Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun yaptığı reçinesinde kanserojen madde bulunan kimyasal alımlarındaki şaibe belgeleriyle ortaya konulmasına rağmen TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu ve Genel Maden İşçileri Sendikası lideri Hakan Yeşil sessizliğe büründü.

Kimyasal alımında yapılan yanlışları ve ürün içeriğindeki reçinenin maden işçisinin sağlığını tehlikeye attığını, kısırlık ve kansere yol açtığını bilmesine rağmen Formaldehit Fenol Köpük ihalesiyle ilgili soruşturma açmaması TTK’da ihale imparatorluğunu kim yıkacağı sorusunu da beraberinde getirdi.

Tempo Gazetesi’nin eline yeni ulaşan bilgilere göre maden işçisini kansere maruz bırakan OK Dış Ticaret Madencilik şirketi TTK’ya benzer bir ürünü yine aynı metotlarla vermeyi sürdürüyor.

Şartnamede AB normları yok!

AB Komisyonu kanserojen kimyasalların sınır değerlerini 2014 yılında belirledi. Türk yasa ve yönetmeliklerinde yer alan karara rağmen TTK Satın Alma Daire Başkanlığı ihale şartnamesinde sınır değerleri kriterini belirtmeyerek usulsüz ihaleler yaptı.

Eksik şartnamede aynı firma ihaleleri aldı

Yönetmeliklerde belirtilen sınır değerleri şartnamede yer vermeyen kurum yetkilileri 2016 yılından 2020 yılına kadar Formaldehit Fenol Köpük ihalesini Ok Dış Ticaret Madencilik firmasına vererek suç işledi.

Şartnamede OK’a ince ayar…

2020 yılında yapılan ihaleye başka bir firmanın teklif vermesi ile OK Dış Tic. Madencilik şirketinin ve ihaleyi yapan komisyonun hesapları tutmadı ve ihale iptal edildi. Yaklaşık bir ay sonra tekrar ihaleye çıkan TTK Satın Alma Daire Başkanlığı, şartnamede ince ayar yaparak yıllardır 15 gün yaptığı teslim süresini 3 güne indirerek ihalede rekabet koşullarının önüne geçerek adeta “Biz bu ihaleyi OK Madenciliğe vereceğiz” dediler.

Türkiye ve dünya çapında araştırma yaparak, meslek hastalığına da neden olan kanserojen madde sınır değerlerinde titiz davranması gereken kurum yetkilileri OK Madencilik firmasının belgelerinde yer alan ürün detaylarındaki kanser oranlarını içeren bilgi detaylarının altını boşaltmasına karşın ihaleyi tekrar aynı firmaya verdi.

Başka firma ihaleye girdi TTK 250 Bin Euro kazandı

2016’dan 2020 yılına kadar ihaleyi tek başına alan OK Madencilik, ihaleye başka bir firmanın girmesi karşısında 72 Euro olarak verdiği teklifi 36 Euro’ya düşürmek zorunda kaldı.

İhalede rekabet ortamını sağlamayan ve aynı firma ile çalışmak isteyen TTK yetkililerinin OK Madencilik firmasının 36 Euro indirimi nasıl açıklayacakları merak konusu olurken, 72 Euro’ya kanserojen madde sınır değerlerini aşan ürün veren bir firmanın, 36 Euro’ya kanser içermeyen maddeyi nasıl verdiği de merak ediliyor.

OK firması dürüst davrandı!

Yıllardır TTK’nın Fenol Köpük ihalesine tek başına girerek ihaleyi alan Ok Madencilik şirketi, ürün raporlarında açıkça kuruma maden işçisini zehirlediğini, meslek hastalığına davetiye çıkardığını ve kanserojen sınır değerlerini aştığını belgeleri ile ortaya koyarak dürüst davranırken, ihale komisyonun bu belgeleri nasıl kabul ederek ihaleyi aynı firmaya verdiği sorusu yanıt arıyor.

Firma kazanıyor!

Dünyanın hiçbir yerinde ‘Fenol Köpük’ ürünü metreküp üzerinden alınmazken, TTK yetkilileri OK Madencilik için büyük bir riske girerek, % 50 oranındaki kar marjını firmanın insafına bırakmış oldu.

Özel sektör madenciliğinde kg bazında alınan ‘Fenol Köpük’ malzemesi sıvıdan oluşan bir kimyasal olmasına rağmen TTK ihale şartnamesinde ‘m3’ olarak alırken, şartnamede % 20 +5, -5 gibi bir oran koyarak firmanın +5 yada -5 oranında malzemeyi az vermesinin önünü açacak maddeyi de şartnameye koyarak adeta firmaya ‘kazan, kazan’ dedi.

Şartnameye AB kriterlerini koymayan TTK yetkililerinin hangi güven esasla kg olarak alması gereken ürünü m3 olarak aldığı, m3 üzerinden alınan ‘Fenol Köpük’ün nasıl test edildiği, teslim tesellüm kabulünün yapılıp yapılmadığı da merak ediliyor.

Meslek hastalığı dediler, madenciyi böyle zehirlediler

Türkiye Taşkömürü Kurumu, maden ocaklarında kullandığı kimyasal bazlı ürünlerde maden işçisinin sağlığını değil, ihaleye giren firmaların akıbetini düşündü.

TTK, bir yılda 16 Milyon TL madencinin Meslek hastalığı nedeniyle kasasından harcama yaparken, bazı kurum yetkilileri kendi imkanlarını düşünerek yaptıkları kimyasal alım ihalelerinde firmanın kendi belgelerinde AB sınır değerini aşan kanserojen içeren maddeleri aldı.

Firmanın belgelerinde TTK’ya sattığı Fenol Köpük maddesinin raporlarında; ürünün kansere yol açabileceğini, akciğerlerde hasara yol açtığı, ciddi cilt yanıklarına, solunum güçlüğüne, baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, depresyona neden olabileceği ve kısırlığa neden olduğu açıkça belirtilmesine rağmen TTK kurum yetkilileri ısrarla aynı firmadan, aynı ürünü almayı sürdürdü.

Kömür tozunun meslek hastalığına neden olmasını fırsat bilen kendini düşünen kurum yetkilileri, kimyasal ürünleri kılı kırk yararak alması gerekirken, kanserojen sınır değerlerini aştığını kendi belgeleri ile ortaya koyan OK Madencilik şirketinin ürünlerini ısrarla alarak meslek hastalığına zemin hazırladı.

Kimyasala maruz kalan maden işçilerinin kayıtları tutuluyor mu?

Formaldahit madde kullanımı Almanya ve Avrupa ülkelerinin bir çoğunda yeraltı maden ocaklarında ve kapalı alanlarda kullanımı 2014 yılında yasaklanırken, 2020 yılı TTK madenciliğinde sürülürken, bu maddenin kullanımı karşısında işverenin çalışan işçilere karşı yükümlülüklerini de yerine getirip getirmediği merak ediliyor.

Formaldahit kullanımına maruz kalan işçilerin eğitilmesi ve eğitimin her yıl uygulanması, kurumun kimyasala maruz kalan işçi kayıtlarını oluşturması, 30 yıl boyunca maruz kalma kayıtlarının saklanması ve istihdam sona erdikten sonra tıbbi kayıtların 30 yıl boyunca arşivde tutulması maddelerinin TTK’nın uygulayıp uygulamadığı merak ediliyor.

Mesleki olarak ‘formaldehite’ maruz kalan işçiler arasında ‘Akciğer kanserinden ölüm oranının % 30 daha fazla olduğu verilere yansırken, TTK’nın ısrarla sınır değerlerini aşan OK Madencilik şirketinin kansere davetiye çıkaran ürünü kullanmak istemesi akıllara durgunluk veriyor.

Sendika lideri diyet mi ödüyor?

‘Fermaldehite’nin kullanımı Almanya ve Avrupa ülkelerindeki maden ocaklarında ve kapalı alanlarda kanser nedeniyle yasaklanmasına rağmen TTK’nın yüksek fiyata kanserojen madde alarak maden ocaklarında kullanmasına sessiz kalan GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, kurum yetkililerine diyet mi ödüyor?

Bir çok kez iş akdi ‘stop’ (Fesih) edilmesi gerekirken, TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu tarafından korunup kollanan işçi lideri Hakan Yeşil’in maden işçileri üzerinde oynanan bu ihale oyunları ile meslek hastalıklarına sürüklenmesine sessiz kalmasının perde arkasında diyet olduğu öne sürülüyor.

Çukura video çeken Milletvekili, nerede?

‘Fermaldehite’nin kullanımı Almanya ve Avrupa ülkelerindeki maden ocaklarında yasaklanmasına karşın Türkiye’nin maden kalbi TTK’da ısrarla kullanımı, hem kurumun ihale yoluyla zarar etmesi hem de maden işçilerin kansere maruz bırakılması Zonguldak Milletvekillerini rahatsız etmiyor.

Mithatpaşa tüneli nedeniyle yapılan yol çalışmalarında oluşan çukurlara video çekerek tepki gösteren ve “Zonguldak sahipsiz” diyerek eleştiren CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın usulsüz ihaleye ve maden işçisinin kansere maruz bırakılmasına tepki göstermemesinin arkasında ne olduğu merak ediliyor.

Uçar ve Çolakoğlu ne biliyor?

“TTK Zarar ediyor. Otursunlar proje yapsınlar. Akşam 17.00’de eve gitmeyle bu işler olmuyor” diyerek TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu’nu eleştiren AK Parti Zonguldak Milletvekilleri Hamdi Uçar ile Ahmet Çolakoğlu bu ihaleleri biliyor muydu?

Tempo Gazetesi’nin eline ulaşan “TTK Fenol Köpük” ihalesinde yapılan usulsüz ihale ve usulsüz ihale ile maden işçilerinin doğrudan sağlığını tehdit eden kararların alındığı TTK’da, gözler maden işçisini zehirleyen, kurumu zarara uğratan ihalelere çevirirken, iktidar partisinin Milletvekillerinin  kurumdaki bu yapıyla ilgili tavrı merak ediliyor.

Genel Müdür Kazım Eroğlu ne yapacak?

Yapılan ihalenin ardından ‘Formaldehit’ içeren ‘Fenol Köpük’le ilgili sunum isteyen TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu’nun TTK Makine Daire Başkanlığı ve Satın Alma Daire Başkanlığı’ndaki yapıyla ilgili soruşturma açıp açmayacağı merak edilirken kamuoyuna bir açıklama yapması bekleniyor.

Editör: TE Bilisim