Bilirkişi Ön Raporu ile açıkça kusurlu bulunan TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu ve Müesseselerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı, halen kurumu yönetmektedir.

 TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu’nun “Genel Müdürlük” sıfatı devam ettiği için patlama olan madendeki söndürme ve soğutma çalışmaları da bu kişinin emri ile yürütülmektedir. Böyle bir soruşturmada kusurlu kabul edilen kişilerin gerçeğin ortaya çıkmasından ziyade kendi kusurlarını örtecek veya ortadan kaldıracak davranışlar sergilemesi olağan görülmelidir.

İş Güvenliği Uzmanı, Maden Mühendisi  ve komisyon uzmanı , ocaktaki yangın ile ilgili olarak;  “Buradaki yangın, bir kömür oksidasyonu değil, kömür oksidasyonu olsa söylediklerine ben de katılırım doğrudur, burada yanan malzeme tahkimat malzemeleri, teknik olarak “katı madde yangını” olarak ifade edilir, bunlar ahşap yangınıdır.

Belki orada kablolar yanıyordur, bunlardır. Bunlarla da bu oksijen oranın da bu yangının devam etmesi olanaklı değildir, katı madde yangınları yüzde 14 ’ün altında bir oksijende devam etmesi olanaklı değil; benim bilgim bu şekilde” demişti.

Amasra’daki sunumda Genel Müdür Yardımcısı Fazlı Uncu “Bu en geç bir hafta içinde sönecek, açma noktasına gelebiliriz, bir haftada en fazla on beş günde soğumasını bekleriz ve açarız” dedi”

Bunları söyleyen Meclis araştırma komisyonu üyesi Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş.

 Yani diyor ki Kazım Eroğlu 3 gün daha koltukta oturmak için yangın bahanesi ile inceleme yaptırmıyor. Üstelik hala yetkisi olduğu için verdiği talimatlar ile hazırlanan raporlarla kendini suçsuz şehit olan Barutcuyu suçlu gösterecek raporlar hazırlanmasını sağlıyor. Delil karartma imkanı sonuna kadar mevcut. Hala oturtturuluyor koltuğunda ve yetki kullandırılıyor.

Peki Allah göstermesin Bu genel Müdür o koltukta oturmaya devam ederken yeni kötü bir olay olursa sorumlu kim olacak. Tabi ki Kazım Eroğlu kadar  bu olanlara rağmen o koltukta oturmasını seyreden siyasiler de sorumlu olacak. Hem de bu sefer taziyeye bile gidecek yüzleri olmayacak o derece sorumlu olacaklar.

Bunu niye söylüyoruz. Geçtiğimiz Perşembe günü yeni bir facianın eşiğinden dönüldü. Armutcuk da sensörler uyarı verdi ölçümler yükseldi ve çalışan işçilerin boşaltılması talimatı verildi. Neyse ki kötü bir olay yaşanmadı.

Kaza olsa Eroğlu’nu o koltukta hala oturtan siyasi otorite ne söyleyebilecek ne anlatacak nasıl açıklayacak. O soruşturma izni dahi vermeyenler nasıl açıklama yapacak.

Kurumu yordu, siyasilere küfür edecek kadar kontrolünü kaybetti, personeli yordu, Şehit olmuş madenciyi suçlu çıkarma girişiminde bulunacak kadar şuurunu kaybetti, etrafına bağırarak sağlamaya çalıştığı otoritesini bu olaylardan sonra iyice kaybetti yöneticilik vasfı ortada.

Bu kurum Zonguldak şehrinin.

Eroğlu yangını bitsin artık..