Zonguldakspor, 1981-82 sezonuna kötü bir başlangıç yapmıştı. İlk 6 hafta oynadığı maçlardan 3 mağlubiyet, 2 yenilgi ile sadece 1 galibiyet elde etmiş ve ligin dibine demir atmıştı. 7.Hafta Adanaspor karşısında alınan galibiyet ile başlayan yenilmezlik serisi tam 17 hafta sürmüş ve neticesinde ligin bitimine 9 hafta kala liderliğe oturmuştu. Gelin birlikte bu süreci birlikte yeniden yaşayalım…

7.Hafta 25.10.1981 Zonguldakspor – Adanaspor: 1-0 = Uzun süredir evinde maç yapmayan Zonguldakspor’u çok sayıda taraftar izledi. Zonguldakspor sahaya otobüs kazasında hayatlarını kaybeden Adanaspor’lu futbolcular için ‘Acınızı Paylaşıyoruz’ pankartıyla çıktı. Muammer Birdal ile bu sezonki ikinci golünü atan Zonguldakspor aynı zamanda ikinci galibiyetini de elde etmiş oldu.

8.Hafta 01.11.1981 Zonguldakspor – Bursaspor: 1-0 = 3 gün süren yoğun yağmurun ardından güneşli bir havada oynanan müsabakayı Zonguldakspor’un 30.dakikada Turgut Öndül’ün attığı gol ile kazandı. Zonguldakspor bu sezon attığı 3.gol ile 3.galibiyetini elde etmiş oldu. Zonguldakspor 12 atak geliştirdi, 6 köşe atışı kullandı.

9.Hafta 08.11.1981 Boluspor – Zonguldakspor: 2-2 = Yoğun yağış altında oynanan müsabakada Zonguldakspor Hamit Ayden ve Fuat Yaman’ın golleriyle 2-0 öne geçmesine rağmen üstünlüğünü koruyamadı ve müsabaka berabere sonuçlandı.

10.Hafta 22.11.1981 Zonguldakspor – Ankaragücü: 3-1 = Güneşli bir havada oynanan müsabakada Zonguldakspor Vehbi Günay’ın bir ve Ersoy Sandalcı’ın iki golüyle Ankaragücü’nü 3-1 mağlup etmeyi başardı. 13.dakikada Ankaragüçlü Hikmet ile çarpışan Erdal sakatlanarak yerini Savaş Demiral’a bıraktı.

11.Hafta 29.11.1981 Zonguldakspor – Diyarbakırspor: 1-0 = Zonguldakspor, Diyarbakırspor’u Diyarbakır’dan kiraladığı Vehbi Günay’ın golüyle yendi.   

12.Hafta 06.12.1981 Kocaelispor – Zonguldakspor: 1-1 = 12 bin taraftarın izlediği müsabakada Zonguldakspor Vehbi Günay’ın golüyle öne geçmesine rağmen üstünlüğünü koruyamayarak berabere kaldı. Müsabaka öncesinde tren kazasında hayatını kaybeden Kocaelispor amatör futbolcusu Murat için saygı duruşu yapıldı.

13.Hafta 13.12.1981 Zonguldakspor – Fenerbahçe: 0-0 = Gergin bir havada oynanan müsabakada Fenerbahçe ucuz kurtuldu. Zonguldakspor 10 serbset vuruş ve 6 korner kullandı. Müsabaka sonrası Zonguldakspor bayrağı yakan Fenerbahçe taraftarı uzun süre stadyumda mahsur kaldı.

Necdet Niş (Fenerbahçe Menejeri): ‘Zonguldak en zor deplasmanımızdı. Her şeye rağmen mutluyuz.’

Candan Tarhan (Zonguldakspor Antrenörü): ‘Güçlü rakibimiz Fenerbahçe’yi yenmek için sahaya çıktık. 90 dakika rakip kale önünde oynadık. İki topumuz direkten döndü. Ne yazık ki 1 puana sevinemiyoruz.’

Ferhat Tezcan (Gazeteci): ‘Fenerbahçe, Zonguldak’tan 1 puan aldıysa önce direklere sonra hakeme şükretmeli.’

14.Hafta 14.12.1981 Galatasaray – Zonguldakspor: 2-2 =                                                                  

Candan Tarhan (Zonguldakspor Antrenörü): ‘Deplasmandaki en iyi maçımızı oynadık.’

Doğan Babacan (Gazeteci): ‘Zonguldakspor her hattı ile iyi işleyen bir takım görünümündeydi. Oyunu iyi takip edip gerektiğinde hızlanıp gerektiğinde yavaşladılar.’

Halit Deringör (Gazeteci): ‘Zonguldakspor her açıdan Galatasaray’dan daha olumlu bir futbol oynadı.’

Levent Donduran (Gazeteci): ‘Zonguldakspor, Galatasaray karşısında kolay yutulur bir lokma olmadığını kanıtladı. Kırmızı – Lacivertliler sert ve canlı bir futbol oynadılar.’

15.Hafta 27.12.1981 Zonguldakspor – Adana Demirspor: 1-1 = Tamamen dolu tribünler önünde oynanan müsabakada önce Adana Demirspor öne geçti sonra ilk yarının son dakikası Volkan Yayın eşitliği sağladı.

16.Hafta 03.01.1982 Zonguldakspor – Beşiktaş: 1-1 = Zonguldakspor 13.dakikada Hamit ile öne geçtiği müsabakada son dakikada yediği golle beraberliğe razı oldu.

Candan Tarhan (Zonguldakspor Antrenörü): ‘Galip bitirebileceğimiz maçı, ofsayttan yediğimiz golle berabere kapattık.’

İlker Ateş (Gazeteci): ‘Zonguldaksporlu futbolcular daha farklı galip gelmeyi düşünseler, mutlaka bunu da becerirlerdi. Beşiktaş bu beraberliğe dua etsin.’

Zonguldakspor, ligin ilk yarısının sonunda daha iyi bir yerde olmalı idi. Birçok şansızlığa ve sakatlığa rağmen 18 puan elde etti. Yönetim kurulu teknik ekipten çok memnun. Kulübün 35 milyon lira civarında borcu bulunuyor. Zonguldakspor’un hedefi ligi ilk dört içinde bitirmektir. Zonguldakspor iyi bir futbol okuluna sahip. Gelecekte kendi futbolcusunu yetiştirecek bir yapıya sahip. Ayrıca Zonguldakspor tesis sorununu halletmiş kulüplerden bir tanesidir. Zonguldakspor’lu futbolculardan Volkan ve Turgut, ligin ilk devresinde 41’er yıldız topladılar. Öte yandan Muzaffer 37, Birol 36, Hamit 34, Muammer de 33 yıldız aldılar. Zonguldakspor ilk yarıda rakip filelere 13 gol attı. Vehbi 3, Fuat, Ersoy, Volkan ve Hamit 2’şer, Muammer, Turgut ve Muzaffer 1’er gol ile katkı sağladılar.

17.Hafta 21.02.1982 Trabzonspor – Zonguldakspor: 1-3 = Zonguldakspor, deplasmanda Trabzonspor’u mağlup ederek büyük bir süprize imza attı. Denk bir mücadele ile başlayan müsabakada Trabzonspor öne geçti. Zonguldakspor Hamit’in golüyle ilk yarıyı berabere sonuçlandırdı. İkinci yarıda Zonguldakspor rakibine oranla daha etkiliydi. 48.dakikada Hamit’in ceza sahasına yaptığı ortayı engellemek isteyen Hüsnü topu kendi kalesine gönderdi. 61.dakikada Hamit’in golü skoru belirledi.

18.Hafta 28.02.1982 Zonguldakspor – Eskişehirspor: 1-0 = Sisli ve yağmurlu bir havada oynanan müsabakayı Zonguldakspor Volkan Yayın’ın golüyle kazandı. Vehbi Günay kırmızı kart gördü.

19.Hafta 07.03.1982 Zonguldakspor – Altay: 2-1 = Zonguldakspor, Altay’ı Ümit Kandemir’in ilk yarıda attığı 2 golle mağlup etmeyi başardı.

20.Hafta 14.03.1982 Gaziantep – Zonguldakspor: 0-0 = 17 bin seyircinin izlediği müsabaka golsüz berabere sonuçlandı.

21.Hafta 21.03.1982 Beşiktaş – Zonguldakspor : 1-1

* Soğuk bir hava ve ağır bir sahada oynanan müsabakayı 34 bin taraftar izledi.

* 13.dakikada Ulvi’den topu kapan Hamit ceza sahasına daldı. Çapraz pozisyonda olmasına rağmen yerden attığı sert şutta top kaleci Adem’in bacakları arasından filelere gitti.

İslam Çupi (Yazar): ’Zonguldak’a madeninden ötürü yerin üstüne ancak geç çıkan kent diyorlar. Gökyüzünü çok az gören Zonguldaklı madencilere karşılık, Zonguldaklı futbolcular, tehlikeli kontrataklarla, Beşiktaş ceza sahasını sık sık gördüler.’

Kahraman Bapçum (Yazar): ‘Sahada alıştığımız ve neredeyse bıktığımız düzeyin üstünde bir futbol vardı ve bu başarının asıl sahibi Beşiktaş değil Zonguldakspor’du. Zonguldakspor daha organize ve daha akıllı idi. Defansta çabucak kalabalıklaşıyorlar, kademeleşmeleyi zekice ve disiplinli bir biçimde sağlıyorlar, sonra hücuma kalkınca bir anda en az dört kişiyle rakip sahaya giriveriyorlardı. 4-4-2 dizilişi ile yayılan Lacivert-Kırmızılıların kararlı defans kuruluşları açıktı. Ama her atakta orta sahanın cin gibi iki adamı Beşiktaş’ın gerilerine iniveriyorlardı.’

Cihat Arman (Yazar): ‘Zonguldakspor daha olgun ve kurallara daha yaklaşık bir futbol oynadı. Geri hatlardan başladıkları oyunda kimin ne yapacağı, kimin nereye kaçacağı ve topun kime verileceği belli idi. Beşiktaş’ın orta sahası boşluklar bırakırken, Zonguldak orta saha adamları oyunu kuranlar oldu. Bilhassa Fuat geri hattın yardımcısı görünürken, ileri hattın da besleyicisi oldu. Sağaçık Hamit, sürati ve top takibi ile daima tehlike yarattı ve bu nedenle Ulvi’den tırtıkladığı topla takımının golünü sağladı.’

22.Hafta 28.03.1982 Zonguldakspor – Göztepe: 2-0 = Zonguldakspor’un Ligde iddialı duruma gelmesi sonucu dolu tribünler önünde oynanan müsabakayı Zonguldakspor Fuat Yaman ve Volkan Yayın’ın golleriyle kazandı.

23.Hafta 04.04.1982 Zonguldakspor – Sakaryaspor:1-0 = Zonguldakspor, Sakaryaspor’u 1-0 mağlup ederek liderliğe yükseldi. İlk yarısı ev sahibi Zonguldakspor’un baskısı altında golsüz tamamlanan karşılaşma da galibiyet golünü 74.dakikada Vehbi Günay kaydetti.

Hazırlayan Barış IŞIK

Editör: TE Bilisim