Haber: Seyfi BOYRAZ

Ereğli’nin coğrafi ve topografik yapısı nedeniyle, inşaat alanlarında meydana çıkan kot farklarından kaynaklanan bodrum katlara oturma izni ve iskan verilmesini sağlayan 19 numaralı imar plan notu, 2017 yılı Haziran ayında İdare Mahkemesi kararı ile iptal edilmişti.Mahkeme kararına rağmen Ereğli Belediyesi’nin bodrum katlara oturma izni verilmesi konusundaki ısrarını sürdürmesi dikkat çekiyor.

Ereğli Belediye Meclisi, 2018-9/75 sayılı ve 05 Nisan 2018 tarihli meclis kararı ile, İdare Mahkemesi tarafından iptal edilen 19 numaralı imar plan notunu yeniden uygulamaya soktu. Belediye Meclisi’nin, ‘Plan Notu Değişikliği’ kararı askıya çıkarılmış durumda.

Mahkeme kararına rağmen

Ereğli Belediye Meclisi’nin, İdare Mahkemesi’nin 19 nolu plan notunu iptal etmesine rağmen, aynı uygulamayı yeniden gündeme getirerek karara bağlaması akıllarda bazı soru işaretlerinin oluşmasına neden oldu. Ayrıca askıda bulunan meclis kararına itirazların da olduğu öğrenildi.

Mahkeme kararı YOK mu sayıldı?

İdare Mahkemesi tarafından iptal edilen 19 nolu imar plan notu, sıfır kotunun altında çıkan bodrum katlara oturma ve iskan izni verilmesini sağlıyordu. Mahkeme ise sıfır kotunun altında çıkan bodrum katlara oturma izni ve iskan verilememesini karara bağlamıştı. Ereğli Belediye Meclisi’nin bu karara rağmen, 2 kat bodruma oturma izni ve iskan verilmesi yönünde karar alması, mahkeme kararından sonra da bazı projelerde bodrum katların konut olarak yer almasına rağmen inşaat ruhsatı verildiği iddialarını güçlendirdi.

“Yine İPTAL edilir”

Ortada İdare Mahkemesi’nin 19 nolu imar plan notu ile ilgili vermiş olduğu kesin bir karar varken, Ereğli Belediyesi’nin meclis kararı ile aynı uygulamayı yeniden gündeme getirmesini yorumlayan bazı hukukçular, “Ortada bir mahkeme kararı var. Bu da demek oluyor ki iptal edilen imar plan notu yasalara aykırı. Belediye Meclisi’nin bu yasalara aykırı bulunan uygulamayı yeniden gündeme getirmesi, mahkeme kararını ortadan kaldırmaz. Şikayet halinde yeni uygulama da iptal edilir” görüşünde birleşiyor.

CHP gurubu ÇEKİMSER kaldı

Plan notu değişikliğinin yapıldığı Nisan ayı Belediye Meclis toplantısında Ak Parti gurubu ‘kabul’ oyu kullanırken, CHP’li belediye meclis üyeleri ise ‘çekimser’ oyu kullanmıştı. CHP gurubundan sadece Nezih Anıl imar notu değişikliğine ‘ret’ oyu kullanmıştı.

Editör: TE Bilisim