Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ait maden ocağında 14 Ekim 2022 tarihinde 42 madencinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan faciaya ilişkin TBMM’de kurulan Amasra Maden Kazasını Araştırma Komisyonu raporunu bitirmek üzere.

Ve ön bilirkişi raporlarında açıkça suçlu bulunan Genel Müdür ve yardımcısı aylar geçmesine rağmen akıl almayacak şekilde hala görevde.

Hala emirler veriyor, kurumu yönetiyor hatta kurumun içerisinde atamalar yapıyor ve kimse ne oluyor bu kadarı da ayıp bile demiyor.

Görevinin başında hem de kurumun en tepesinde olan kişinin delilleri karartabilecek konumda iken görevde kalmasının doğru olduğunu kimse söyleyemez.

Bakın Kazım beyin görevlendirdiği Amasra’ya gidip incelemeler yapan müfettişlerden Genel Müdürün kabahati var şeklinde bir rapor hazırlaması beklenir mi? Zaten Genel müdür adına inceleme yapıyorlar onun aleyhine bir bulgu bulurlar mı?

Geçen hafta Amasra’ya gelen meclis komisyonuna sunum yaparak ‘suçlu oradaki barutçudur’ diyebilmiş TTK yönetimi. Yani işi gücü bırakmışlar kendimizi nasıl kurtarırız buna çalışmışlar ve bir senaryo yazmışlar.

 Vay arkadaş!

TTK tarafında oluşturulan senaryoda, barutçuların, çalışılan galerilerde patlatmalar için açtıkları deliklere periyotlar halinde dinamit yerleştirmeleri gerekirken, bu kurala uymadıkları, bütün deliklerin önceden doldurulup sonradan ateşledikleri ve madenin arın kısmında yapılan 2. patlatmanın ise grizu patlamasına yol açtığı varsayımı ortaya konmuş.

Bu alkışlanır. Bu senaryo yazılmış. Kurtulmak için.

Bu alkışlanır da birileri çıkmış bozmuş bunları.

Demiş ki, bu senaryo yanlış kardeş!

Gariban, hayatını kaybetmiş emekçilere suçu yükle kendini kurtarmak için.

Herkes salak ya yersen!

Yani 4 sene havalandırma ihalesini sonuçlandırmayı beceremeyen ve bu yöneticilere neden bu işi halledemiyorsunuz diyemeyen Genel Müdür masum öylemi?