Devletin ilgili kurumlarının raporlarında, tahsisli tersane alanının değeri 187 milyon lira olarak tespit edilmesine ve yargı sürecinde olmasına rağmen Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından 35 milyon liraya ihaleye çıkarılan Madenci Gemi Sanayi tersane alanıyla ilgili tartışmalar sürüyor.

Türkiye’de ilk ihracat ödülü alan yaklaşık 500 Milyon Dolarlık bir katma değer kazan sağlayan Madenci Gemi Sanayi Sahibi Mehmet Madenci’nin “Tersanemiz gasp ediliyor, peşkeş çekiliyor” sözleri üzerine AK Parti Zonguldak Milletvekili Hamdi Uçar, “Kimse ticari başarısızlığını bize fatura etmesin. Birilerine rant sağlamak peşinde değiliz” açıklamalarına firma sahibi Madenci’den yanıt geldi.

Uçar’ın açıklamalarında ihalenin usulsüzlüğünü de dile getirdiğini belirten Mehmet Madenci, “Yangından mal kaçırır gibi acele yapılan bu ihalenin usulsüzlüğünü tekrar dile getiren Milletvekilimize teşekkür ederiz” dedi.

Tersane ihalesinin sonucuna itiraz yollarını kapatan maddeler eklendiğini belirten Mahmet Madenci’nin açıklaması şu şekilde;
 

Mahkeme kararı beklenmeden ihaleye çıkıldı!

Öncelikle tersane alanımızın mahkeme kararı beklenmeden ihaleye çıkartılmasını hakkaniyetli bulmadığımı tekrar belirtmek isterim. Sayın vekilimiz Hamdi Uçar Bey’in de bahsetmiş olduğu ve de kendisinin de riskli bulduğu ilanda denilmek istenen, tahsisi iptal edilen firma yani Madenci Gemi Sanayii, mahkemesini kazanırsa yatırdığınız para yanar ibaresi konumuzda ne kadar haklı olduğumuzun göstergesidir.

İhalenin usulsüzlüğünü dile getiren Uçar’a teşekkür!

Yangından mal kaçırır gibi acele yapılan bu ihalenin usulsüzlüğünü tekrardan dile getiren vekilimize teşekkür ederiz.

İhaleye itiraz yolu da kapatıldı!

Bende bir ekleme yapmak isterim. Bu İhalenin sonucunun sadece kazanan firmaya bildirileceği, ihaleyi kazanının niye kazandığı ve ihaleyi kaybedenlerin niye kaybettiği açıklanmayacaktır. İhale tebliğinde en son madde olarak bu yazılmıştır. İtiraz edeceklerinde ihalenin sonucundan haberdar olmayacağı için ihale fesih  yolu  kapatılmıştır.

Milletvekili Uçar’a taleplerimizi ilettik!

Sayın Vekilimiz, kendilerine gelmediğimizi belirtmiş ama kendisi ile 2018 yılında 4706 nolu kanuna yani Tuzla’da Yalova’da ki tersanelere tanınan ortak alma, satma, devretme ve kiralama gibi haklarında bizi verilmesi gerektiğini belirtmiştim. Kendisi de bana bunun bir tek bizim adımıza başvuru ile alınamayacağını deniz ticaret odasının önerge vermesi gerektiğini ve 5084 deki bütün tersanelerin buna geçme hakkı verilmesi gerektiğini söylemiştir. Buna istinaden Türkiye Deniz Ticaret Odamız önerge vermiş ama Gazi Meclisimizdeki komisyonda bir türlü dikkate alınıp milletvekillerimize sunulamamıştır.

Mağduriyetimizi ilettik…

Ayrıca 2021 de Ereğli Deniz Ticaret Odasında Sayın Valimiz önderliğinde sadece bu konuyu görüşmek üzere 3 milletvekilimiz belediye başkanımız oda başkanlarımız ve STK başkanlarımız ile görüşülmüş ve vekillerimiz; taşeronun  istihdamdan sayılması ve Tuzla, Yalova tersanelerinin haklarının bize tanınması için komisyon kurulmasına karar verilmiştir.  Burada tüm açıklıkla bu konu konuşulmuş ve mağdur olduğumuz kendisine belirtilmiştir. Komisyona tersaneciler içinden şahsım seçilmiş ama daha sonra taraf olduğum gerekçesi ile çıkartıldım. Tersane komisyonunda tersaneci olmayınca da takip etmek zorlaşmış ve herhangi bir gelişme yaşanmamıştır.

Öz sermayemiz ile ihya ettiğimiz tersanemizde oturmadık

Ayriyeten, biz boş oturup ofis olarak kullandığımız iddia edilen kendi öz sermayemizle ihya ettiğimiz tersane alanımız için farklı projeler sunduk ama kabul görülmemiştir.

Şöyle ki, donatım limanımızda geçici süre için yükleme- boşaltma izni alıp gemi inşa tekrar yükselişe gecene kadar işletmek istemiş ama izin verilmemiştir. Eco- söküm denilen ve kızaklara küçük tonajlı gemiler çekilerek gemi söküm çalışması yapılmak istenmiş ama ya sökümcü  ya da inşacı olmanız lazım denilerek geçici söküm izni de verilmemiştir. Askeri Gemi İnşası ve 3. köprünün ayakları gibi projelere girilmek istenmiş ama maddi sorunlardan dolayı gerekli yatırımlar yapılamayacağı anlaşılmıştır.

Rakamlar hakkımızın yenildiğinin göstergesi!

Son olarak tahsisi şirketimiz alabilmesi için gerekli yatırım tutarı olan ve taahhüt ettiğimiz 25 milyon TL yani eski para ile 25 trilyon yatırımın yapılmadığı belirtilmiş ve işçi taahhüdünde taşeron işçi olduğundan sayılmadığı belirtilmiştir. Sayın vekilimizin yaptığımız yatırımın 38 milyon TL yani eski Para ile 38 trilyon olduğunu belirtmesi bizim bu konuda hakkımızın yenildiğinin göstergesidir. Kendisi 38 milyon yatırım yaptığımızı beyan ederek taahhüdümüzün üstünde yatırım yaptığımızı, ihale çıkılmadan tahsis hakkımızı almamız gerektiğini onaylamıştır. Kendisine tekrar teşekkür ederiz.

Belgeler devletin belgeleri…

Mağdur olan çalışanlarımıza, iş yaptığımız firmalara haklarını vermek için yaşadığımız haksızlığı açıkladığımızı belirtmek isterim. Bu konu ile ilgili beyan ettiğimiz rakamların hepsi devletimiz tarafından bize yazılan yazılar ve raporlardan alınmıştır.  187 milyon TL nin şirketimizden istenmesi de, ihaleye 35 milyona çıkartılması da, asliye hukuk mahkemesinden 38 milyon TL yatırım yaptığımın tespiti de, hepsi de belgelidir.  İstendiği takdirde sayın vekilimize de sunabiliriz.

Editör: TE Bilisim