Başkan müjdeyi verdi: 128 Dönüm arazi TOKİ'ye devredildi Başkan müjdeyi verdi: 128 Dönüm arazi TOKİ'ye devredildi



Filyos’ta bugün deniz kıyısına birkaç metre mesafede duran iskele, 1927 yılında Irmak- Filyos arasında yapılan demiryolu inşaatının ilk temel taşı idi. Malzemeler bu iskeleden taşınmıştı.

İstasyonun tam karşısına kurulan bu iskele başlangıçta İsveç-Danimarka grubu NOHAB tarafından yapıldı. Uzunluğu 123 metre , genişliği ise 6.7 metre idi.
Bu zamana kadar bir çok fırtına ve dev dalgalara maruz kaldı. İlk önce 50 metrelik kısmı çöktü. Daha sonraki dalgalar diğer kısımlarına zarar verdi. Birkaç kere onarıldı. Bugün kalan kısmı 24.22 metredir.

Filyos iskelesi , Filyos için ikinci bir kuruluş anlamına gelir. Birincisi Filyos kalesi ise ; ikincisi Filyos iskelesidir. Bu iskele sayesinde birkaç evden meydana gelen Hisarönü Köyü , ileride turizm şehri haline gelecek olan Filyos’un ikinci başlangıcıdır.

Bu sebep ile ; bu 100 yıllık iskelenin acilen restorasyon yapılması gerekir. Filyos’un şiddetli rüzgarlara açık olması ile zaman zaman dev dalgalara maruz kalan iskele neredeyse yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya. Uzun süredir Filyos’un simgesi haline de gelen bu iskele ; aslına sadık kalınarak restore edilmesi ve kalıcı haline gelecek şekilde sağlamlaştırılması gerekiyor.

Şehrin simgeleri özelikle turizm sektörü için olmaz ise olmazıdır. Ziyaretçilerin bu simgelerde çektikleri hatıra fotoğrafları Sosyal Medyada yayıldıkça ünü daha da artırmaktadır. İleride Filyos’un turizmi geliştikçe bölgenin ikinci Amasra’sı olabilecek potansiyele sahip. Amasra demişken. İki , üç yıl önce Amasra’nın simgelerinden olan “ağlayan ağacın” kuruma tehlikesi altında olduğunu yazmıştım. Bu sene yeşermedi ve kesildi. Filyos İskelesi ’de böyle olmasın.

Kültürel hazinelerin korunması, geleceğe aktarılması bizim en büyük sorumluluğumuzdur. Bu sorumluluğu sadece Filyos Belediyesi’ne bırakılması ise haksızlık olur. Turizm, Zonguldak’ın tüm kurumlarının ve siyasilerin sorumluluğundadır.

Kaynak: Hayati Yılmaz ile
Zonguldak Tarih