8-9 Temmuz 2023 tarihlerinde etkili olan yoğun sağanak yağışların sel felaketine dönüşmesi sonucunda Zonguldak ve çevre illerde bölge halkı ciddi maddi kayıplar yaşamıştı. Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğ Ertuğrul, bu kayıpların giderilmesi ve altyapı çalışmalarının tamamlanabilmesi için ilgili bakanlıklar tarafından tespitlerin yapılarak il ve ilçe belediyelerine yardım yapılması gerektiğini vurgulamıştı.

Geçtiğimiz günlerde sel felaketinden en çok etkilenen Devrek ilçesi Karşıyaka Mahallesi’ni ziyaret eden ERTUĞRUL, mahalledeki onarım çalışmalarının belediyenin kendi imkanlarıyla gerçekleştirildiğini belirtti. İlgili bakanlıklara, belediyelere tahsis edilen ödeneklerin bölüştürülme kriterlerini sordu.

Zonguldak Merkez ve çevre ilçelerinde 8-9 Temmuz 2023 tarihlerinde etkili olan yoğun sağanak yağışların sel felaketine dönüşmesi sonucunda bölge halkı maddi kayıplar yaşamıştır.

İşte CHP Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğrul'un soru önergesi;

İlçelerde metrekareye düşen yağış miktarı şu şekildedir; Çaycuma 173,2 mm, Zonguldak merkez 159 mm, Gökçebey 147,2 mm, Devrek 130 mm, Ereğli 129,8 mm, Kozlu 113,6 mm, Alaplı 89 mm, Kilimli 87 mm.

Yağışlardan en çok etkilenen Zonguldak ilimiz Devrek, Çaycuma, Saltukova, Gökçebey, Gülüç ilçeleri ağır hasar görmüştür. Suyun yüksekliği evlerin giriş katlarına kadar çıktığı bu nedenle de büyük zarara sebebiyet verdiği görülmüştür. Vatandaşlarımız günlerce evlerine girememiştir. Yollardaki ağır tahribatlar sebebiyle ulaşım aksamıştır.

Sel felaketinin ardından bir çok kez yerinde yaptığımız incelemelerde, afetlerin etkili olduğu belde ve belediyelerde hayatın normale dönebilmesi ve hasar tespit çalışmalarının yapılması ve başta ev ve işyerleri olmak üzere altyapı ve diğer alanlardaki hasarların acilen giderilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunulmuştur. Ancak sel felaketi sonrasında, ilçe ve beldelerin alt yapılarında meydana gelen hasarların giderilmesi için ayrılan ödenekler ve bu ödeneklerin hangi belediyeye, ne miktarda yapılacağına dair yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından kamuoyuna bilgilendirme yapılmamıştır. Konu ile ilgili birden fazla kuruma yönelttiğimiz önergelerimize cevap verilmemiş ya da eksik cevaplar verilmiştir.

Sel felaketinin gerçekleşmesinin ardından İçişleri Bakanı Sayın Ali YERLİKAYA tarafından yapılan ilk açıklamada, Zonguldak’a 93 Milyon Lira can suyu ödeneğinin Valilik ve belediyelere gönderildiği belirtilmiştir.

Mevzuat hükümleri ve bütçe imkanları çerçevesinde;

Cemile Akın, hayatını kaybetti... Cemile Akın, hayatını kaybetti...

-Zonguldak ilinde meydana gelen sel afetinden etkilenen 21 ilçe ve belde belediyesine Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından toplam 109.623.000 TL ödenek tahsis edildiği,

-Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından il ve ilçe müdürlüklerine ayni ve nakdi yardım yapılmadığı,

-Zonguldak ili genelinde 7-9 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşen yoğun yağışlar sonucunda TAMP (Türkiye Afet Müdahale Planı) gereğince, ilgili defterdarlıkça tespitleri yapılan ve komisyonlarca incelemeleri tamamlanan işyerlerinden 87 adet anonim ve limited şirkete ödeme yapılabilmesi için insani yardım hesabından 16.006.026 TL ödeneğin Zonguldak Valiliği’ne aktarıldığı,

-Meydana gelen sel-su felaketi nedeniyle oluşan zararlar tarım sigortası kapsamında bulunanlar için TARSİM eksperleri tarafından yapılan hasar tespit çalışmaları sonucunda TARSİM tarafından karşılandığı, 3.635 adet TARSİM poliçesi düzenlendiği, 4.1 Milyon TL devlet prim desteği sağlandığı, 2.8 Milyon TL hasar tazminatı ödendiği,

-Tarım sigortası yaptırmayan üreticilerin zararlarının karşılanması amacıyla Cumhurbaşkanı İdari İşler Başkanlığı’ndan 30 Milyon TL acil destek ödeneği gönderildiği belirtilmiştir.

Bu çerçevede;

1)     21 ilçe ve belde belediyesine Cumhurbaşkanlığı Strateji Başkanlığı tarafından tahsis edildiği belirtilen toplam 109.623,00 TL ödenek miktarı neye göre belirlenmiştir?

2)     21 ilçe ve belde belediyesine Cumhurbaşkanlığı Strateji Başkanlığı tarafından tahsis edildiği belirtilen toplam 109.623,00 TL ödenek miktarından aktarılan tutarlar her ilçe ve belde belediyesi için ayrı ayrı ne kadardır?

3)     21 ilçe ve belde belediyesine Cumhurbaşkanlığı Strateji Başkanlığı tarafından tahsis edildiği belirtilen toplam 109.623,00 TL ödenek miktarından aktarılan tutarlar bölüştürülürken her ilçe ve belde belediyesi için hangi kriterler göz önüne alınarak belirlenmiştir?

Editör: Haber Merkezi