Maç öncesi stadyum önünde, konserlerin bitişinde kendisine her zaman yer bulur 'tükrük' köfte. Telaffuzu tükrük olsa da orijinali tükürüklü köftedir. İsminden dolayı mesafeli duranlar var ancak, tadını ve dumanını içine çeken biri artık ondan vazgeçemez. Peki "Bu köftenin adı neden tükürüklü köfte?

Futbol tutkunlarının vazgeçilmezi olan bu sokak lezzeti, aslında birçok kişi tarafından ön yargı ile yaklaşılıyor. Nedeni ise isminden dolayı anlatılan hikayelerden kaynaklı.

Öncelikle bir 'şehir efsanesi' olan hikayeden bahsedelim:

Köfte hazırlanırken ele yapışmaması ve kolay bir şekilde biçimlendirerek şekil vermek adına tükürüldüğü söylenir. Diğer bir söylenti ise koyun ve dana etinden yapılan tükürük köftesinin içine hayvanın tükrük bezlerinin katıldığı ve bu sayede isminin tükürük olduğu söylenir. Ancak bunların hepsi bir ŞEHİR EFSANESİDİR. Tadı ise şahanedir... Satıcı arkadaşların eli, yüzü, kılık kıyafet ve temizliği tadının önüne geçememiştir...

Tükrük köftesi yoğrulduktan sonra hafif bir şekilde suyla ıslatılır ve minik minik şekiller verilir. Lezzeti ve kokusu muazzamdır. Dana döş veya kuzu eti, suda ıslatılmış ekmek içi ve çeşitli baharatların karışımıyla elde edilir. Soğanı bolca kullanılır. Izgarada pişirmek lezzetini ikiye katlar.

Zonguldak Nostalji
(y.yıldırım-Eylül 2021) 

Editör: TE Bilisim