Zonguldak Belediyesinde Başkan Muharrem Akdemir başkanlığında ‘işgaliye’ zirvesi yapıldı. Yapılan zirveye belediye bünyesinde faaliyet gösteren Zabıta Müdürlüğünün yanı sıra ZESOB Başkanı Muharrem Coşkun, Bakkallar ve Tekel Bayiler Odası Başkanı Kadir Habiboğlu, Kahveciler ve Lokantacılar Odası Başkanı Alparslan Küçük, Pazarcılar Odası Başkanı Erkan Küçük katılım gösterdi. Toplantıda şehirde faaliyet gösteren esnaf ve ortak paydaşların kaldırım işgalleri noktasında çözüm önerileri konuşuldu.

Zonguldak yen dönemde cezai yaptırımların olacağının işaretini veren Zonguldak Belediye Başkanı Akdemir, “Öncelikle bugün ki konumuz hassas bir konu. Sizler beraber konuşarak sorunları masaya yatıracağız. Bu anlamada özellikle esnaflarımızla ilgili ayırt etmeksizin konuşacağız. Bizler özellikle şehrin coğrafi yapısı konusunda konuşacağız. Tek caddemiz var. Esnaf sayımız çoğaldı. Bu iyi bir şey. TTK’nın zor duruma düşmesi, çalışan sayısının azalması esnafımızı zor durumda bırakıyor. Başkanlarımızla konuşuyoruz. Bunu beraber çözelim istiyoruz. Çözüm noktasında beraber harekete etmekte fayda var. Halk şikâyetçi. Diğer kesimler şikâyetçi. Esnafımızın gayri nizami hareketlerinde. Belediyemiz ne gerekirse yapacaktır. Ancak biz istiyoruz ki esnafımıza cezai yöntemleri uygulamayalım. Esnafımız herkes saygı duysun istiyoruz. Hem esnafımıza hem halkımıza duyuru olsun. Yaz sezonu farklı bir mantalite geliştiriyor. Şehirde düzen tertip bozuluyor. Esnafımız bunu biliyor ama içinde ki genişleme ruhu buna engel oluyor. Bu noktada esnaf temsilcilerimiz bunu kabul ettiler. Buna bir çeki düzen vermemiz gerekiyor. Pazarcılarımızın tabi farklı şikâyetleri var. Bunu beraberce ele alacağız. Biz gayrı nizami hareket olsun istemiyoruz. Cezai yöntemler iş değil. Belediye için değil esnaf için sıkıntı. Siftah yapmayan esnaf varken ona ceza yazmak hoş mudur? Ama kurallara uymuyorsa biz gerekeni yaparız. Tek taraflı düşünmeyeceğiz. Herkesi düşüneceğiz. Tek pencereden bakamayız. Şehrimizi yaşanabilir tertip ve düzen içinde götürmemiz gerekiyor. Özellikle lokantalarda sorun var. Yemek içeride yenir. Kaldırıma masa atmanın bir anlamı var mı? Şehir geniş olsa sıkıntı olmaz. Ama bizim şehrimiz buna müsait değil. Özellikle rica ediyorum lokantacılar asla kaldırımda masa bulundurmayacak.  Lokantacı arkadaşlarımız görsel olarak haksızlık yapıyor. Dışarı malzeme uzatmakla vitrin güzelliği olmaz. Bu bütünlüğü birlikte sağlayacağız. Çifte standartı kabul etmiyoruz. Belli bir süre içinde herkes kendine çeki düzen veriri. Olmazsa kapatmaya kadar gideriz. Biz arkadaşlarımız ile görüşeceğiz simitçilerde dâhil herkese numara vereceğiz” dedi.

 Zonguldak’ta esnafın yaşadığı sıkıntılara değinen ZESOB Başkanı Muharrem Coşkun, “Bu şartlara niye geldiğimize bakmak gerekiyor. TTK’da ki işçi sorunu, göç vermek ve AVM sorunları… İşgaliye konusunda ki sorun şuradan kaynaklanıyor. Trafiğe açık ve kapalı caddeleri ayrı tutmak gerekiyor. Trafiğin akışı olan caddelerde kesinlikle işgal olmaması gerekiyor. Karşılıklı taleplerle ortak akılda buluşacağız. Zonguldak hepimizin. Makamlar kalıcı değil. Bu pencereden bakma istiyoruz. Son zamanlarda çay ocaklarının çoğalmasında tek sebep, çay ocakları önüne tabure atarak sigara içilmesi. Trafiğe kapalı alanlarda belli bir düzenin aşılmaması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 Kahveciler ve Lokantacılar Odası Başkanı Alparslan Küçük büyük kahve zincirleri ve esnaf arasında emsalden doğan sıkıntıların olduğunu dile getirerek, “Büyük kahve dükkanları işgaliye yapıyor. Küçük esnafta işgal yapıyor. Herkesin kurallara uyması gerekiyor. Teşekkür ederim. Nizam caddesinde yeni açılan yerler dışarı şemsiye koyunca esnafta taburemi dışarı koyacağım diyor.

Editör: TE Bilisim