Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş, 24. Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı (EMITT-2020) Katılımı ile ilgili bilgilendirme toplantısı yaptı. 

Toplantıya, Vali Yardımcısı Nevzat Taşdan, İl Turizm Müdürü Hayrettin Şahin katıldı. 

Vali Bektaş konuya ilişkin yaptığı açıklamada Zonguldak olarak fuara katılacak ve Zonguldak'ın tarihi ve turistik yerlerini tanıtacaklarını ifade etti.

Vali Erdoğan Bektaş fuara çok iyi hazırlandıklarını belirterek şunları ifade etti: “Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı EMITT, dünyanın en büyük dört turizm fuarından biridir. Fuar her yıl 60 binin üzerinde sektör profesyonelini ve dünyanın dört bir yanındaki tatil yerlerinin ve seyahat şirketlerinin sunduğu yeni ve heyecan verici seyahat fırsatlarından faydalanmak isteyen turistleri ağırlamaktadır. 2019 yılında EMITT’i, 94 ülkeden 5 bin 620 katılımcı ve tur operatörleri, seyahat acenteleri, oteller, havayolları, konaklama tesisleri, ulaşım firmaları ve bilişim teknolojileri firmaları gibi turizm sektöründe yer alan 57 bin 470 turizm profesyoneli ziyaret etmiştir.  Zonguldak İlimiz, sahip olduğu tarihi, doğal ve kültürel çekicilik unsurları ile bir turizm destinasyonu olmuştur.

Zonguldak turizminin gerek altyapısının geliştirilmesi, gerekse arz-talebin oluşturduğu turizm pazarına yönelik faaliyetlerin desteklenmesi ve yeni turistik ürünlerin oluşturulması için Zonguldak Valiliği idaresinde ve desteğiyle birçok proje ve faaliyet gerçekleştirilmektedir. Tanıtım ve bilinirliğin sağlanması, sektörle doğrudan iletişim kurmak, sektörün ihtiyaç ve beklentilerini gözlemlemek gibi amaçlarla EMITT 2020 Fuarına katılmak Zonguldak için önemlidir. Zonguldak Valiliği olarak bu yıl fuara katılım kararı alınmış, uzman ekip oluşturulmuş ve gerekli tüm çalışmalar yapılmıştır.

Fuar organizasyon ekibinde İl Özel İdaresi, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’ndan uzman personel görevlendirilmiştir. Fuar Firması ile görüşmeler yapılmış 3.Salon B420 nolu stant kiralanmış, stant tasarımı uzman bir firma tarafından yapılmıştır. Bu yıl standımızda “Endüstriyel Miras Kenti Zonguldak” temasına uygun olarak maden, kömür ve sanayi kültürüne yönelik görseller ve çok özel stant tasarımımız yer alacaktır.

Standın genelinde Zonguldak’ın hem sanayi hem de bir turizm kenti oluşuna dikkat çekilmeye çalışılmıştır. Standımızda Zonguldak’a ait çok önemli çekicilik unsuru olan Gökgöl Mağarası, Kadıoğlu Mozaikleri, Filyos, Kayalıdere sütunlu şelale, Çatalağzı Eski Termik Santrali, Gümeli Porsuk Ağacı, Zonguldak Eski Lavuar Kuleleri, Tarihi Fener ve Limanı gibi yerlerin görselleri özenle seçilmiş olup, standımızda tanıtım amacıyla kullanılacaktır.

Fuar standımızda İl Özel İdaresi, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı ile birlikte Çaycuma Belediyesi, Devrek Belediyesi, 1 otel ve 2 seyahat acentesi ve 1 hediyelik eşya firmamız (madenci heykeli) da yer alacaktır. Kaymakamlarımız, Belediye Başkanlarımız ve ilimizin önde gelen kurumlarının yöneticilerinin de katılımıyla Zonguldak standımızda hep birlikte, Zonguldak turizminin tanıtımına ve geliştirilmesine katkı sağlanmaya çalışılacaktır. Organizasyon kapsamında ekibimiz, ilimiz için gerekli olduğuna inandığımız 4 adet broşür hazırlanmıştır.

Bunlar; Endüstriyel Miras Turizmi Başkenti Zonguldak, Filyos, Yaşayan Mağara Gökgöl ve Gümeli Porsuğu (4115 yaşında)’dur. Bu broşürler,  daha önce İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve BAKKA tarafından hazırlanan broşür ve haritalarla birlikte fuarda ziyaretçilere ve seyahat acentelerine dağıtılarak tanıtım yapılacaktır. Ayrıca gün boyunca, standımızda yer alan televizyonda Zonguldak’ın turizm değerlerine ve tanıtımına ilişkin video gösterimi yapılacaktır. Fuarda Zonguldak ilimizin kültürel çekicilik unsurlarının tanıtımına da yer verilecektir.

Bu doğrultuda ilimizin tek Coğrafi İşaretli ürünü Devrek Bastonu, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Devrek Bastonu Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından tanıtılacak ve Devrek Bastonu teşhir edilerek, yapımı gösterilecektir. Gastronomik değer olarak Cevizli kömeç ve Devrek ekmeği ile kiren (kızılcık) şerbeti, Zonguldak kestane balı, Çaycuma manda yoğurdu ziyaretçilere ikram edilecektir. Ayrıca ilimizin turizm haritası, magnet gibi tanıtım materyalleri de sunulacaktır. Fuar organizasyonumuz kapsamında en önemli etkinliklerimizden biri Zonguldak Madenci Korosu’nun da fuara katılımıdır.

TTK çalışanı madencilerimizden oluşan koromuz 30 Ocak saat 14:00 ve 16:00’da olmak üzere yarım saatlik iki konser vereceklerdir. Cumhuriyetimizin ilk ilinin ilk ve tek Madenci korosu, fuarın ilk gününde bu etkinliği gerçekleştirecektir. Bu yıl fuara 81 ilimizin 7 Valiliği stantlı katılım sağlamaktadır; Zonguldak Valiliği, Adıyaman Valiliği, Aksaray Valiliği, Artvin Valiliği, İzmir Valiliği, Rize Valiliği ve Ordu Valiliği. Batı Karadeniz’den katılan tek Valilik olarak Zonguldak’ı profesyonel bir şekilde tanıtmaya çalışacağız.Fuarın 1. ve 2. günü profesyonellere, 3. ve 4. günü ise ziyaretçilere açıktır. Tüm Zonguldaklıları fuara ve fuardaki standımıza davet ediyoruz.

Zonguldak Valiliği olarak kurumlar arası işbirliği çerçevesinde hazırlandığımız fuarın başarılı geçmesini temenni eder, organizasyonumuza ilginiz için siz kıymetli basın mensuplarına da teşekkür ederim’’dedi. 

Editör: TE Bilisim