Eski Zonguldak caddeleri, maden tesisleri ve sosyal tesisleri , film platosu gibi çalıştı. Kentte onlarca sinema filmi çekildi, cadde ve sokakları, maden tesisleri film şirketlerinin setiydi. Öyle ki şehirde sinema-film şirketi bile vardı.

Bilinen ve çekimleri Zonguldak'ta yapılan, ulaşabildiğimiz bazı filmlerin çekim tarihleri, isimleri ve teknik bilgileri. Bunlar haricinde bazı kısa sahneleri Zonguldak’ta çekilmiş ve ünlü oyuncuları kadrosunda barındıran sinema filmleri de Zonguldak kent hafızasındaki yerini almıştır.

1955, ‘Ölüm Korkusu’

1955, ‘Kara Vadi’

1958, ‘Zümrüt’

1961, ‘Mor Sevda’

1962 , ‘Şehirdeki Yabancı’

1968 , ‘Kadın Asla Unutmaz’

1975, ‘Çatalağzı Kuyusu’

1978 , ‘Yaşam Kavgası’

1996 , ‘Ekmek’

2009, ‘Kıskanmak’

2013 , ‘Kelebeğin Rüyası’

1955-ÖLÜM KORKUSU

1951 yılında çekimleri Zonguldak'ta gerçekleşen, 1955 yılında vizyona giren başrollerinde Belgin Doruk ve Muzaffer Tema'nın paylaştığı "Ölüm Korkusu" sinema filmi

Yapımcı : Cemil Filmer

Yönetmen: Mehdi Özgürel

Senarist: Sezai Solelli

Tür: Melodram

Yapım Yılı: 1955

Özellikler: 35 mm, Siyah-Beyaz

Ülke: Türkiye

Dil: Türkçe

Oyuncular: Muzaffer Tema, Belgin Doruk, Turan Seyfioğlu, Neriman Köksal, Kenan Pars, Nermin Ruhsever

1955-KARA VADİ

1955 yılında vizyona giren, çekimleri Zonguldak Gelik maden ocaklarında yapılan. Çalışan maden işçilerinin hayatlarından kesitler hikaye edilmiş.sinema filmi...

Yönetmen: Necati Kemal Çakuş

Senaryo: Fikret Arıt

Yapımcı: Turgut Demirağ , Temel Karamahmut

Görüntü Yönetmeni Menasi Filmeridis

Tür: Dram

Özellikler: 35 mm, Siyah Beyaz

Oyuncular: Kenan Artun, Neriman Köksal, Oya Sensev, Temel Karamahmut, Feridun Çölgeçen, Atıf Kaptan, Gani Turanlı, Leyla nil

1958-ZÜMRÜT

1958 yapımı çekimleri Çatalağzı ve Zonguldak’ta yapıldı.

Yönetmen Lütfi Ö. Akad

Siyah Beyaz

Oyuncular: Çolpan İlhan Feride, Fikret Hakan Dr. Selim, Sadri Alışık Dr. Fuat, Ulvi Uraz, Kamuran Yüce, Nejat, Atıf Kaptan Ziya, Osman Türkoğlu Kâhya.

1961-MOR SEVDA

1961 yapımı filmde bir müzik öğretmeninin aşk hikayesini konu alınmış.

Tür: Macera,Romantik

Yönetmen: Hüseyin Peyda

Senarist: Hüseyin Peyda

Oyuncular: Hüseyin Peyda, Renan Fosforoğlu, Necdet Tosun, Danyal Topatan, Leyla Altın

1962-ŞEHİRDEKİ YABANCI

Halit Refiğ’in yönetmenliğini üstlendiği, başrollerini Nilüfer Aydan, Göksel Ersoy, Reha Yurdakul ve Erol Taş’ın rol aldığı, gerçekçi akımın bir temsilcisi olan Türk filmidir.

Vedat Türkali’nin öyküsünü yazdığı filmin oyuncularından Nilüfer Aydan Moskova Film Şenliği Şeref Diploması Ödülünü kazanmıştır. 9 Mayıs 2008 tarihinde film 11. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nde açılış filmi olarak tekrar gösterilmiştir.

Filmde, İngiltere’den Zonguldak’a dönüş yapan mühendis Aydın’ın maden ocağında işçilerin haklarını savunan mücadelesi anlatılmaktadır.

1968-KADIN ASLA UNUTMAZ

Orhan Aksoy’ün yönetmenliğini üstlendiği, başrollerini Hülya Koçyiğit, Ediz Hun, Selma Güneri ve Ahmet Mekin’in paylaştığı, çekimleri Zonguldak’ta yapılmış aşk filmidir.

1975-ÇATALAĞZI KUYUSU

Zonguldak Çatalağzı kömür çıkarma kuyusunu 26 eylül 1969 yılında su basmış. Bu kuyu TKİ tarafından proje kapsamında suyu boşaltmış.

Türkiye Kömür İşletmeleri 25 dakikalık bir filmi Behlül Dal’a belgesel olarak yaptırmış.

Behlül Dal ise Erol Taş gibi yeşilçam oyuncularını alarak bir kahramanlık belgeseli olarak çalışmıştır.

1978-YAŞAM KAVGASI

Yönetmenliğini ve senaristliğini Halit Refiğ'in yaptığı, başrollerini Fatma Girik, Can Gürzap ve Ahmet Mekin’nin paylaştığı, çekimleri Zonguldak’ta yapılan bir film.

1996-EKMEK

Yönetmenliğini Ahmet Akıncı’nın üstlendiği, Başrollerini Fikret Hakan, Kazım Kartal, Demir Karahan ve Murat Soydan’ın paylaştığı, Zonguldak maden işçilerinin eyleme geçiş öyküsü. Özelleştirmeye karşı çıkan maden işçileri, ortak bir direniş sonucu "ekmek savaşı" verirler. Notlar : "İş-Ekmek-Özgürlük" üçlemesinin ikinci filmi.

2009-KISKANMAK

Zonguldak’a iş sebebiyle yeni taşınan Halit ve güzeller güzeli karısı Mükerrem’in arasındaki ilişki, toplum içerisine girdikleri ilk anda yaralanır; şehrin en varlıklı ailelerinden birinin oğluyla, Mükerrem arasında adı konulmayan bir ilişkinin ilk adımları burada atılmış olur. Mükerrem’in talihi, güzelliğini kıskanan yengesi tarafından trajik bir yola sürüklenecektir.

İnsan psikolojisinin derinlerinde yüzen yönetmen Zeki Demirkubuz, Kıskanmak filmiyle adından da anlaşılacağı gibi insan doğasının en tehlikeli hallerinden birini, “kıskanma” içgüdüsünü işliyor. Nahid Sırrı Örik’in aynı isimli romanından beyazperdeye uyarlanan film, Zonguldak’ın kasvetli atmosferinde, 1930’lı yıllarda geçiyor.

Yönetmen Zeki Demirkubuz

Oyuncular: Nihal Koldaş, Hatice Aslan, Bora Cengiz

2013-KELEBEĞİN RÜYASI

Yılmaz Erdoğan'ın yazıp yönettiği şiirsel hayatı konu alan filmidir. Başrollerini Kıvanç Tatlıtuğ ve Mert Fırat'ın paylaştığı film, II. Dünya Savaşı döneminde Zonguldak'ta yaşayan genç şairler Rüştü Onur ve Muzaffer Tayyip Uslu'nun hayat hikayesini anlatıyor. O dönemde şairlerin Mehmet Çelikel Lisesinde edebiyat öğretmeni olan Behçet Necatigil'i de Yılmaz Erdoğan canlandırmaktadır.

Film, Eylül 2013 tarihinde, 86. Akademi Ödülleri'nde En İyi Yabancı Film dalında Oscar aday adayı olarak seçilmiştir.

Zonguldak Nostalji

Yüksel Yıldırım-2018

Editör: TE Bilisim