Zonguldak Mimarlar Odası Başkanı Nejat Altınkaya, Üniversite tarafından heyelan raporu olan İncivez Bölgesinin imara açılması, konut alanlarının ticari alan olarak imar izni verilmesi ve otopark sorunu ile ilgili açıklamalarda bulundu.



Heyelan raporu olan İncivez Bölgesinin imara açılmasına itiraz ettiniz. Belediye Meclisi itirazınızı red ederse tavrınız ne olacak?



Nejat Altınkaya: Üniversitenin araştırmasına göre zemin imara uygun olmadığı için İncivez Bölgesi imara kapandı. Açılan imara baktığımız zaman sadece zemin ile ilgili öneriler var. Fakat yapılarla ilgili bir önlem yok. Yapısal sınırlama yok. Orada zemine kazıkta çaksanız, yapısal sınırlama getirmezseniz zemindeki ağırlıkları artırmak suretiyle heyelanları tetikleyebilir. Biz o açıdan planlamanın bu şekilde yapılmasına itiraz ettik.



İncivez komple imara katılmalı mı?



Nejat Altınkaya: Komple imara katılmaması için de bir öneride bulunduk. 4 kat imarı var deniliyor. Fakat ne kadar bodrum katı varsa imal edilebiliyor. Yani siz eğimden dolayı bir çok bodrum katı yapabiliyorsunuz. Bodrum katından dolayı da 4 kat aldığınızı düşünün, 8 katlı bir yapı karşınıza çıkıyor. Biz dedik ki, burada bunu uygulamayın. Emsali 2.1’den 1.5’a düşürün. Yapı yoğunluğunu azaltın. İmarı 4 kat ise bodrum katını 1 olarak sınırlayın. Diğer alanları sosyal alan kullanılsın. Eğimden dolayı orada 10-12 kat gibi zemine yük getirecek yapılardan kaçınsınlar istedik. Mimarlar Odası olarak plana itirazımızı yaptık. Meclis itirazımızı red ederse İdari Yargıya gidebiliriz.



Secaattin Gonca döneminde İncivez Bölgesini birlikte imara açtınız. Şimdi neden karşı çıkıyorsunuz?



Nejat Altınkaya: İncivez’in imara açılmasına o zamanda karşı çıktık biz. Fakat çok ısrar edildi. Ama geçti. O zamanda bir tavrım vardı. İtirazda bulundum. İmara açılmasın dedim. Ama çok ısrarcı baskı oldu. O zamanda İncivez’in imara açılmasını yanlış buluyordum. Şimdi de yanlış buluyorum.



Ayrıca,  Nejat Altınkaya ile Mimarlar Odası’nı ayırmak lazım. Mimarlar Odası yönetim kurulu olarak birlikte alınan bir karar bu. Ben kafama göre hareket etmiyorum. Yönetim Kurulu’nun almış olduğu bir karar var. Bu çercevede şimdi itirazımızı yaptık.



 



 



Bodrum katlar daire oluyor!



Zonguldak Belediye Meclisine sürekli bireysel imar tadilatları talebi geliyor.  



Nejat Altınkaya:  Yapılaşmanın iznini veren belediye. Şimdi siz 4 kat altına 10 bodrum kat verirseniz. Mimar ona göre çizer. Kısıtlamayı yapması gereken Belediyelerdir.  Emsal içinde bodrumları serbest bırakırsanız orda 4-5 kat bodrum kazanıyor. Kazanıyor ama orada otoparkınız yok!... Mimarlar Odası olarak otoparklarında artık birebir yapılmasından yanayız. İstanbul, İzmir’de görüyoruz. Çekme mesafeleri, sosyal alanları, otoparkları her şeyi var.



Bireysel imar tadilatlarının önüne geçmek için ne yapılması gerekiyor?



Nejat Altınkaya: Almanya’da Berlin’de 1945 yılında yapılan imardan sonra iki kere imar tadilatı yapılmış. Onun dışında hiç yapılmamış. Fransa’da imar tadilatları 25 yıllıktır. Bireysel imar tadilatların gelmesi bir mimar olarak bizi de rahatsız ediyor. Bir plan dahilinde toplu olarak çözülsün. Pafta bazında düzenleme yapılması gerekiyor. Yani siz 2 kat alacaksınız diye imar tadilatlarının gelmesinin bir mantığı yok. Zonguldak’ta toplu alanların, sitelerin oluşturulması gerekiyor. Binalar yıkılıyor, yapılıyor. Ama bakıyorsunuz Zonguldak değişmiyor. Herkes maksimum almanın peşinde. Burada da bir sınırlama getirmeniz lazım. Sınır ve kuralları standart koyacaksınız. Biz deki gibi yoruma açık bırakmayacaksınız. Herkes farklı bir yorum yapmayacak. Ucu açık olmayacak. Biri bir metre geride, biri yarım metre dışarıda imalatlar yapılmayacak.



Zonguldak Belediyesi’nde otopark uygulaması nasıl?



Nejat Altınkaya: Otopark yapılmasını zorunlu tutan bir meclis kararı alınmadı maalesef. Turhan Demirtaş’da bu konuda çok mücadele etmişti. Böyle bir karar alınacaktı. Ama otoparkla ilgili bu mecliste hiçbir şey yapılmadı. Şu anki otopark yönetmeliğine göre 3 daireye 1 otopark yapılması kararı var. Yeterli mi? Değil… Şu an tüm araçlar sokakta. Bu güne kadar Zonguldak’ta bu hata yapılmış. Ancak bundan sonra yapılmaması gerekiyor. Mutlaka önlem alınmalı. Otopark mecburiyeti getirilmesi gerekiyor. Parasını alıyorsanız ya bölge otoparkı yapacaksınız. Ya da otopark zorunluluğu getireceksiniz. Oda olarak otoparkların birebir yapılması için bastıracağız.



 



Konut alanları, Ticari alanlara dönüşüyor!



Zonguldak’ta Konut alanlarının Ticari alan olarak yapıldığını görüyoruz. Bunun mantığı nedir?



Nejat Altınkaya: Bin metrekare bir arsanız var. Konut olarak yaparsanız 2100 m2 bina yapıyorsunuz. Diyelim ki 7 katlı bina yapıyorsunuz. Yani bin metrekarenin 300 metrekaresine bina yapabiliyorsunuz. Ticari alanda ise bin m2 alanın tamamına yerleşip 700 metrekaresine inşaat yapabiliyorsunuz. İnşaat m2’si artıyor ve inşaat yoğunluğu artıyor. Müteahhidin lehine olan bir durum ortaya çıkıyor. Konut alanlarını Ticari alan olarak taradığınız zaman sosyal alanları, yeşil alanları olmayan, yoğunluğu olan yapılar çıkıyor ortaya. Zonguldak’ta da bu hata çok yapılıyor.



Peki, bu bir suç mudur?



Nejat Altınkaya: Bence konut alanının ticari olarak taranması mantıksız. Oradaki yaşam alanını kısıtlıyor. Konut dediğiniz zaman oyun bahçesi, yeşil alan demektir. Ama her tarafını bina olarak kapladığınız zaman nerede nefes alacaksınız. Herkes alanını maksimum olarak kullanmak istiyor. Sosyal alan bırakılmayacaksa her yeri Ticari alan ilan edelim. Yeni bir imar nizamına gidilmesi lazım.



Kozlu İlçesindeki yapılaşmayı beğeniyor musunuz?



Nejat Altınkaya: Zonguldak’taki yapılaşmayı beğenmediğimiz gibi Kozlu’da da yapılaşma şehircilik anlayışına uygun değil. Her yer bina. Adım atacak bir boşluk yok. Eski planlamalara bakın. Hepsinde yolun sonunda bir meydana gider. Milattan önce bin yılında bile planlamalar bu şekilde yapılırdı. Böyle bir meydan yok ki, nefes alacak.



Mimarlar Odası olarak Zonguldak Belediyesine bir öneriniz oldu mu?



Nejat Altınkaya:  İncivez’de eskiden maden ocaklarına hava basılan ünite var. Şu anda devre dışı kaldı. Biz bu alanın sosyal alan haline gelmesini talep ediyoruz. Belediye, TTK’dan talep etsin. Sosyal alana çevirsin. İncivez’in nefes alacağı bir alan oluşturulması için Belediyeye talepte bulunduk. Burayı takip ediyoruz. Buraya da bir imar verilirse itiraz edeceğiz.



 



Son sözleriniz…



Nejat Altınkaya: Belediye bir sempozyum yapsın. Bundan sonraki planlamaların nasıl yapılacağını, kentsel dönüşümün nasıl başlayacağının planı yapılsın. Bu planlama ile mi devam edileceği yoksa buranın geleceğini temin edecek planlama yapılacağının kriterlerinin baz alınacağı bir sempozyum düzenlensin. Orada müteahhitler, mimarlar, basın olsun. Zonguldak’ın imar geleceği mutlaka tartışılmalı. Yeni bir planlama mantığının oluşturulması lazım. Belediyenin önce bir irade koyması lazım. Mimarlar, müteahhitler gelmeli. Nasıl bir konutlaşma istiyoruz, nasıl bir sosyal alanlar istiyoruz. Önce bunların bir karara bağlanması ve sınırlandırılması gerekiyor.



 



 



 
Editör: TE Bilisim