Kozlu Belediye Başkanı Ertan Şahin, göreve geldiği ilk günden buyana yaşadıkları maddi zorlukları ve belediyenin bugününü anlattı.



Görevi devraldığınızda nasıl manzara ile karşılaştınız?



Seçimin ilk haftası içerisinde ilk Ankara’ya giden Belediye Başkanı sanırım benim. Soluğu Ankara’da aldık. (Gülüyor) Belediye personeli son zamana kadar kredilerle maaş ödenir duruma gelmiş. Memurum kasada para yok diyor. Vatandaşım kapıda beni kutluyor. Ankara’dan gelen paranın hepsini kesmişlerdi. İlk etapta 250 bin lira verdiler. “Bizim sorunumuzu çözün arkadaş biz bunu istiyoruz sizden” dedik. Daire Başkanları ile konuştuk. 250 bin yaptılar, Genel Müdürleri ile konuştuk 50 bin lira daha verin dedik. Biz bir 50 bin lira daha kopartalım derken Genel Müdürümüz daireyi terk etti, bizde orada Merkez İlçe Başkanımla birlikte kala kaldık. Bu günleri yaşadık. İlk ayımız böyle geçmesine rağmen, biz maaşlarımızı zamanında ödedik. Biz belediyenin bütçesini 6 ay gibi bir zamanda düzelteceğimizi düşünürken, 18 ay gibi bir sürede dengeye oturtabildik.



Biz makama oturduğumuz ilk günden beri mücadeleye başladık. İçimiz kan ağladı. O kutlamaları kabul ettiğimiz dönemlerde dahi bütün eleştirilerini acımazca yapanlara rağmen, biliyorsunuz burada seçim bitmiyor, halada daha da seçimi bitirmiş değiller. Onları da Allah’a havale ediyorum.



Ne kadar borcunuz var?



Faizleriyle birlikte toplam 118 milyon civarında borcumuz var. Tabi ki, daha fazla olan belediyeler de vardır diye düşünüyorum. Ama, Kozlu için bu borç çok. Bu borcu döndürmek çok zor. Esasen zorlukta burada başlıyor. Çünkü, bizim günlük kasa gelirlerimiz haciz edilmiş. İller Bankası, yerlerin tamamına el koymuş. Tüm mülkleri satılmış, gelirleri tam kayıt altına alınmamıştı. Bugün ise Belediyeyi döndürecek, maaşını ödeyebilecek, temizlik gibi vazifelerini yapabilecek duruma geldik. Kredisini sağlamış. İlk gittiğimizde zaten bizi kapıdan içeri sokmuyorlardı. Şimdi kredi için teminat alabiliyoruz. Daha yeni bütçeyi oyladık. Bütçe rakamlarına baktığınız zaman değerlerimiz gayet iyi, tahsilat oranlarımız % 92’lere çıkmtı. Ama, Bakın ben Maliye Bakanı ile Belediye bütçesini konuşuyorum. Şu durumda inanın benim Ankara’da yatmam lazım, kapılarında yatmam lazım, kapılarını her gün her an aşındırmam lazım.



Belediye Gelirlerinde artış sağlayabildiniz mi?



Belediyesinin ekonomik durumunun düzeltilmesi için başta Maliye Bakanlığı olmak üzere tüm ilgili kuruluşlarla halen çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şu anki durumu yeterli bulmuyoruz. Çünkü, daha iyi olması için mücadele ediyoruz. İlk geldiğimizde 430 bin lira olan kasa gelirlerimiz şu anda 1.2 milyon ila 1.5 milyon seviyelerine doğru çıktı. 3 Katı gelirleri artırmış olduk.



Kozlu Sahilini, Milli Emlak Müdürlüğü’nden almak amacıyla başlattığınız çalışma hangi aşamada?



Maliye Bakanımız ile Kozlu deresinin nasıl akacağını, Kozlu’daki DSİ köprüsünün nasıl yapılacağını konuşuyoruz. Kozlu Sahilinin Maliye Bakanlığı’ndan Kozlu Belediyesine nasıl devrinin yapılacağını konuşuyoruz. Kozlu sahilini Maliye Bakanından, Kozlu Belediyesine almak için çaba gösteriyoruz. Alabilirsek, ona uğraşıyoruz. Şu an kurum görüşleri istendi. Sonuç olarak girişimlerimizi başlattık. İnşallah Kozlu sahilini, Kozlu Belediyesine alabiliriz.



Vatandaşlara tapu sözü vermiştiniz?



Tapu tahsis belgeli yerleri belli paraları ödeyerek halkımıza tapularını vermeyi düşünüyoruz. Bugüne kadar 45 tane tapu verdik. Bu gün hazine üzerinde olan, Belediye yerlerinde yerlerin de olan halkımızın kendi tapusuyla ilgili binasıyla ilgili bir endişenin kalmadığını düşünüyorum. O yüzden biz tapu vereceğiz demiştik, vermeye de devam edeceğiz inşallah.



Kozlu kendi suyunu kullanabilecek mi?



15 milyonluk su tesisinin ıslah projesi ile daha az maliyetlerle suyumuzu Kozlu’ya verme ve baraj suyundan kurtulma projemiz var.  Tesisin ormana olan tahsisleri ve kaynağımızın belediye adına tescillenmesi çalışmalarımız sürüyor. Yaz aylarında sonuçlanacak, İller Bankası tarafından ihalesi yapılacak ve inşallah bu çalışmanın da parası hazır.



Kozlu’ya kentsel dönüşüm ve TOKİ gelecek mi?



Öncelikle birinci aşamada Hazine ve TTK yerleri üzerinde. TTK’nın iki yeri var. Bir İhsaniye diğeri Kılıç’ta. Bunlar üzerindeki alanlarda ilk etapta TOKİ ile kentsel dönüşümü başlatmak istiyoruz. Gecekondulaşmayı engelleyecek bir uygulama yapmak. Revizyon planlarımız ileriye dönük Kozlu’nun imari yapılaşmasının dönüşümünü sağlayacak planlar. Kozlu’nun 30 yıl sonra ki planlamasını yaptık diyebiliriz.



Son sözler…



Kozlu şehir merkezini yeniden planlamak, yapılandırmak istiyorum. Kozlu’yu, Zonguldak ve civarının alış-veriş merkezi haline getirmek istiyorum. Çünkü, bunun Batı’da örneklerini gördüm. Mesela orada. Belli şehirleri, belli alanlarda geliştirmişler. Mesela Almanya’da Essen. Essen Alış-veriş üzerine alanları ile alış-veriş merkezi konumunda. Çevre illerden Essen’e alışverişe gelindiğini gördük. Niye Kozlu sahili ile AVM’si ile, gelişimi ile, raylı sistemi ile Zonguldak’ın cazibe merkezi olmasın? Koylarımız var, sahilimiz var, turizmde gelişti, öğrencisi var. Kozlu’da en az on bin civarında öğrencinin konaklayacağı tahmin ediliyor. Potansiyelimiz var. Kozlu neden hem turizm merkezi, hem alış-veriş merkezi olmasın? Ben bunun mümkün olduğuna inanıyorum ve başarmak içinde çalışıyorum.
Editör: TE Bilisim