“27 Şubat 2024 tarihinde Dilaver Mahallesi’nde  Asma Ortaokulu'na 100 metre uzaklıkta bir evin altında bulunan toprağın büyük kısmının kaymasıyla göçük tehlikesi gerçekleşmişti. Dün akşam saatlerinde aynı bölgede yine ciddi kaymalar gerçekleşti ve bölgedeki evlere tahliye kararı verildi. Kış ayları boyunca bölgemizde peş peşe heyelan olayları gerçekleşti, seller oldu, evler, işyerleri, araçlar zarar gördü. Vatandaşlarımız hayatını kaybetti. Muhtelif bölgelerimizde hiçbir can ve mal kaybı yaşanmayan, uyarı niteliğinde de birçok olay gerçekleşti ancak dikkate alınmadı. Facialar göz göre göre gerçekleşmesine rağmen bölgeyle ilgili yapılan bir çalışma yok. Önlem alınacağına, çalışma yapılacağına dair bir açıklama yapılmadı. Yetkililerden olayların gerçekleştiği yeri gelip bir inceleyen dahi olmadı.

Biz sürekli olarak bu konuyu gündeme taşıyoruz. Bölgedeki heyelan riski olan alanlar tespit edilsin, gereken projelendirmeler yapılsın, önlemler alınsın bunun için meclis çatısı altında bir komisyon kurulsun diye talep ettik, reddedildi. Bakanlıklara önergelerle soruyoruz; neden önlem alınmıyor? Alınıyorsa neden yeterli gelmiyor? Heyelan bölgelerindeki istinat duvarlarının koparak sürüklenmesinin nedeni nedir? Hatalı teknik mi var ihmal mi var? Hiçbir sorumuza yanıt alamadık bugüne kadar. En son 27 Şubat’ta bir evin altındaki toprağın büyük kısmının kaymasıyla meydana gelen göçük tehlikesinde de bölgeye gittik inceledik. Yetkililer bunları görmüyor olamaz. Buradaki riskler, tehlikeler yıllardır sürekli söylediğimiz duyurmaya çalıştığımız konular ancak ilgililer kulaklarının üzerine yatmayı tercih ediyorlar. Halbuki bunca olayın ardından çoktan alınan tedbirlerin etkinliği sorgulanmalı ve bir facia olmaması için önlemler arttırılmalıydı. Örneğin geçen yıl Temmuz ayında da çok büyük bir sel felaketi yer yer heyelan olayları yaşadık. Zonguldak – Karabük tren yolu hattında da oldukça riskli bir heyelan meydana geldi. Bakanlıktan bu olaya gelen cevap ise “demiryolları hatlarındaki bakım çalışmaları ve periyodik kontroller, sürekli ve düzenli olarak yapılmaktadır.” oldu. Asla sorularımızın gerçek cevaplarını alamıyoruz. Bu, göz göre göre ihmaldir. “ dedi.

CHP’Lİ ERTUĞRUL, 27 ŞUBAT 2024’TE  DİLAVER MAHALLESİ’NDE GERÇEKLEŞEN GÖÇÜK TEHLİKESİNİ DE GÜNDEME TAŞIMIŞTI.

Zonguldak’ta aç kalan domuz sürüsü ilçe merkezine indi Zonguldak’ta aç kalan domuz sürüsü ilçe merkezine indi

“27 Şubat 2024’te Dilaver Mahallesi’nde yaşanan olay, 9 Aralık’ta gerçekleşen heyelan olayının bulunduğu bölgeye yaklaşık 2 kilometre uzaklıktaydı. Yani aynı bölgede sürekli bir toprak kayması durumu var demek ki bir sıkıntı var, bir şeyler eksik ya da hatalı, bir şeyler yapılması gerekli.  Şimdi dün akşam yine aynı bölgede bir toprak kayması olayı meydana geliyor ve evler tahliye ediliyor. Bütün bir kış biz bu olayları yaşadık. Neden hiçbir şey yapılmadı? Neden kimse ilgilenmiyor bu bölgeyle? Bu bölgelerin Zonguldak ilinde yüksek heyelan riski taşıyan bölgelerden olduğu aşikardır. 9 Aralık 2023 tarihinde gerçekleşen ve 2 vatandaşımızın vefatı, arama kurtarma ekiplerimizin ise yaralanması ile sonuçlanan heyelan olayı üzerine iki ayrı bakanlığa yönelttiğimiz önergelere Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı görev alanımızda değil diyerek cevap vermedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise bugün itibariyle hiçbir şekilde cevap vermedi. Sonrasında tekrar sorularımızı yönelttik yine cevap yok. Yaşanan olaylardaki hata ve ihmallerin tüm boyutlarıyla incelenmesi ve önlem alınması benzer faciaların tekrarlanmaması açısından büyük önem arz etmektedir. Bölgemizde yaşanan bu olaylardaki ihmallerin, her nedense göz ardı edilmelerin farkındayız ve her seferinde söylemeye de devam edeceğiz. Çünkü bu olaylar evet birer afettir, bölgenin yapısından kaynaklıdır ama gerekli planlama yapılırsa faciayla can kaybıyla mal kaybıyla sonuçlanmayacaktır.” Dedi.

Editör: Haber Merkezi