Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Başkanlığı Bursa Test ve Analiz  Müdürlüğü tarafından hazırlanan raporda maden işçilerinin kullandığı kıyafetlerin ısı ve aleve karşı koruma, alev yayılma, alevli döküntü ve alevli yanma kriterlerine uygun olmadığı söylemiş.

Bundan Haberin var mı, Kazım Bey?

Haberin varsa ve gözgöre göre bu duruma seyirci kaldıysan müdahale etmediysen, bugüne kadar bunlar uygun mu can güvenliği için diye incelemediysen vay bu kurumun haline.

Eğer haberin yoksa durum dahada vahim!

Bu kıyafetleri alan kim, nasıl muayene komisyonundan geçmiş, ihale komisyonu kontrol etmemiş mi, nasıl olmuş da bugüne kadar kurumun hiçbir yetkilisi bu durumu görmemiş duymamış bilmiyor!

Hesap soracak mısın Kazım Bey?

Hani o ceza vermek istediklerine yolladığın müfettişlerin var ya, hani yarım saat erken çıktı diye ceza verdirdiğin Daire Başkanına yolladığın yada Karadon Müessesesindeki işçileri Kozlu’ya evine gönderip yeraltında çalışma parası ödeten Müessese müdürüne ceza vermemek için gönderdiğin müfettişleri bu konuda görevlendirecek misin?

Hani 40 yıllık müfettişler dururken henüz 5 yıllık olmasına rağmen Başmüfettiş yaptığın müfettişleri!

Sayıştay 5 yıldır her sene Havalandırmayı değiştir tehlike var diye uyarmış. Ama 5 yıldır ihale yapılıp sonuçlandırılıp bir firma bulunup havalandırmanın değiştirilmesi becerilememiş ya!

Hani yatırım programına bu iş için 2 milyon TL ayrılmış ama bu parayı kullanma becerisi bile gösterilememiş ya!

Bunun için ne yapmayı düşünüyorsunuz?

Bunu beceremeyenlere bir şey diyebilecek misiniz?

Bunları biz demiyoruz savcılık iddianamesinde yer alıyor.

Ha birde şu anda tutuklu bulunan Müessese Müdür yardımcısı yeterli bilgi ve tecrübesi bulunmayanların işçi güvenliği ve idari yönden önemli mevkilerde görev yaptığını; tüm yetkilerinin elinden alındığını 2020 yılından bu yana yeraltındaki hiçbir işyerine girmediğini söylüyor.

Dedik ya bundan haberim yok diyorsan durum kurum için kötü, Haberin varsa daha da vahim!

Son olarak meclis araştırma komisyona TTK tarafından verilen ilk belge ile yeni belgelerin birbirinden farklı olduğu söylendi. Bunun içinde ek süre aldı komisyon.

Yani TTK, komisyona yanıltıcı bilgi mi verdi yoksa bir açıklaması var mı?