Doğal güzellikleriyle ünlü Amasra, yeniden termik santral tehlikesi ile karşı karşıya. Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) tarafından işletilen maden sahasının bir bölümü ruhsat devri ile bölgede termik santral kurmak isteyen Hattat Enerji ve Maden Tic. AŞ’ye verildi. Maden Yasası’ndaki “TTK tarafından doğrudan işletilen sahaların ihale edilemeyeceği” hükmüne rağmen yapılan işleme Genel Maden-İş Sendikası tepki göstererek dava açtı. 

14 YILDIR ÜRETİM YOK 

Zonguldak genelinde olduğu gibi Amasra’da da TTK’ye ait maden sahaları rödövans sistemiyle şirketlere tahsis ediliyor. Ancak bölgede, TTK’nin kendisi tarafından işletilen çok sayıda saha da bulunuyor. Hattat Holding’e verilen yeni arazilerde işte bu sahalarda yer alıyor. Bu konudaki gelişmeleri aktaran Genel Maden-İş Sendikası Başkanı Hakan Yeşil, TTK Amasra Müessesesi’ne ait Amasra-A sahasının TTK tarafından, Amasra-B sahasının ise 2005’ten bu yana rödövans sözleşmesi ile Hattat Enerji ve Maden Tic. AŞ tarafından işletildiğine dikkat çekti. 

Şimdi ise TTK tarafından işletilen sahanın bir bölümünün şirket tarafından işletilen sahanın içine dahil edildiğini belirten Yeşil, “TTK’nin kendi işlettiği A sahası küçültülüyor. Sahanın bir bölümü Hattat AŞ’nin işlettiği B sahasına ekleniyor. Ruhsat devrediliyor” dedi. 

Yeşil, “Hattat Enerji tarafından işletilen sahada 14 yıldır değil 1 kilo, 1 kürek bile kömür çıkarılmadı. Şirket bizim için büyük bir hayal kırıklığıdır. Amaç santral yapmak. İzin alamadıkları için de üretim yapmıyorlar. Ayrıca çalışanın ücreti de düzenli ödenmiyor” dedi.

Kaynak: http://www.cumhuriyet.com.tr/

Editör: TE Bilisim