NEREYE BAKIYOR BU ADAMLAR ?

Yerel seçimlerden 3 hafta sonra yeni seçilen Tahsin Erdem , Zonguldak Belediyesinin toplam borcunu belediye binasının duvarına astı.

Vatandaşlar belediyenin borcunun 1 milyar 153 milyon 308 bin lira olduğunu öğrendi. Dillerde pelesenk oldu. Bazı vatandaşlar bu rakam karşısında şaşkınlığını gizleyemezken , bazı vatandaşlarda bunun halka gösterilmesini abartı olarak değerlendirdi.

Bazıları “devede kulak” dedi.

AK parti cephesinde "şikayet etmeyin " şeklinde sosyal medyadan yorumlar yazdılar. AK Parti İl Başkanı Mustafa Çağlayan ise , yaptığı açıklamada ""algı yapmayın , hizmete odaklanın" şeklinde açıklama yaptı.

Türkiye'de rakamlar öyle kolay telaffuz ediliyor ki, babalarının bankadaki paralarını bu kadar kolay telaffuz edemezler.

Cezaevi firarisi uyuşturucuyla yakalandı Cezaevi firarisi uyuşturucuyla yakalandı

1 milyar nedir , nasıl bir miktardır . Bu kadar paranın değerini kimsenin gerçekte ne anlama geldiğini kavrayamadığı görülüyor. 10 bin lira maaş alan emekli bile bu paranın o kadar abartacak rakam olmadığını söyleyebiliyor.

Oysa ;

1.153.308.077 TL ; bir kişinin 9.608 yıl alacağı aylık emekli maaşına denk geliyor.

Yani; M.Ö 7 bin yıllarında daha Zonguldak'ta yerleşik hayata geçmeyen, barbar insanların yaşadığı neolitik dönemde , cilalı taş devri ortalarında, bir mağara işçisi , o yıllarda emekli olsa idi; bu para günümüze kadar alacağı emeklilik parasına denk gelecekti.

Ya da , Fatih Sultan Mehmet zamanında bir yeniçeri askeri , asgari ücret tutarında emekli olsa ve günümüze kadar yaşasa ; daha 4905 yıl alacağına denk gelecekti.

2024 tarihinde emekli olan birinin, 11.632 yılına kadar alacağı emeklilik parasına denk geliyor. Hadi aylık emekli maaşlarını 70 bin yapalım ; bu para ile emekliler bin yıl krallar gibi yaşardı.

384 adet Fevkani Köprü yıkım parası

60 tane Fevkani Köprü gibi köprü yapabiliyorsun.

Bu parayla belediye, 28 defa iskeleyi yıkıp, tekrar yapabilirdi.

1937 adet öğrenci servis otobüsü alabilirdi.

Zonguldak içinde çalışan mahallelere servis yapan minibüslerin tamamını satın alır , hatta bu sayıyı 10 katına çıkartabilirdi..

Toplam 18.000 kişi çalışanı olan 1200 adet giyim atölyesi kurabilirdi. (TTK Çalışanların 2 , Eren Holding çalışanlarının 15 katı)

Zonguldakspor'u Süper Lig'e çıkartabilirdi. Süper Lig'de 5. sırada olan Rizespor'un toplam oyuncuların fiyatı 28 milyon Euro , 901 milyon TL ediyor. Üstüne bir de yeni bir stadyum kurabilirdi.

1210 adet TOGG marka otomobil fiyatı.

En moderninden 96 adet uzun yol otobüsü alıp, şehirler arası firma kurabilirdi.

Tam donanımlı spor salonlu ile birlikte 24 adet okul yapabilirdi.,(Zonguldak'ta 100 yıllık şehirde toplam lise sayısı 38)

AK Parti il başkanının "ne olmuş yani , o kadar da şey yaaapmayın " dediği rakamlar bunlar.

Bu rakamlar normal bir vatandaşın dudak uçurtacak rakamlar olduğunun farkında bile değil.

Üstelik ortada bir şey de yok. Zonguldak’ın sorunları aynı.

Projeler tamamlanmadı bile .

Aynı şey Devrek Belediyesi için de geçerli. Devrek yüzölçümü olarak Zonguldak Merkez'den daha büyük olmasına rağmen nüfus olarak daha az. 248 Milyon Devrek için borç fazla. Ama CHP’de kimse seçimleri kaybeden başkanı savunmuyor.

Bir de şu var. Bu rakam bir borç..... Alacaklara ödenmeyen paralar... Belediyenin asıl gelirleri nereye gitti ? Bir de bu hesaplara bakmak lazım.

Zonguldak Belediye Başkanı Tahsin Erdem'in akıllı ve mütevazı bir yönetim ile bu sorunun altından kalkacağını , son 5 sene faaliyetlerden daha nitelikli iş çıkaracağını düşünüyorum. Bunun için yapması gereken ; “ben dedim oldu “mantığı ile değil de , şehrin tüm dinamiklerini etrafında toplaması ile olacağına inanıyorum.

Ya da inanmak istiyorum.

KAYNAK: Hayati Yılmaz ile

Zonguldak Tarih

Editör: Haber Merkezi