Yol Katkı Payı’nın mahkeme tarafından iptal edilmesi ile Çaycumalı vatandaşlar dilekçe ile Belediye’ye başvurmasına rağmen iade ödemeleri alamadıkları gerekçesi ile icra işlemlerine başladı.

Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı’nın bir süre önce başlattığı ‘Yol Katkı Payı’ paraları mahkeme tarafından iptal edildi. Yaklaşık 5 Milyon tutarında Belediye olarak toplanan paraları iade almak isteyen vatandaşlar dilekçe ile başvurmalarına rağmen bir hafta içinde ödemeleri yapılmadı. Yasa gereği bir hafta içerisinde yasal faizleri ile birlikte vatandaşlara ödenmesi gereken meblağlar ödenmezken, vatandaşlar Çaycuma Belediyesi’ne icra davaları açarak paralarını almaya çalışıyor.

2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanununa dayanarak Çaycuma Belediyesi tarafından vatandaşlardan alınan Yol Katkı Payı paralarına ilişkin kararın yargı yoluyla iptal edilmesi üzerine paralarını geri almak için belediyeye dilekçe veren vatandaşlar ödeme yapılmaması üzerine Çaycuma Belediyesini icraya vermeye başladı.

2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanununa dayanarak Çaycuma Belediyesi tarafından vatandaşlardan alınan Yol Katkı Payı paralarına ilişkin kararın yargı yoluyla iptal edilmesi üzerine paralarını geri almak için belediyeye dilekçe veren yurttaşlar, ödeme yapılmaması üzerine Çaycuma Belediyesini icraya vermeye başladılar.

Çaycuma Belediyesince 03 Temmuz 2019 tarih ve 67 Sayılı Meclis Kararıyla tahakkuk ettirilen Yol Katkı Paylarına ilişkin Belediye Meclisi Kararı, Zonguldak Vergi Mahkemesince 23.02.2021 tarih ve E.2020/286; K.2021/98 sayılı kararla iptal edilmiş, Ankara Bölge İare Mahkemesi 4. Vergi Dava Dairesi 16 Şubat 2022 tarih ve E.2021/1492; K.2022/265 sayılı kararı ile Zonguldak Vergi Mahkemesinin iptal kararını KESİN olarak onamıştı.

Belediye Meclisi kararının iptali üzerine ödeme yapan yurttaşların ödedikleri parayı yasal faiziyle birlikte geri alma hakları doğmuştu. Ödeme yapanlardan iki bine yakın yurttaş Çaycuma Belediyesine dilekçeyle başvurarak paralarının geri ödenmesi talebinde bulundu. Ancak, Çaycuma Belediyesi şu ana kadar geri ödeme yapmadı. Alınan bilgiye göre, Belediye Meclisini olağanüstü toplantıya çağıran Çaycuma Belediyesi, katkı paylarının geriye ödenmesi konusunu görüşme kararı aldı. Çaycuma Belediye Meclisinin, yüksek yargı kararına ilişkin geri ödemelerin yapılması dışında bir karar alma yetkisi bulunmamaktadır.

Hak sahiplerine geri ödeme yapılmaması üzerine, vatandaşlar Çaycuma Belediyesini icraya vermeye başladı. Kamuoyunun beklentisi, ödemelerin icra başvurusuna gerek kalmaksızın yapılması yönündeyken belediyeden gerekli açıklama ve ödeme işleminin yapılmamasının insanları zor durumda bıraktığı gözleniyor.

Editör: TE Bilisim