Gökçebey’de Müteahhit Bora Kalaycı’ya ait bina inşaatı  ilçede tartışmalara neden oldu.



Temel aşamasında yaptığı imara aykırı çıkmalar nedeniyle Gökçebey Belediyesi’ne yapılan şikayetler sonucu mühürlenen Bora Kalaycı’ya ait bina yine İmar Kanunlarına aykırı bir şekilde sürüyor.



Kent Merkezi’nde bulunan 7 katlı bina İmar Kanunda belirtilen yasalara aykırılık teşkil ederken, ne Bitişik Nizam’a uyuyor, ne de Ayrık Nizam'a…



Kendi belirlediği İmar Kanununa göre bina yapan Bora Kalaycı yine imar kanununa aykırı olan tahta iskele ile binanın yapımını sürdürürken, bu sabah saatlerinde inşaat alanına gelen İmar Müdürü’nün ikazını da hiçe sayarak bildiğini okudu.



İnşaat sahasında ve bina yapımı aşamasında iş güvenliği yasalarını hiçe sayarak işçileri çalıştıran Bora Kalaycı, harç, sıva gibi inşaat malzemelerinin halkın güvenliği sağlamak amacıyla takılması yasal olarak zorunlu olan inşaat filesini de kullanmaması vatandaşların tepkisine neden oluyor.



 



Bitişik mi, ayrık nizam mı?



Bora Kalaycı’nın yaptığı inşaatın yanında bulunan bina sahibi Hayri Türkoz, “Burası bitişik nizam dediler. Temeli ona göre atmaya kalktılar. Dilekçeler verildi. Orası mühürlendi. Burayı yol olarak kullanmak için 4 ailenin imzası var. Mahkeme kararı var. Ama ona rağmen temeli attılar. Fakat sonra çektiler binayı. Bu seferde yandan 1.45 cm çıkma yaptılar. Şimdi burası yol mu, değil mi? Bitişik nizamı, yoksa ayrık nizam mı? Bitişik nizamsa da kanunlara aykırı, ayrık nizamsa da imar kanununa aykırı” dedi.



 



İş güvenliği ve halkın güvenliği hiçe salıyor…



İki bina arasında kalan boşluğun yol olduğunu belirten Hayri Türköz, “Diğer bina benim binam 2,27 cm yerim var. O zamanda ben diyorum ki yerimi kullandırtmıyorum. Arkaya da yol vermiyorum. Şimdi bunlar yasal olmamasına rağmen gayri resmi sıva veya dış cephe yapılmasında tahta iskele kullanılamaz iş güvenliği acısından. Fakat burada tahta iskele yaptılar dış cephe yapıyorlar. Hiçe sayaraktan yapıyorlar. Sabah İmar Müdürü geldi, bu tahta iskeleyi sökeceksiniz dedi. Durdurdu. Ama peşine adamlar yapmaya devam ettiler. Şu anda da çalışıyorlar.”



 



Herkes göz yumuyor…



Hayri Türkoz, “Bu boş alan imarda yol olarak görünmüyor. Ancak 1980 yılından buyana burayı yol olarak kullanıyoruz. Kaldı ki 4 ailenin yol olarak kullanılması için dilekçesi var. Evlerimizin önüne ambulans, itfaiye gelebilsin diye.  Burası bitişik nizamsa yeni yapılan binada cam yapamazsınız. Yok eğer yol ise bu çıkmalar ne? Bu binalara neden ruhsat verildi, iskan verildi. Kapı numarası verildi, su bağlatıldı, elektrik bağlatıldı.  Ama belediye bunların hepsine göz yumuyor. İmar Müdürünü arıyoruz ben başkanla Ankara’dayım diyor. Zabıtaları arıyoruz  Hepsi görevde diyorlar. Yani anlayacağınız Cumartesi-Pazar burayı bitirecekler öyle devam edecekler. Eğer burası yol ise bu çıkmanın traşlanması lazım. Eğer Bitişik nizam ise bu penceleri buraya koymaması lazım. Çevre Müdürlüğü’ne dilekçe verdim ne gelen var ne giden” diyerek tepki gösterdi.



 



Diğer taraftan vatandaşların tepkisini duyan inşaat sahibi Bora Kalaycı olay yerine gelirken, gazetecileri görünce kaçmayı tercih etti.



Bilindiği gibi Bora Kalaycı’nın ırmak kenarında bulunan diğer inşaatı da usulsüz çıkmalar nedeniyle imar kanuna aykırı olduğu için mühürlenmişti.



Binadaki çıkmalar imar kanununa aykırı. Çelik iskele yerine tahta iskele ve koruma filesiz çalışıyor...







İşçilerin ve yoldan geçen geçen vatandaşların güvenliği yok...







 



Editör: TE Bilisim