Zonguldak Valisi Ahmet Çınar önceki gün Zonguldak’ın vizyonunu değiştirecek 15 projenin açıklamasında Zonguldak ile ilgili tespitlerde bulunmuştu.

Proje dışında Zonguldak ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulunan Çınar, Zonguldak’ın manda yoğurdu konusunda şöhretli olmasına rağmen manda sayısının az, Bitlis ilinin ise manda sayısının çok olmasına rağmen reklamının olmadığına işaret etmişti.

Şöhreti var, mandası yok!

Bitlis’de de görev yapan Vali Çınar, Bitlis’te 9 Bin adet Manda olduğunu belirterek, “Zonguldak’ın manda konusunda şöhreti var, fakat mandası yok. Enteresandır Bitlis’te 9 bin Mandamız vardı, reklamımız yoktu. Zonguldak’ın bu şöhreti yerini bulsun diye geldiğimizde üreticimize 214 Manda dağıttık” dedi.

Zonguldak bu şöhreti AYNUR Abla’ya borçlu…

10 Yıl önce ev hanımı iken eşinin emekliliğinin ardından Çaycuma’da Manda Yoğurdu ve Yöresel Ürünler satışı yapmak isteyen Aynur Çakar, KOSGEB Kursu ile önce sertifikasını aldı.

Ardından “AYNUR ABLA Saf Manda Yoğurdu ve Yöresel Ürünler” adı altında sempatik bir dükkan açarak Zonguldak bölgesinde bir ilki gerçekleştirmişti.

Hem dükkanında çalışan aynı zamanda bölgede bulunan Üniversitelerle de diyalog kuran Aynur Çakar, Bolu İzzet Baysal Üniversitesi Gıda Mühendisliği Profesörlerine ve öğrencilerine Manda yoğurdu dersi vermişti. Türkiye’nin en iyi aşçılarını küçük dükkanında ağırlayan Aynur Çakar, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne ve Bakanlara da Çaycuma Manda Yoğurdunu tanıtarak adım adım, dalga dalga Türkiye’de Çaycuma Manda Yoğurdunu tanıtmıştı.

Kanser başta olmak üzere bir çok hastalığın tedavisinde ilaç olarak kullanılan Manda Yoğurduna olan talepleri karşılayamaz duruma gelen Aynur Abla, bölgede manda yetiştiriciliğinin artırılması amacıyla da çalışmalara da başlarken, Çaycuma bölgesinde ruhsatsız ve üretim izni olmayan pek kişinin taklit dükkan açmasına neden oldu.

Aynur Abla’nın taklit dükkanların yanı sıra Manda Yetiştiriciliği konusunda mücadele etmesi bölgede bu sektöre girmek isteyenleri rahatsız etme başlamış, rahatsız olanlar da Aynur Abla’yı Devlet Kurumlarını üzerine salarak rahatsız etmeye, haksız cezalar yemesine neden olmuştu.

Unutulan Çaycuma Manda Yoğurdunu yıllar sonra ayağa kaldırarak Türkiye çapınca önemli bir marka haline getiren, yeniden şöhretini sağlayan Aynur Abla’nın bu gün Ankara-Çaycuma hattında güzel projeleri var. Yaklaşık 7 yıldır Çaycuma Manda Yoğurdunun bölgede ivme kazanması adına ciddi bedeller ödeyen Aynur Abla verilecek küçük bir destekle bölgeyi daha da şöhretli hale getirmesi bekleniyor.


Editör: TE Bilisim