Medeniyet Araştırmaları ve Değerler Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (MEDEM) tarafından ilimizdeki depremzede aileler için düzenlenen kahvaltı programındaki fotoğraf şehrimize ve üniversitemize yakışmadı.

Protokol masada kahvaltı ederken misafirlere yerde servis yapılması geleneklerimize, örf ve adetlerimize hiç uygun olmayan bir tablonun ortaya çıkmasına sebep oldu. Tabi doğal olarak hem siyaset hem de değişik çevrelerden önemli tepki aldı.

Rektör hocanın daha sonra yaptığı açıklama ise pekte insanları ikna edecek cinsten değildi. Rektör hoca açıklamasında ‘Araştırma merkezimiz depremzede çocuklarımız ve aileleri ile bir kahvaltı programı hazırlamış, bende davete biraz geç gittim. Ben gittiğinde kahvaltı başlamıştı bile. Yani organizasyon benim değil. Bende davetli olarak katıldım. İçeriye girdiğimde alanda yalnızca 1 adet masa olduğunu gördüm. Keşke önceden haberim olsaydı, bu alandaki tertip düzenin hazırlanmasını sağlayabilirdim. Ama olmadı maalesef’ dedi.

Peki hocam bende misafirdim diyorsunuz da bu MEDEM devlet su işlerinin bir kurulumu. Üniversitenize bağlı değil mi?

Hadi organizasyondan haberiniz olmadı. Gittiğiniz gördüğünüzde anında neden müdahale edilmedi? Orada masa yoksa getirtmeniz çok mu zordu? Bir talimat verip hemen en yakın yerden masalar gelebilir kahvaltı en çok 1 saat geç başlar bu çirkin fotoğraf ortada dolaşmazdı.

Hadi olmaz ya masalar gelemiyor diyelim. Orada misafirlerimiz yer sofrasında yerken bize masada oturmak yakışmaz deyip masaları kaldırıp hep birlikte yer sofrasında kahvaltı edilir yine bu olumsuz tablo ortaya konmazdı.

Bu arada MEDEM nedir diye merak ettik baktık. Amacı, kadim medeniyetimizin ve diğer medeniyetlerin değerlerinin tüm yönleriyle ortaya konmasını sağlayacak eğitim ve araştırmalar yürütmek, projeler yapmak ve çalışmalar için bir platform oluşturmak; yerel, ulusal ve uluslararası ölçekte eğitim ve kültür faaliyetlerini gerçekleştirmek olarak yönetmelikte yer almış.

Müdürü ve yönetim kurulu Rektör tarafından atanıyor. Yönetmeliğinde yer alan Görevlerinden bazılarını da sıralayalım.

  • Üniversite dışında, Merkez faaliyetlerinin topluma tanıtımı ve kamuoyunun bilgilendirilmesine yönelik seminer, konferans, televizyon programı ve benzeri etkinlikler düzenlemek
  • Edebiyat zevkini yaygınlaştırmak ve geliştirmek için şiir dinletileri, tiyatro gibi sanatsal faaliyetler düzenlemek
  • Farklı kültürler tarafından üretilen kültür ve sanat eserlerini araştırmak, bu çerçevede Roma, Bizans ve İslam toplumları ile çeşitli Türk topluluklarının mimari, süsleme ve el sanatları alanlarında ortaya koymuş olduğu kültürel mirası bilimsel metotlarla ele almak
  • Unutulmaya yüz tutan değerlerimizi yaşanan değerler haline getirmek için çalışmalarda bulunmak
  • Kamu ve özel sektördeki kuruluşlara çalışma alanına giren konularda araştırma, inceleme, danışmanlık sağlamak

Kendi internet sitesindeki bilgilere baktığımızda başındaki hocanın ilahiyat fakültesinden uzmanlığı tasavvuf olan bir hocamız, yardımcılarının birinin tefsir diğerinin din bilimleri dalından olduğunu görüyoruz.

Görev ve amaçlarına baktığımızda bu ekip doğrumu seçilmiş soru işaretleri de ortaya çıkıp aklımızı karıştırıyor.

Liyakat bunun için önemli farklı yerlerde yanlış kişilere görev verirseniz bu tip fotoğraflarla karşılaşmak kaçınılmaz oluyor maalesef.

Rektör yardımcınızın sizin açıklamanızın arkasından çıkıp, sizin açıklamanızı simültane tercüme etmesi de hoş durmuyor. Tamam Hakan bey medyatik olmayı seviyor, belki başka hedefleri de olabilir bu da doğaldır. Kentteki ve üniversitedeki her taşın altından çıkmasına her fotonun bir köşesin de olmasına alıştık ama sizin hareketlerinizi açıklaması da olmuyor artık.

İyi niyetliydiler diyor rektörümüz konuştu uyardı diyor Hakan hoca. E o zaman Genel sekreteriniz kötü niyetlimiydi onu da konuşup halletseydiniz ya. Bizce de kötü bir niyet elbette yoktur. Ama o zaman da liyakat çıkıyor karşımıza.

Zonguldak da dedik ama deprem sonrası Habertürk televizyonunda birde baktık canlı yayında karşımızda Hakan hoca. Altında da Yer dinamiği uzmanı yazıyor. Allah allah yıllardır bildiğimiz harita mühendisi Hakan Hocamız yer dinamiği uzmanı olmuş. İnternette o meşhur her şeyi bilen siteye yazınca bu nedir diye yer dinamiği uzmanı diye bir kelime çıkmıyor.

Haritacılar hadi onların sevdiği asortik adıyla söyleyelim geomatik mühendislerinin uydu görüntülerini okuyup topografyadaki değişikliği tespit etmek becerileri var ama bir yerde de durmak gerek.

Yer dinamiği uzmanı daha neler !

Rektör hocamız kent ile iyi bir diyalog ile göreve başladı ve çalışkan bir biçimde bunu sürdürüyor. Ufak tefek basit hataların  güzel çalışma ve diyalogların önüne geçmesini de yine rektör hocamız önleyecektir.