Atıksu Arıtma Tesisi borcunun büyük bir kambur olduğunu belirten Saadet Partisi Belediye Başkan Adayı Cem Dereli, Selim Alan’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bu borcu sildirmesi karşılığında adaylıktan çekileceğini söylemişti.

Cem Dereli, 23 Şubat 2024 tarihinde yaptığı açıklama şöyle;

Saadet Partisi adayı Cem Dereli, Selim Alan’a çağrıda bulunarak, AK Parti hükümetine, Belediyenin sırtındaki 16 Milyon Euro borcu sildirmesi karşılığında adaylıktan çekileceğini söyledi.

Döviz kurunun her gün geçen gün arttığını ve 16 Milyon Euro borcun Zonguldak halkının üzerinde bir kambur olduğunu anlatan Saadet Partisi (SP) Zonguldak Belediye Başkan Adayı Cem Dereli, “Eğer Belediye Başkanımız Selim Alan’ın dediği gibi hükümetin eli Zonguldak’ın üzerindeyse 16 Milyon Avroluk borcu Türk lirası sabitleyerek yapılandırsın. Eğer borcu sildirirse bu gün söz veriyorum adaylıktan çekileceğim. Bizim kazanmamız önemli değil, hepimiz Zonguldak’ın kazanması için çalışıyoruz. Borcu sildirsin bu gün adaylıktan çekiliyorum” dedi.

Buradan Belediye Başkanımıza çağrı yapıyorum. Bu kadar imkanları var, bu gün Zonguldak Belediyesinin bilançosunda en büyük kalem olan Arıtma tesisinin Euro borcunu TL’ye çevirip sabit bir faizle taksitlendirip Zonguldak Belediyesi’nin 5 yıllık ödeme planını imzalasınlar.

Kim gelirse gelsin biz gelirsek Allah nasip ederse o sabit fiyattan ödeyerek Zonguldak Belediyesini bu kamburdan kurtaralım. Bu gün bu borç 500 Milyon lira! Zonguldak Belediyesi’nin SSK borcu 200 Milyon. İller Bankası borcu 200 milyon TL.

Dünya Bankasına Türkiye Cumhuriyeti garantör olursa, garantörlük anlaşması yaparsa bu kullanılan krediler arasında çerez parası bu.

Eğer gerçekten hükümetin imkanları gerçekten varsa, Başkanımızda söylüyor Hükümetin imkanlarını aldığını söylüyor. Eğer bu imkan varsa bunu rahatlıkla yapabilir, bunun örnekleri var. Yada dersiniz ki, Belediye gelirlerinden temlik vereyim. Belediye Başkanımız bu sözü versin çok iddialı söylüyorum. Arıtma Tesisi’nin 500 milyonluk borcunu seçimden önce sildiriyorum desin, vallahi adaylıktan çekilirim. 500 Milyon liradan söz ediyoruz. Bu borcu sildirsin ben bu gün çekiliyorum. Zonguldak kazansın, ben Zonguldak için siyaset yapıyorum” dedi.

2005 Yılında MASS-Dywidag-Pasch Konsorsiyumu ile Zonguldak Belediyesi arasında ‘Zonguldak Kanalizasyon Sistemi ve Atıksu Arıtma Tesisi Projesi, 22 Milyon 244 Bin Euro, (bu gün ki kur ile 715 milyon 462 bin TL)  karşılığında Türk ve İspanyol hükümetleri arasında yapılan anlaşma gereği İspanyol kredisi ile yapılmıştı. Zonguldak Belediyesi 2005 yılından bu yana 22 Milyon 244 Bin Euro borcun yaklaşık 6 Milyon 244 bin Euro kredi ödemesini gerçekleştirirken, 16 Milyon Euro borç hala duruyor.