Kasabanın Sırrı 1969 ABD yapımı savaş komedi filmidir. Özgün adı The Secret of Santa Vittoria'dır.

Amerikalı romancı Robert Crichton'ın 1966 yılında yazdığı aynı adlı ilk romanından senaryosunu Ben Maddow ve William Rose'un birlikte uyarlayıp yazdıkları bir film.

Filmi Stanley Kramer yönetmiş, başlıca rollerinde ise Anthony Quinn, Anna Magnani, Virna Lisi, Hardy Krüger ve Giancarlo Giannini oynamışlardır.

Kadro mükemmel yani.

Filmde II. Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru İtalya'da şaraplarıyla ünlü Santa Vittoria kasabasının ahalisinin, ürettikleri 1 milyon şişe kaliteli şarabı, geri çekilmekte olan Alman askerlerinden saklamalarının öyküsü mizahi bir dille anlatılmaktadır. Bu bir direnişin öyküsüdür.

Halk bilir ki ellerindeki tek geçim kaynağı olan ve kaybederlerse aç kalacaklardır,ürünlerini korumak için bütün kasaba birlik olmuştur.

En can alıcı nokta ise II.Dünya Savaşı döneminde bu kadar fazla sayıda şişenin bir kaç gün içerisinde nasıl olup da yüzlerce metre ötedeki mağaralara saklanacağıdır.

İşte bu noktada kasaba halkı devreye girer ve eşi görülmemiş bir organizasyona imza atar.

Tek geçim kaynağı şarap üreticiliği olan kasaba halkı şaraplarını saklar.

Böylece geçimlerini sağlayabilirler kasaba halkı aç kalmaktan kurtulur. Geçim kaynaklarına sahip çıkarlar kültürlerine sahip çıkarlar.

Her şehrin sadece orda yaşayanların bildiği sırları elbette olabilir. Şehirlerin öyle değerleri vardır ki bunları para ile ölçmek yada karşılaştırmak doğru değildir. Hele ki stratejik önemde olan değerler için maliyet düşünmek hiç doğru olamaz.

Malatyalılara kaysı üretmeyin kaysı ağaçlarını kesin ejder meyvesi dikin daha fazla kar edersiniz denirse Malatyalıların tepkisi nasıl olabilir?

Şehirlerin dengelerini anlayabilmek gerekiyor. Karaelmasın önemini anlamak elbette bu şehir için çok önemli.

Durduk yerde yeni bir stres konusu yaratmaya gerek yok tabi ki.