İYİ Parti Zonguldak Merkez İlçe Başkanı Dilay Yurdumakan Küçük, Zonguldak’a sırtını dönen dev şirketlere adeta tokat gibi sözlerle eleştiride bulundu.

İşte Dilay Yurdumakan Küçük’ün o açıklaması;
Son dönemde dev şirketlerin Zonguldak’a yaşattıkları gelişmeleri görünce, Alev ALATLI’nın 2014 Yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri’nde yaptığı konuşma geldi gözlerimin önüne!
Ne demişti ALATLI bu konuşmasında? ‘’Helal olanı yasal olan ile örtüştürmek gerekiyor, her yasal hak helal değildir ‘’demişti..
Kanunla kazanılan hak, adaletli olmalı! Aslolan hakkın helal edilmesi olmalıdır. Aslolan helalleşmek olmalıdır. Helalleşmek mahkemede dava kazanmaktan daha üstün olmalıdır. Çünkü her yasal hak helal değildir ve olamaz demişti sayın ALATLI..
Birkaç da örnek vererek bu tarihi cümleleri beyinlerimize kazımıştı!
Verdiği en çarpıcı örneklerden birkaç tanesi ise şöyleydi!
İflas eden bir kardeşinizin haraç meraç satışa çıkarılan evini satın almanız yasal hakkınız olabilir ama helal değildir.
İmar ruhsatı olan bir müteahhidin şehrin ufkuna tecavüz etmesi yasal olarak suç unsuru değildir ama yaptığı iş helal değildir.
Keza raf ömrünü uzatmak için ekmeğin içine kanserojen madde koyan fırıncı yaptığı formülü ambalajın üzerine koyduğu için yasaldır, dolayısıyla suçsuzdur ama yaptığı iş helal değildir.
Şimdi bu cümlelerden yola çıkarak DEV ŞİRKETLERE bende diyorum ki, sizin içinizde memleket sevgisi yoksa, doğa sevgisi yoksa, varlığınızı borçlu olduğunuz bu topraklara karşı sorumluluk duygunuz yoksa, kanunlardan doğan boşlukların sizleri koruması yasaldır ama helal değildir!
Siz büyük dev şirketler servetinize servet katarken, yerli firmalara sırtınızı dönmeniz yasal olabilir ama helal değildir.
El birliği ile Zonguldak’ı Türkiye’nin entegre çöp tesisi haline getirmeniz yasal olabilir ama helal değildir.
Milli kuruluşumuz olarak nitelendirdiğimiz OYAK bünyesinde faaliyet gösteren ve Kardemir gibi varlığını Zonguldak Taşkömürüne borçlu olan ERDEMİR’İN Yıllık 3,5 milyon kömür tüketmesine rağmen yerli üreticiden 1 kilo bile kömür almaması, Ereğli’li saç tüccarları ve nakliyecileri ile tüm ticari ilişkisini kesmesi belki yasal olabilir ama helal değildir.
Kardemir’in şehre 1 liralık katkısı olmamasına rağmen, TTK limanını kullanarak tozunu toprağını bize yutturması belki yasal olabilir ama helal değildir.
Bir zamanlar Zonguldak’ımızın gözbebeği olarak görmüş olduğumuz kuruluşlarından biri olan ÇATES’in çevre mevzuatına uygun olmadığı gerekçesi ile kapatıldıktan sonra nerede ise tüm Zonguldak halkını arkanıza takıp geçici faaliyet belgesi ile üretime başladıktan bir zaman sonra yanınızda olanları unutup bölge halkına sırtınızı dönmeniz yasal olabilir ama yaptığı iş helal değildir.
Ahmet EREN’in gelecek ajandasında 2024 yılında 4 milyar dolarlık ciro hedefliyoruz demesi gayet yasal olmasına rağmen, varlığını borçlu olduğu bu topraklara sırtını dönmesi helal değildir.
Erdemir-Kardemir ve Çates’de çalışan işçiler sendikal haklara sahip iken Eren Enerji’nin çalışanlarını bu haktan mahrum bırakması belki yasal olabilir ama helal değildir.
Ruhsat alabilmek için rödevanslı saha sahiplerinden imza almak belki yasal olabilir ama sonrasında sırt dönmeniz helal değildir.
Zonguldak’a 2 bin kişilik tekstil fabrikası kuracağız, işsize iş, aşsıza aş sağlayacağız diyerek bölge halkını umutlandırmanız yasal olabilir ama bölge halkı can çekişir iken sizin Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşları arasında en üst sıralarda yer almanız helal değildir.
Uzattıkça uzatabiliriz bunları…
Velhasıl mevzuatı ve yasaları bir kenara koyalım! Öncelikli olarak Haram ile helale bir gelelim…
Gelebilecek bir yüzünüz, söyleyebilecek bir sözünüz varsa tabii ki!

Ve tüm bu yaşananlara sessiz kalarak, ithal kömüre teşvik verip taşkömürünü unutarak yerli üreticileri dev şirketlerin kucağına atıp seyirci kalan siyasetçilerin yaptığı belki yasal olabilir ama helal değildir…
 

Editör: TE Bilisim