‘Sendika, hakkını arayan Madenciyi cezalandırdı’

14 Ekim 2022 tarihinde Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra İşletmesinde meydana gelen patlamada yaşamlarını kaybeden 42 maden işçisinin eşleri sorumluların cezalandırılmasını isterken, yeraltındaki sorunlara duyarsız kalan Genel Maden İşçileri Sendikası Yöneticilerinin de yargılanmasını istediler.

Gazeteci murat Altay'a konuyan bir çok şehit madenci eşi, facianın ardından Sendika Yönetimini tarafından ziyaret dahi edilmediklerini, Sendikanın kendilerini sosyal medya hesaplarından çıkararak engellendiğini ifade ederken, mevcut yönetimin karşısındaki adaya destek veren maden işçilerinin Sendika tarafından vardiya değişikliği yapılarak cezalandırıldığını iddia ettiler.

 

Sendikacılar yargılansın!

Grizu faciasında hayatını kaybeden Ercan Saraç’ın eşi Gülsevin Saraç, GMİS’in yeraltındaki sorunları bildiği halde görmezden geldiklerini ifade ederek, “Biz yaşamıyoruz artık. Geceleri uyku yok, yaşamıyoruz, yaşadığımız acı ile baş başa kaldık. Ben Sendikanın (GMİS) da yargılanmasını istiyorum. Onlarda kusurlu, En son ne zaman yer altına inmişler, baretlerini işçi ile yer altına yolladılar. Ben tek tek yargılanmalarını istiyorum. Eşlerimiz yer altındaki sorunları Sendikacılara söylediler. Yer altındaki sorunları biliyorlardı, ama baretlerini işçilerle gönderdiler, bunu herkes biliyor” dedi.

Eşim ocakta havalandırmanın olmadığını söylüyordu!

Şehit Madenci Mehmet Karalı’nın eşi, her gün eşim işten gelecek diye bekliyorum. Eşlerimizin mezarlarına sarılmakla kaldık. Benim çocukluk aşkımdı, 16 yaşından beri birbirimizi seviyorduk. Ocaktaki kusurları bile bile gitti. Çocuğum sürekli hasta, Ankara’da tedavi görüyor. O gün izinli olmasına rağmen Çavuşu aradı, işe gitti. Eksik İşçi nedeniyle gitti. Ocakta havalandırmanın olmadığını söylüyordu, eksikler var diyordu. “İşçi eksik gitmek zorundayım” dedi ve gitti. Benim eşim motorcu, patlamanın olduğu yerde ne işi var. 300 Kodunda olması gerekirken 350 kodunda ne işi vardı. Asla davamızdan vazgeçmeyeceğiz”

“Kardeşim Sendika tarafından cezalandırıldı”

Bir Şehit Madencinin ablası ise, “Kardeşim her gün yaralı geliyordu, sürekli uyuyordu, sürekli zor şartlar altında çalışıyordu. Sendika seçimleri nedeniyle de işe gitmek istemiyordu. “Bunlar beni rahatsız bırakmaz” diyordu. Karşı tarafı desteklediği için ertesi gün vardiyasını değiştirdiler. Vardiyadan çıkıp vardiyaya gidiyordu. Neden çünkü işçi eksikti. Sendika seçimlerinde karşı tarafı desteklediği için cezalandırıldı” dedi.

“Hakkını arayan madencilerin vardiyaları değiştiriliyor”

Şehit Madenci Sabri Akdere’nin eşi Berna Akdere’de eşinin hakkını aradığını ancak Sendikacılar tarafından vardiyasının değiştirildiğini iddia ederek, “Benim eşimde ertesi gün sendika başkanı seçildikten sonra işe gitmedi. WhatsApp görüşmelerinde yaşadıkları baskı yazıyor. Sendika karşı taraf seçildiği zaman koridorda üzerlerine yürüyorlarmış. Karşı tarafa kim oy verdiyse üzerlerine yürüyorlarmış. Ertesi gün işe gitmedi. Ben sana oy atmadıysam niye benim üzerime yürüyorsun ki, çok büyük adaletsiz var.

350 kodunda sorun olduğu, 320 kodunda sorun olduğu WhatsApp görüşmelerinde var. Bunlar sözlü olarak itiraz ediyorlar ama eşlerimizin yazışmalarında var. 3,5 aydır çocuğum babasının yastığı ile yatıyor. Yastığın kokusu gittiği diye yastığına son giydiği kazağını giydirdim. Bize psikolog desteği vereceklerdi. Benim evime ne gelen oldu ne giden. Devlet’ten de, Sendika’dan bize bir şey gelmedi. Sendikacılar benim evime gelseydi onları içeri almazdım. Ayrımcılık yapıyorlardı, içki ısmarlayan işçileri çalıştırmıyorlardı, benim eşimi 2 ay gündüz vardiyasına getirdiler. Benim eşim hakkını aradı, itiraz etti diye vardiyasını değiştirdiler. İnşallah sizlerde bin beterini yaşarsınız.

Enerji Bakanı geldiğinde çalışan bir madenci, eşyalarımız bizi çok terletiyor dediği için adamı vardiyasından almışlar, şefleri, çavuşları ona yapmadığını bırakmamışlar. Sendikacılar bizi gruplardan, sosyal medyadan da çıkardılar. Dilerim Allah’tan bizim eşlerimize çektirenler bin beterini yaşasınlar, Allah’larından bulsunlar”

‘Seçim yapıp, kutluyor, işçiden aidat alıyorlar’

Başka bir maden şehidinin eşi de GMİS’e isyan ederek, sendikanın madencileri kaleye almadığını dile getirerek, “Suçluları bulunca size haber vereceğiz dediler. İşçiler sendikacıların Haftada bir kez ocağa girmesini istediler.  İçerde işçilerin ayağı kırılıyor, hiçbir sendikacı içerde ne oluyor diye bakmadı. Benim üç tane yetimim var evde. Her gün camda babasını bekliyor. 6 yaşındaki oğlum babasını soruyor, benim eşim şehit oldu ben her gün cehennemi yaşıyorum. Bu sendikacılar bu ihmalleri hiç mi görmediler, yalnızca seçim yapıp kutladılar mı, işçiden aidat alıyorlar. Sendika ‘hadi işinizin başına’ diyor, içendeki ihmallere bakmadılar. Sendika işçiyi kale almıyor ki… Kazadan sonra Sendikacılar devlet büyükleri ile, siyasetçilerle geldiler. Bazı aileleri ziyaret ettiler, bazılarına başsağlığında bile bulunmadılar. Gelmeye kortular, tepkiden korktular” diyerek maden işçisinin sahipsiz olduğunu dile getirdi.

Editör: TE Bilisim