İl Özel İdare Genel Sekreteri Recep Demirtaş, daire müdürleri ile birlikte Kozlu Lemariz Restoran’ta basın toplantısı düzenledi.



Bazı İl Genel Meclis Üyeleri’nin İl Özel İdaresi yönetimi ve Genel Sekreter Recep Demirtaş’a yönelik eleştirilerine de yanıt veren Demirtaş, “Aile içinde ufak sürtüşmeler olabilir, biz bunları aşarız. " dedi.



İl Özel İdare Genel Sekreteri Recep Demirtaş yaptığı açıklamada,“Bildiğiniz gibi İl Özel  İdaresi Köy Hizmetleri ile birleştikten sonra 2005 yılından bu tarafa İl Özel İdaresi olarak faaliyet göstermektedir. Özel idaremiz, başımızda Valimiz Ali Kaban, İl Genel Meclisi’miz, il Encümenimiz ve bizler 15 şube müdürü, 2 genel sekreter yardımcımız, hukuk müşavirimiz ve uzmanımızla beraber hizmet etmekteyiz. 7 ilçe özel idare müdürü, 6 şantiyemizle birlikte Zonguldak’ın tümünü kucaklayarak, onlara hizmet itmek için mücadele veriyoruz” diyerek şunları söyledi:



“BELEDİYELERİN VERDİĞİ HİZMETİ KIRSAL KESİME VERİYORUZ”



“Bu mücadelemizde tabi mevcut imkanlarımızı en iyi şekilde değerlendirerek, mevcut imkanlarımızı değerlendirip hizmet etmek için uğraşıyoruz. İlk defa hizmetlerimiz açısından köylerimizde çöp topluyoruz. Yani Belediyelerin vermiş olduğu hizmetleri biz de kırsal kesime veriyoruz.  Çöp topluyoruz ve ilk defa geçen yıl başlatmış olduğumuz sıcak asfaltı bu yıl 250 km’ye çıkaracağız.



Yatırım programı bütçemize 11 milyon koyduk. Kesin olmamakla birlikte ya bu hafta, ya da önümüzdeki hafta sonuna kadar büyük ihtimalle 40 milyonun üzerinde bir para gelecektir. Bunlarla beraber köylerimizin bütün ihtiyaçlarını imkanlarımız ölçüsünde değerlendirmeye çalışacağız ve yapmaya çalışacağız.



“BU YILDA 250 KM SICAK ASFALT YAPACAĞIZ”



Yol çalışmalarımızda Çaycuma ve Kozlu’da başlattık sıcak asfaltı. Bu yıl da 250 km sıcak asfalt yapacağız. Su çalışmalarımızla ilgili de 380 tane su ünitemiz var. 380 tane ünitemizde susuz köyümüz yok. Fakat yeterli olmayan köylerimiz çok bu da özellikle Ağustos, Eylül aylarında oluyor bunu da tankerlerle köylerimizin su ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Bir de burada 3 tane gölet yapılıyor. Beycuma, Ormanlı ve Çaylıoğlu. Bu göletlerde, örneğin Beycuma’da 52 bin metreküp su toplanacak, bunun 9-10 bin metreküpü Beycuma Belediyesi’ne verilecek, geri kalan suları da biz köylerimize dağıtacağız. Ormanlı ve Çaylıoğlu’nda da öyle. Su ile ilgili sıkıntımız pek fazla olacağını tahmin etmiyorum.  Bir de, su israfını önlemek için su birliği kurma çalışmalarımız var. Onu da gerçekleştirebilirsek israfı da önledikten sonra gerçekten yeterli su olacağına inanıyorum.  Biliyorsunuz Manolya parkımız var, Devrek Bastoncular çarşısı var, Üzülmez var, Çaycuma Tarım ve OSB’ler üzerinde çalışmalarımız var bu çalışmalar son aşamasına geldi. Gökgöl mağaramız, biliyorsunuz çok güzel oldu dışarısı için de güzel bir proje hazırlattırdık. Ancak orada bir sıkıntı oldu arazide orman arazisi olduğu ve Karayolları çalışmaları var biliyorsunuz, hatta karayolları müteahhidine söyledik Gökgöl mağarasının önünün de dolgu malzemesi ile doldurulup orayı yeniden yapacağız”



“PROJEMİZ BAŞARILI OLDU”



İl Özel İdaresi Kültür ve Sosyal İşler Müdür vekili Dilek Kılav da, Manolya Park ile ilgili çalışmaları anlatarak,  “Manolya Park bildiğiniz gibi 2016 yılı küçük ölçekli alt yapı programına bir proje sunmuştuk. Projemiz başarılı oldu, sözleşmeler imzalandı, 31 Mart’ta ihalemiz var Manolya park ile ilgili olarak. Devrek Baston satış merkezi müzesi ve doğa kültür parkı ilgili olarak da yine 2016 yılı güdümlü proje desteği kapsamında bir proje sunmuştuk. Bu projemiz de başarılı oldu, sözleşmesini imzaladık şu anda ihale çalışmalarımız devam ediyor. Muhtemelen Nisan ayı içerisinde onu da ihale gideceğiz. Böylece iki projemizin de inşaat faaliyetleri başlamış olacak” dedi.



“ÜZÜLMEZ KÜLTÜR VADİSİ PROJESİ”



Zonguldak Valisi Ali Kaban’ın ısrarla üzerinde durduğu ve proje çalışmalarının hız kazandığı Üzülmez Kültür Vadisi Projesi hakkında açıklamada bulunan İl Özel İdare Genel Sekreter Yardımcısı Ali Doğu  da, “Sayın Valimiz bize talimatları verdiğinden beri Üzülmez projesi ile ilgili orada Rombaki lavuarı dediğimiz endüstriyel miras olan bir yer var. Şimdi Dilek Kılav’ın söylediği Devrek bastonu müzesine geldiğimiz yeri de söyleyeyim. 15 Nisan’da Devrek Baston müzesinin anahtar teslimi ihalesini de yapıyoruz” diyerek şunları söyledi:



“Manolya parkta da bir yere geldik, 31 Mart’ta ihalemizi yapacağız, ihaleyi yaptıktan sonra her halde yaz sonu gibi büyük bir ihtimalle çok büyük bir aksaklık çıkmazsa Sonbahar’a doğru oturup orada şehrin tamamının kullanabildiği, güvenliğin olduğu tam da bir Avrupa standartlarında güzel bir parkımız olacak. Bunun yanında Üzülmez Kültür projesini biz ilk başlarken şey diye düşündük.  Orada huzur evi olarak kullanılan bin Rombaki bir konağı var yukarıda, TTK’da pansiyon olarak kullanılıyor. Onun altında da aşağı yukarı 10 dönümlük, toplam alan 100 dönüme yakın ama bizim kullanabileceğimiz yerlere en son Milli Emlak’tan çıkarttığımız, bakanlıktan da çıkarttığımız bizim bir Rombaki lavuar dediğimiz alan karşısındaki atölye TTK’nın atölyesi olup 1860’yı yıllardan kalan bir dere baca ocağı var. O ocağın olduğu alan 10 dönüm kapsamında bir yer.



“BİLİM KÜLTÜR TURİZM VADİSİ OLARAK DÜŞÜNÜYORUZ”



Biz burayı Bilim Kültür Turizm Vadisi olarak düşünüyoruz. Oradaki, 1860’lı yıllardan kalan ocağı ziyarete açacağız turistik amaçlı, hatta Sayın Valimizin kafasında oranın bir kömür kapı olarak da düzenlenmesi gibi bir planı var. Bunu da yaptıktan sonra özellikle bizim mağaraya artı maden müzesine eklenen bir şehrin de hemen çıkışında yer alan bir yer olacak Kültür Vadisi. Mağaranın ziyaretçi sayısı oldukça iyi gidiyor. Gayet de güzel bir karşılığını buldu hem Zonguldak’ta, hem dışarıdan gelen turistler anlamında. Maden müzesiyle beraber de bütünleyici bir tarafı olacak.



Bu 10 dönüme biz belki bir üniversitenin de kullandığı bilimsel araştırmaların yapıldığı bir yer bunun yanında belki restoranların olduğu bir yer düşünüyoruz. Asıl önemlisi onun hemen yanında bir 10 dönüme yakın TTK’nın direk harmanı olarak tabir ettiğimiz, şu anda çok da kullanılmayan bir yer TTK ile görüşmelerimiz devam ediyor. Büyük bir ihtimalle orayı da tahsis edip,  oraya da Kültür Müdürlüğü, 300-400 araçlık otoparkın da olabildiği bir Atatürk Kültür Merkezi yapılması planı var. Bunlara ilgili çalışmalarımız devam ediyor, dönem dönem Sayın Valimiz, üniversite olsun, Kültür Müdürlüğü olsun, il Özel İdaresi olarak biz olalım, bizleri dönem dönem toplantılara çağırıp talimatlarını veriyor biz de o anlamda çalışmalara devam ediyoruz. Kültür Vadisi uzun süreli bir proje, bunu özellikle son dönemlerde BAKKA ile beraber çalıştığımız Avrupa Birliği’nin hibe kredileri var, bunlar 7 milyon Avro’dan, 10 milyon Avro’ya kadar olan büyük krediler. Hibe olarak veriliyor, geriye ödemesi yapılmıyor. Bu anlamda da, Bilim Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın müzakere yöntemi ile verdiği bir hibe bunlar. Bununla ilgili çalışmalara başladık.  Bu konuda Bilim Sanayi ve Ticaret Bakanımıza bir dosya hazırlıyoruz”



“TARIM DAYALI ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ”



Ruhsat ve Denetim Şube Müdürü Yüksel Turpcu da, “4562sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunun 26/A maddesine dayanılarak hazırlanan ve 10 Kasım 2009 tarih ve 27402 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Tarıma Dayalı Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği uyarınca İlimiz Çaycuma İlçesi Burunkaya köyü hudutları dahilinde Devletin hüküm ve tasarrufu altında ve hazine adına tescilli bulunan toplam 529222,42 m2’lik alanda Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması ve İl Özel İdaresinin yetkili kılınması İl Genel Meclisinin 18.10.2016 gün ve 108 sayılı kararı ile uygun görülmüştür” diyerek şunları söyledi:



“Proje dosyasının Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına sunulmak üzere hazırlanması ve takibi iş ve işlemlerin yürütülmesi Danışmanlık Hizmeti Alımı ihalesi yapılmış ve iş Başak Tarımsal Mühendislik ve Danışmanlık firmasında kalmış olup, 8.3. 2017 tarihi itibarıyla tüm kurum görüşleri ilgili firmaya gönderilerek proje dosyasının hazırlanmasına başlanılmıştır. Danışman firma en geç 1 hafta içerisinde proje dosyasının hazır hale geleceğini beyan etmiştir.



İl Defterdarlığınca, sera OSB’nin kurulacağı bölgede 561.407.02 m2 alanın hazine adına tescilinin yapılarak İdaremiz adına tescil işlemlerine başlanıldığı bildirilmiş, ancak yapılan kadastro çalışmalarında alanın 563.850.97 m2 olduğu anlaşıldığından, İl Defterdarlığına yeni alana göre tahsis yapılması bildirilmesi gerekmektedir.



Proje başında yapılan Kadastro çalışmaları sonucunda proje alanı 529.222.42 m2 olarak bildirildiğinden, tüm kurum yazışmaları ve İl Genel Meclis kararı buna göre alınmıştır. 563.850,97 m2 alan için talep yapılması halinde Meclis Kararının ve kurum görüşlerinin yeniden alınması gerektiğinden ve bu da zaman alacağından dolayı sera OSB için en uygun alan hesap edilerek hali hazır harita 524.494,72 m2 olarak onaylanmıştır.”



AKP İl Genel Meclisi grubu ile yaşadığı sorunların basına yansımasını da değerlendiren Demirtaş, “Çok yoğun olduğum zamanlar toplantıya şube müdürleri katılıyor. Ama bu kesinlikle arada bir sürtüşme olduğundan falan değil. Onlar gerekli cevabı alıyorlar zaten, gerekli açıklamalar da yapılıyor.Biz, Valimizin de içinde olduğu kocaman bir aileyiz. Aile içinde ufak sürtüşmeler olabilir, biz bunları aşarız. " dedi.
Editör: TE Bilisim