“Yalan” dediler, “Yalanları” ortaya çıktı!

Tempogazetesi’nin belgeli ve ısrarlı yazılarına rağmen GMİS’in madencinin hakkını savunarak zehirlenmelere son verilmesini isteyen çağrılarına rağmen Sendika Başkanı Hakan Yeşil başta olmak üzere yöneticiler üç maymunu oymamış, şifahen iddiaların yalan olduğu ileri sürülmüştü.

Oysa gerçek 1,5 yıl sonra ortaya çıktı!

Genel Maden İşçileri Sendikası Denetleme Üyesi Oktay Ertan’ın Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) Fenol Köpük kimyasalını satan firmanın satış temsilciliğini yaptığı skandalı ortaya çıktı.

Zonguldak’ın Nabzı haber sitesi editörü ve Kanal Z Televizyon program yapımcısı Murat Altay, yıllardır TTK’ya fahiş fiyatla verilen ve madenciyi göz göre göre zehirleyen kimyasal maddenin Genel Maden İş Sendikası ayağını bu günkü köşesinde deşifre etti.

“GMİS Büyük Skandal” başlığı altında GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil ve Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu’nun OK Dış Ticaret ve Madencilik şirketinin satış temsilcisi olan GMİS Denetleme Üyesi Oktay Ertan ile ahbap çavuş ilişkilerinin de olduğunu belirten Altay,  demagojilerle maden işçilerinin suiistimal edildiğini de ortaya koydu.

TTK’ya mal satmışlar, madenciyi zehirlemişler,

Madenciler üzerinden ahkam kesmişler!

TTK’nın zararı ve ihaleler yoluyla kurumun zarara uğratılması karşısında yapılan eleştirilere “Biz madencinin hakkını savunuruz” diyen GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, yıllardır TTK’ya hem pahalı, hemde yasa-yönetmeliklere aykırı, zehir oranı 15 kat yüksek Fenol Köpüğü satan OK Dış Ticaret şirketinin satış temsilcisi GMİS Denetleme Üyesi Oktay Ertan ile birlikte görev yaparak, madencinin zehirlenmesine göz yumdu!

Bilim kanıtlamış, Hakan Yeşil sağıra yatmıştı!

Ekim 2022 tarihinde Zonguldak Dedeman Otel'de düzenlenen Türkiye 22. Uluslararası Kömür Kongresinde, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitenin maden işçisinin zehirlendiğine yönelik raporda, Zonguldak TTK Maden ocaklarında kullanılan Fenol Köpüğün, Soma Madenlerine göre 15 kat daha zehirli olduğu bilimsel olarak ortaya konmasına karşın GMİS yöneticileri yine sağıra yatmış, madencinin hakkını aramamış, madencinin yasal yollara başvurarak kendi hakkını aramasına da engel olmuştu.

Foyaları ortaya çıktı!

Her platformda “Madencinin canını, iş güvenliğini” ağzından düşürmeyen Hakan Yeşil’ ve Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu’nun demagoji foyası ortaya çıkarken, GMİS Denetleme Üyesi ve aynı zamanda kuruma fahiş fiyatla yüksek kanserojen reçinesi ile madenciyi zehirleyen OK Dış Ticaret ve Madencilik şirketinin satış temsilcisi Oktay Ertan’ın Sendikadaki diğer saç ayağının kim olduğu araştırmalarımız sürüyor.

“Göz mü yumdu? Yoksa, ortaklıkları var mı?

Madencinin zehirlendiği ve TTK’ya milyon Euroluk zarar ettirildiği gerçeğinin üzerine gitmek yerine örtbas eden Hakan Yeşil ile İsa Mutlu’nun GMİS Denetleme Üyesi Oktay Ertan’ın ticaretine neyin karşılığı göz yumduğu ise merak konusu…

Peki, 4 Nisan 2021 tarihinde Tempogazetesi’nin haberi neydi?

TTK deniz, yemeyen keriz!

04 Nisan 2021 Pazar 14:04

Madencinin çıkarını kim koruyacak?

Madenci lambası yerin +140 desendere başında mesai yaparken, kendisi dışarda eli cebinde gezen, aldıkları sakızı bile Sendikaya fatura eden GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, kurumu zarara uğratan kimyasal alımlarındaki usulsüzlüğe ve maden işçisinin zehirlenmesine göz yummaya devam ediyor.

Hakan Yeşil seyrediyor…

Soma gibi bir çok Özel Sektör Maden şirketinin kullanmadığı standartların çok üzerinde kanserojen madde içeren kimyasalların yasa ve yönetmeliğe aykırı bir şekilde alınarak Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun zarar etmesine seyirci kalan GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, maden ocaklarında kanserojen madde kullanıldığı belgelenmesine rağmen maden işçisinin meslek hastalığı ve ölüme sürüklenmesine sessiz kalarak gündemi geçiştirmeye çalışıyor.

Maden işçisinin çıkarını kim koruyacak?

Lüks araçlara binen, yapılan tüm harcamaları Sendika’ya fatura ettiren İşçi lideri Hakan Yeşil, OK Dış Ticaret Madencilik firmasının ihale evraklarında TTK’ya verdiği raporlarda, AB sınır değerinin üzerindeki kimyasal maddenin akciğerleri tahrip ettiği, solunum yollarında ciddi hastalıkları neden olduğu ve kansere yol açtığı belirlenmesine karşın işçiler yerine kendi çıkarlarını gözetmeleri tepkilere neden oluyor.

İşe gitmeden maaş aldı!

9 Ekim tarihinde saat 10.50’de Gelik Bölgesi’nde lambası ocakta mesai yapan, kendisi dışarda olan Hakan Yeşil görüntülenerek tutanak tutulmasına rağmen iş akdi fesih edilmesi gerekirken TTK Genel Müdürlüğü tarafından olay kapatılmıştı.

Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) zarar rakamları her geçen yıl dudak uçuklatırken, kurumda yapılan ve madencinin sağlığını ciddi bir şekilde tehdit eden ihalelerdeki usulsüzlükler de Sendika lideri Hakan Yeşil tarafından yok sayılıyor.

Rakamlar dudak uçuklatıyor.

OK Dış ticaret Madencilik şirketi 2016 yılından 2020 yılına kadar TTK’nın fenol köpük ihalesini alan tek firma. 2016 yılından 2020 yılına kadar 72 Euroya TTK’ya kimyasal satan şirket, 2020 yılında ihaleye farklı bir firmanın girmesi nedeniyle fiyatı neredeyse yarı yarıya düşürerek 36 Euroya indirdi.

Maden ocaklarındaki boşluklarda kullanılan Fenol Köpük ihalesinde bir çok usulsüzlük yapılırken, ödem, depresyon, bulantı, baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, akciğerlerde ve ciltte tahribat ve kanser yapmasına rağmen GMİS, ne kurumun ne de maden işçisinin çıkarını koruyor.

OK firmasına şartname kıyağı!

Diğer taraftan 2016 Yılından 2019 yılına kadar yapılan ve OK Dış ticaret Madencilik firmasının tek başına girdiği ihalenin ardından 2020 yılında yapılan ihalede şartnamede belirtilen “teslim süresi” 15 günden 3 güne düşürülerek ihaleye farklı firmaların girmesi engellenerek ihaledeki rekabet ortamı ortadan kaldırdı.

Adeta adrese teslim olarak yapılan Fenol Köpük ihalesi’nde yıllarca şartnamede belirtilen teslim süresi 15 gün olmasına rağmen 2020 yılında yapılan ve bir başka firmanın da katıldığı ihale iptal edildi. Bir ay sonra tekrar ihaleye çıkan TTK, bu kez şartnamede belirtilen ve bir çok firmanın ihaleye girmesine engel olacak süreyi 3 güne düşürerek OK DIŞ Ticaret Madencilik şirketinin ihaleyi almasına destek verildi.

Özel Maden ocakları kanserojen maddeyi almıyor!

Özel sektör Maden şirketlerinde kullanıldıktan sonra zehirlenen bir çok maden işçisi nedeniyle kanserojen madde kullanımına son verilirken, Devletin kurumu olan TTK’nın ısrarla aynı firmadan, raporda ‘kanser’ yapar itirafına rağmen alarak maden işçisinin sağlığını tehlikeye atmasına anlam verilemiyor.

TTK, zarar üstüne zarar ediyor

Zarar ettiği gerekçesi nedeniyle hükümetler tarafından işçi alınmasına soğuk bakılan TTK’da meslek hastalıklarına 16 milyon TL ödemek zorunda kalırken, 2019 yılında kurum zararı 850 Milyon TL olarak kayıtlara geçti. 2020 yılından sonra bu zararın 1 Milyar TL’yi geçtiği de öne sürülüyor.

Editör: TE Bilisim