ATA Cimnastik spor eğitmeni ve Zonguldakspor tarihini araştırma uzmanı Barış Işık’ın arşivinden Zonguldakspor efsanesi olan Şaban Kartal’ın haytaını kaleme aldı. 

İşte o yazı

Şaban Kartal, futbola minik yaşta Yugoslavya’nın Veleş şehrinde başlar. Yine küçük yaşta ailesi ile İstanbul’a göçer ve arsalarda futbol oynamaya devam eder. Türkiye’deki ilk lisanslı kulübü de amatör takımlardan Küçük Ayasofya’dır. Kasımpaşa’da profesyonel olur ve daha sonra Genç Milli Takım’a seçilir. İstanbulspor’da oynadığı başarılı futbol ile alkış toplayan Şaban Kartal’ı Zonguldakspor’lu yöneticiler transfer eder.  Zonguldakspor’da 1973-76 sezonları arasında oynadığı 70 resmi müsabakada 14 gol kaydeder. 1975-76 sezonunda küme düşme tehlikesi atlatan Beşiktaş, yaptığı birçok transferin yanında Zonguldakspor’dan Şaban ile Selçuk’u alır. Şaban soyadı gibi Kartal’a gider.

Şaban Kartal, 1952 yılında Yugoslavya’da doğmuş Boşnak kökenli tekstil sektöründe çalışan emekçi bir ailenin 6’sı erkek 8 çocuğundan biriydi. Asıl mesleği trikotajcılıktı. Bu mesleği Yugoslavya’da öğrenmiş ve Türkiye’de futbolu amatör oynadığı yıllarda hayatını triko sanayide çalışarak kazanmıştı.

Türk futbolu ile Yugoslav futbolu arasındaki fark kendisine sorulduğunda, ‘Yugoslavya’da temelden verilen bir futbol kültürü var. Saha, tesis bol. Çok sayıda futbol okulları, çocukları daha baştan eğitiyor. Ama bir futbolcunun maddi olanakları açısından Türkiye daha avantajlı’ açıklamasını yapmıştı.

Sol ayaklı, hızlı, güçlü ve mücadeleci bir futbolcuydu. Topun nereye geleceğini sezmede özel bir yeteneği vardı. Ama attığından daha çok kaçırma özelliğine sahipti.

Fenerbahçe’ye karşı oynadığı başarılı oyunlarla tanınan Şaban Kartal için taraftarlar arasında “Ver Şaban’a gitmez yabana” sloganı çok meşhurdu.

Kemal Sunal filmlerinde kullandığı ‘Şaban’ ismiyle bir tipoloji oluşturmuştu. Şaban Kartal sahadaki en ufak hatasında rakip takım taraftarları tarafından alay konusu olurdu.

6 sezon oynadığı Beşiktaş’tan 1982’de İskenderunspor’a gider, oradan da Sirkeci’ye gelerek 1985’te futbol hayatını bitirir. Futbol sonrası ticaretle uğraşır ama iflasın eşiğine gelir. 8 Eylül 1998 tarihinde Ataköy’de oturduğu apartmanın parmaklıklarına kendini elektrik kablosuyla asarak intihar eder. Şaban Kartal arkasında muhteşem bir futbol geçmişi bırakır ancak intihar sebebine dair tek bir not bırakmaz.

Bir Şaban Kartal vardı, kendisine rahmet, hatırlayanlara ve unutmayanlara selam olsun.

Hazırlayan Barış IŞIK

Editör: TE Bilisim