WhatsApp yeni kullanıcı sözleşmesini karşımıza koydu ve 'Ya kabul et ya da bırak' dedi. 
Kişisel verilerin paylaşılmasını istemeyen ve güvenlik tehdidi olarak algılanan yeni sözleşme sonrasında Zonguldak dahil ülke genelindeki pek çok Watsapp kullanıcısı Telegram uygulamasına geçti.
Whatsapp'a karşılık olarak Telegram kullanmaya başlayan pek çok kullanıcı ek özelliklerinden yararlanabilmek ve görüntülü konuşmak amacıyla Zoom uygulamasını da indirerek kullanmaya başladı. Bugün itibari ile Twitterda da gündeme gelen Whatsapp a karşılık Telegram kullananların sayısı 6 Milyon 669 bine ulaştı.
Peki WhatsApp bizden ne istedi.. İşte cevaplar
WhatsApp bizden istediği verilerle ne yapacak? Onu gerçekten bırakmak mümkün mü? İşte cevaplar..
WhatsApp’ın yeni gizlilik sözleşmesi ve veri paylaşımına dair değişiklikler geçtiğimiz günlerde kullanıcıların karşısına bir onay penceresi olarak çıkmaya başladı. WhatsApp özellikle Facebook ile veri senkronizasyonunun nasıl yaptığını açıklayan yeni bir kullanıcı sözleşmesini kullanıcılarına sundu. Ancak daha da önemlisi söz konusu şartları kabul etmek için 8 Şubat’a kadar süre tanıdı.

Kabul etmeyenlere ne mi olacak? Hesabı silinecek.

Herhangi bir başka uygulama olsa manşetlerde yer etmeyecek bu ultimatom, 2 milyar kullanıcıyı ilgilendirdiğinde daha geniş anlamlar kazanabiliyor. Kullanıcıların kafasında birçok soru mevcut:

WhatsApp, Instagram ve Facebook’un sahibi Mark Zuckerberg neden böyle bir adım attı?
Whatsapp bizden neler istiyor ve istedikleri ne anlama geliyor?
WhatsApp’tan daha güvenli uygulamalar var mı?
WhatsApp’ı vazgeçilmez yapan ne?
Sorularımızı İletişim Bilimci Yalçın Arı’ya yönelttik.

1) Whatsapp’ın yeni koşullarını kabul etmek kullanıcılar için ne anlama geliyor? Hangi bilgileri veriyoruz?
Şu anlama geliyor: Zaten Mark Zuckerberg Facebook üzerinden bazı datalarımıza erişiyor. Ve bu datalar hem Facebook hem de Instagram’da ilgi alanlarımıza göre karşımıza reklam olarak çıkıyor. Fakat sahip olduğu Facebook dataları ile en azından Google kadar para kazanamıyor ya da reklam verenlerin istediğini karşılayamıyor. İşte WhatsApp datalarımızla daha spesifik bilgilerimize ulaşıp bunları şirketler ile paylaşarak hem sektörde daha fazla söz sahibi olacak hem de verilerimizi şirketlere ya da devletlere satarak daha fazla para kazanacak.

Facebook'ta eğitim durumumuz, yaşadığımız yer, lokasyon durumumuz gibi bilgiler kayıt altında, bu bilgiler ışığında karşımıza reklam çıkıyor. Ama Facebook siz herhangi bir sayfayı ziyaret etmedikçe size spesifik olarak reklam veremiyor. Mesela tıraş makinasıyla ilgili bir sayfayı ziyaret ettiğinizde ya da elektronik eşya ile ilgili bir sayfayı ziyaret ettiğinizde bununla ilgili reklamlara maruz kalıyorsunuz. Bu da veri piyasası için yetersiz kalıyor.

Editör: TE Bilisim