Zonguldak’ta 6 yıl önce ev hanımlığı yaparken KOSGEB ile “Aynur Abla Çaycuma Manda Yoğurdu” markası ile Türkiye genelinde tanınan, Gıda uzmanları tarafından Üniversitelerdeki seminerlere çağrılan Aynur Çakar, geçtiğimiz günlerde yine Bolu’ya çağrılarak seminerde başarı öyküsünü anlattı.



Bolu Valisi Aydın Buruş ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörlüğü tarafından yapılan tüm seminer ve etkinliklere davet edilen Çaycuma Manda Yoğurdunu Türkiye’ye tanıtan Aynur Çakar burada başarı öyküsünü anlattı.



Yöresel ürünler ve coğrafi işaretler Türkiye Ağı Yürütme Kurulu YUCİTA Başkanı Prof.Dr.Yavuz TEKELİOĞLU, Prof.Dr.Selim ÇAĞATAY, Bolu Valisi  Aydın BURUŞ, Belediye Başkanı Alaaddin YILMAZ, TSO Başkanı Türker ATEŞ, İlçe Belediye Başkanları , Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörlüğü, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı, Ziraat Odası Başkanlığı, Gıda Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisleri Odasının iştirakleriyle düzenlendi.



Seminerde; yöresel ürün nedir?, coğrafi işaret nedir?, coğrafi işaretleme nasıl yapılır? Türkiye Coğrafi İşaretlerin neresinde? Coğrafi işaretlemelerde Anadolu dan yansımalar, coğrafi işaretlerde Türkiye’den örnek olaylar gibi sunumlar ve bilgiler paylaşıldı.



Prof.Dr.Selim ÇAĞATAY’ın moderatörlüğünü yaptığı 4. Oturumda Zonguldak Çaycuma’da faaliyet gösteren Aynur Abla Yöresel Ürünler firması sahibi başarılı kadın girişimci Aynur ÇAKAR tarafından “Yöreselden Ulusala Başarı Öyküsü” adıyla kendi alanlarıyla ilgili yürüttükleri çalışmalar hakkında sunum yaptı. Aynı oturumda METRO Toptan Marketleri  Gıda Direktörü Birol ULUSAN, CARREFOURSA Türkiye Gıda Direktörü Ayşin IŞIKGECE, Çimen Rengi Yöresel Ürünler Sahibi Çimen MUTLU’ da kendi sunumlarını yaptı.



Zonguldak’tan katılan Aynur Abla bölgesindeki yaşadıkları süreci anlattı.Zonguldak İli endüstriden, turizme, tarıma geçmek için çalışmaktadır.Biz on senedir Çaycuma İlçesinde yöresel ürünler hakkında ve özellikle Çaycuma Manda Yoğurdu üzerindeki çalışmalarına değindi.İlçede küçük bir dükkanda başladıkları serüvenin artık coğrafi işaret alacak noktaya geldiğini, bölgenin kaybolmaya yüz tutmuş yöresel ürünü için bölgede ekonomik, kültürel, sosyal çalışma yaptıklarını ve bu çalışmaları yaparken de çok büyük sıkıntılar çektiklerini söyledi.



Aynur Abla Çaycuma Manda Yoğurdu ve Aynur Abla Yöresel, Doğal, Organik, Ev ürünleri adı altında iki markamızı tescil ettirdik ve çalışmalarımızın daha iyi yapılabilmesi için Bankadan kredi çekerek Zonguldak İli Manda Birliğini kurdurduk.Ne yazık ki bu Birlik kurulduktan sonra sıkıntılar yaşamaya başladık.Çünkü seminer ve toplantılar yapılıp insanların ufku açılmaya başlamıştı.Bunun sonucunda da bizi engellemeye ve ötelemeye başladılar.İşyerimizi kapatmaya üretim yaptırmamaya kadar varan sıkıntılar çektik.Bu nedenle Birlikte tasfiye kararı almak zorunda kaldı.Oysa Çaycuma Manda Yoğurdu sadece Cuma günü pazarda bulunabiliyor idi.Köylü kadınlarımız “Allah sizden razı olsun siz bu işe başlamadan önce yoğurdumuzu pazara götürüyor kışın soğukta yazın da sıcakta mağdur oluyorduk.Bizi bu dertten kurtardınız şimdi ise kapımızda satıyoruz.” diyorlardı.Bu dualarda bizi yıldırmadan yolumuza devam etmemize sebep oldu.



Çaycuma Manda Yoğurdunun üstün özelliklerini ve bölgenin ekolojik yapısından dolayı tarım ve turizm ile ilgili projeler üretmeye başladık.Zonguldak İlinde hiç coğrafi işaret alan ürünümüz yoktur.TSO bununla ilgili çalışmalar yapmaktadır.Şu an başta Sayın Valimiz Ahmet ÇINAR, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürümüz Sayın Cemalettin ÇATAKLI ve TSO bunlarla ilgili çalışmalar başlattılar ve uygulama aşamasına doğru gidilmektedir.Alığımız duyumlara göre İl Müdürü Cemalettin ÇATAKLI ‘nın yaptığı proje uygulanır ise bir nebze işsizliğe ve istihdama fayda olacaktır.Bizim başladığımızda hiç kimse yok iken şimdi Çaycuma Manda Yoğurdu Çaycuma’nın her tarafında ve Türkiye’nin değişik yerlerinde bulunmaya başlamıştır.Aynur Abla olarak Üniversite, Kamu ve Özel Sektör ile  yaptığımız ortak çalışmalar ve halkımızın büyük duaları sayesinde yöreselden ulusala çıkan bir marka olduk.İnşallah şu an çalışmaya başladığımız ekolojik tarım ve turizm projemizi uygulayabilir isek bölgemizde farkındalık yaşanacaktır. Bize destek olan ve yanımızda olan herkese teşekkür ediyoruz.Allah onlardan razı olsun.



Böyle bir toplantıya bizi buraya davet eden ve konuşturan yetkililere teşekkür ediyoruz. Sağolsunlar. Emekçilerin Başkenti Karaelmas dan Köroğlu diyarına ve Anadoluya selam olsun.



Bolu Belediye Başkanı Alaaddin YILMAZ ve Kadın Girişimciler Başkanı Narin Orkide İKA tarafından Aynur Abla’ya Sertifika takdim edildi.Toplantı sırasında Aynur Abla da açtığı standa katılımcılara meşhur Aynur Abla Çaycuma Manda Yoğurdu ikram etti.



Editör: TE Bilisim