Zonguldak’ta Uzun Mehmet Anıtı’nda düzenlenen törenine, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Vekili Ercan Gebeş, TTK yöneticileri, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil ve GMİS Genel merkez yöneticileri, Amelebirliği Başkan Vekili Murat Köseoğlu, TMMOB Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı ve vatandaşlar katıldı.

Şiddetli yağmur altında kutlanan tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. TTK, GMİS, Maden Mühendisleri Odası ve Amelebirliği Başkanlığının çelenklerinin Uzun Mehmet Anıtı’na konuldu. Törende konuşan, TTK Genel Müdür Vekili Ercan Gebeş, Uzun Mehmet'i rahmetle andıklarını belirterek şunları söyledi; “Başta Uzun Mehmet olmak üzere havzanın bugünlere gelmesinde emeği geçenleri şükran ve minnetle anar, dünya madencilik tarihi, Türkiye madencilik tarihi ve havza madencilik tarihinde hayatını kaybedenleri rahmetle anıyorum. Bununla birlikte terörle mücadelede şehit olan devletimizin fedakar evlatlarını rahmetle anıyorum. Karaelmas serüveni ülkemizde bundan 189 yıl önce Bahriye erlerinden Uzun Mehmet’in 8 Kasım 1829 yılında Ereğli’nin Köseağzı köyünün Neyren deresi yatağında taşkömürünü bulması ile başlamıştır. Karaelmas hem ülkenin hem de bölgenin kaderini etkilemiştir. Ülkenin kalkınmasında ve sanayileşmesinde Zonguldak havzası yıllarca önemli bir lokomotif görevi üstlenmiştir. Zonguldak havzasındaki taşkömürü üretim faaliyetleri önemli bir istihdam kaynağı ve ülkenin sanayileşmesinde çok önemli rolü olan demir çelik üretiminin de temel girdisi olmuştur. Bu duygu ve düşüncelerle bir kez daha başta Uzun Mehmet olmak üzere havzayı bu günlere taşıyan, bu uğurda canını feda eden tüm madencilerimizi saygı, minnet ve şükranla anıyor, kurumumuz ve şahsım adına saygılarımı sunuyorum.''

Ardından konuşan GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil ise günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaparak; “Bugün Uzun Mehmet’in kömürü buluşunun 190. yılı ve Zonguldak’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 98. Yıl dönümünü kutluyoruz. Uzun Mehmet’ten günümüze bu topraklarda kömür üreten atalarımızı sevgi, saygı, şükran ve hayatını kaybedenleri rahmetle anıyoruz. Halen yerin yüzlerce metre altında doğa ile savaşan ve yer üstünde bu üretime katkı veren tüm madenci kardeşlerimize kazasız belasız çalışmalar diliyorum. Zonguldak, Uzun Mehmet’in 1829 yılında kömürü bulmasının ardından kömür üretiminin başladığı 1848’den günümüze 171 yıllık üretim kültürüyle Anadolu’nun dört bir yanından gelen 10 binlerce yurttaşıyla ve binlerce maden şehidiyle emeğin başkenti sıfatını kazanmıştır. Bu gün maden havzamızda tarihimizin en az sayıda işçisiyle en düşük üretimini yapıyoruz. Tarihimizde ilk kez Zonguldak’ta emekli sayısı çalışan sayısını geçti ” dedi.

Maden Mühendisleri Odası Başkanı Erdoğan Kaymakçı'da konuşmasında kurumda üretiminin arttırılmasına istediklerini belirtti. Tören konuşmalarının ardından sonra erdi.

Editör: TE Bilisim