Zonguldak Belediyesi, Kasım ayı meclis toplantısının ardından suya yüzde 190 oranında zam yapmış, AK Partili üyelerin meclisteki çoğunluğu ile alınan karar sonrasında suyun m3 fiyatı 3.10 TL’den 9 TL’ye yükseltilmişti.

Belediye, zamlı tarifenin 01.01.2023 tarihinden itibariyle yürürlüğe gireceği açıklamış olsa da Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, durumunda aslında öyle olmadığını, vatandaşların aralık ayındaki kullanımlarının da zamlı tarife üzerinden faturalandırıldığını söyledi. 

Yavuzyılmaz, abonelerin 2022 yılı aralık ayına ait faturalarında son okuma tarihlerinin 2023 yılı ocak ayına sarkan kısımlarının fiyatlamada baz alındığını, su kullanımlarını ağırlıklı olarak aralık ayında yapan binlerce aboneye 2023 yılı tarifesinden bir gün kullanım yapmış olsa bile %190 zamlı tarifeden fatura kesildiğine dikkat çekti. 

Yapılan uygulamanın doğru olmadığını söyleyen Yavuzyılmaz, vatandaştan haksız yere alınan tutarların iade edilmesi çağrısında bulunurken, örnek faturalar üzerinden yaptığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Zonguldak Beledisinin geçtiğimiz aylarda almış olduğu kararın ardından su fiyatlarına yüzde 190 oranında rekor zam yapılmış, suyun metre küp fiyatı ise 3.10 TL’den 9 TL’ye yükseltilmişti. 

Söz konusu zamlı tarifenin 01.01.2023’den itibaren uygulanacağı açıklanmıştı ama yaptığımız incelemelerle zamlı tarifenin aslında 2022 yılı Aralık ayınki kullanımları da kapsadığını anlıyoruz. 

Örneğin bir vatandaşlarımıza gelen son su faturasını incelediğimizde, ilk sayaç okuma tarihi 01.12.2022 ve son sayaç okuma tarihi 04.01.2023 iken tarifenin zamlı olarak fiyatlandırıldığını görüyoruz. Yani bu vatandaşımızın, 2023 yılında sadece 4 günlük kullanımı olmasına rağmen, 21 m3’lük sarfiyatının tamamı zamlı olan 9 TL’lik tarifeden hesaplanarak faturalandırılmış. 

Bir başka vatandaşımızın faturasını incelediğimizde de 2023 yılına ait sadece 6 günlük kullanım olmasına rağmen vatandaşımızın 30 günlük su kullanımının tamamının yüzde 190’lık zamlı tarifeden hesaplandığını, benzer şekilde binlerce vatandaşımızın bu haksız uygulamaya maruz bırakıldığını görmekteyiz.

Oysa belediye buna uygun olarak bir ayarlama yapabilir, sayaçların son okuma tarihlerini aralık ayı içinde tamamlayabilir, ya da zamlı tarifeyi şubat ayından itibaren devreye koyabilirdi. Yaratılan mağduriyetin bir şekilde düzeltilmesi, vatandaştan haksız yere alınan tutarların acil olarak iade edilmesi çağrısında bulunuyorum.”

Editör: TE Bilisim