işçisini yavaş yavaş zehirleyen maddeyi tüm raporlara rağmen almayı sürdüren TTK, 2020 yılında Meslek hastalıkları ve iş kazalarından dolayı 16 Milyon TL harcadığı da ortaya çıktı.

Maden İşçilerini yavaş yavaş zehirlediler…

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) kömür madenciliğinde kazı tahkimat çalışmaları sırasında oluşan boşlukları doldurmak, kömür pasajlarında izolasyonu sağlamak, kendiliğinden yanmayı önlemek ve yangın barajlarında sızdırmazlığı sağlamak amacıyla ihale yoluyla aldığı kimyasal maddenin (Fenol Köpük) 5 Haziran 2014 tarihinde 605/2014 sayılı Avrupa Birliği Komisyonu tarafından yapılan düzenleme kriterlerine aykırı olmasına rağmen maden ocaklarında kullanarak maden işçilerini yavaş yavaş zehirlediği ortaya çıktı.

Yönetmeliği yok saydılar, madencileri zehirlemeye devam ettiler…

2014 yılında AB tarafından çıkarılan formaldehit kimyasal ürünün % 0,1 oranında bulunması durumunda ürünün 1. Sınıf kansorejen madde grubunda yer almasına karşın, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) yetkilileri yönetmelik hükümlerini yok sayarak 2016 yılından bu yana ihaleyi alan OK Dış Ticaret şirketine vermeyi sürdürdü.

72 Euro’ya kimyasal veriyordu, 36 Euro’ya vermeye başladı!

TTK yetkilileri, 2016 yılından beri kullandığı ve her yıl aynı firmadan temin ettiği, AB sınır değerlerini aşan ‘fenol köpük’ alımını 2020 yılında başka bir firma olan WEBER firmasının ihaleye girmesi ile durdurdu.

Yıllardır OK Dış Ticaret şirketinden 72 Euro’ya alınan fenol köpük, WEBER firmasının ihaleye iştirak etmesi sonrası TTK yetkililerinin ihaleyi iptal etmesine neden oldu.

Başka bir firmanın ihaleye girmesinden rahatsız olan kurum yetkilileri talep ettikleri kimyasalla ilgili istenen ‘Güvenlik Bilgi Formu’nda yer alan değerlerin altının boşaltılmasına rağmen bir sonraki ihaleye 36 Euro teklif veren OK Dış Ticaret şirketine verdi.

Güvenlik Bilgi Formu’nda istenen kimyasalla ilgili tüm değerlerin detaylı tanımı yapılması gerekirken, ihaleyi yıllardır alan OK DIŞ Ticaret şirketinin ihaleyi almasına izin verildi.

Resmen suç işlediler

21.09.2020 tarihinde yapılan ihaleye WEBER Madencilik 44,90 Euro fiyat teklifi verirken, 2019 yılında birim fiyatı olarak 72 Euro veren OK Dış Ticaret Madencilik şirketi bu kez fiyatı düşürerek 36 Euro teklif verdi.

OK DIŞ Ticaret Madencilik firmasının ürün içeriğinde yer alan formaldehit maddesinden dolayı ürün 1.sınıf kanserojen olmasına rağmen kurum yetkilileri bu ihaleyi onaylayarak kanun ve yönetmeliklere aykırı hareket etti.

Bir anda 36 Euro indirim yaptı!

Avrupa Birliği Komisyonun uluslararası kimyasal kullanım sınır değerlerini belirlemesi ve Türk yasa ve yönetmelikte bu karar uygulanmak zorunda olmasına karşın TTK yetkilileri 6 yıl boyunca maden ocaklarında beyin kanseri, Kan kanseri, Kolon kanseri gibi çok ciddi hastalıklara neden olan sınır değerleri yüksek fenol köpüğü, 2019 yılında birim fiyatı 72 Euro’ya, 2020 yılında ise 36 Euro’ya aynı firmadan almayı sürdürdü.

Firmayı kayırdılar, Madencileri zehirlediler…

2016 yılından buyana kuruma, aynı firmadan, yasal sınır değerlerin üzerinde fenol köpük alımı yapan kurum yetkilileri göz göre göre maden işçilerinin sağlık ve güvenliğini hiçe sayarken, ihalenin teknik şartnamesindeki hiçbir kritere uymadığı ortaya çıktı.

İnsan sağlığına aykırı ne ararsan var!

Kimyasallarda sınır değer kriterlerinin üzerinde TTK’ya fenol köpük satışı yapan OK Dış Ticaret Madencilik şirketinin 2016 yılından 2020 yılına kadar ürünle ilgili yasal olarak düzenlenmesi gereken “Güvenlik Bilgi Formu. Narofleks Reçine” değer tespitlerinde TTK’ya verilen ürünün ‘Sağlık etkileri’ bölümünde; Soluğunda tehlikelidir. Solunum yollarında ciddi tahriş edici etki ve akciğerlerde hassasiyete neden olabilir. Nefes almada güçlük, boğazda yanma ve öksürüğe neden olabilir. Fenol buharlarının inhalasyonu ise pulmoner ödem, depresyon, bulantı, baş ağrısı, baş dönmesi ve kulak çınlamasına neden olur” ibareleri yer almasına rağmen ihaleyi aldı.

Editör: TE Bilisim