Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) 13 nolu sahada üretim yapan Akkurt Madencilik'in ortağı Alaattin Kurnaz, Elektrik Santrellerine ve Demirçelik fabrikalarına isyan etti. 
Artan işçi maliyetleri nedeniyle zor günler yaşadıklarını belirten Alattin Kurnaz, Eren Enerji, ÇATES, ERDEMİR ve Kardemir’in rödevanslı sahalardan 1 ton kömür almadıklarını söyledi.
EPDK kararı ile ithal kömüre teşvik yerli kömür üretimini adeta yok eden kararın kaldırılması ve özel sektör madenciliğinin sorunlarını bir dosya halinde AK Parti İl Başkanı Muammer Avcı’ya verdiğini de ifade eden Kurnaz, “Ama sayın Avcı’nın da rödevansçılarla ilgili bugüne kadar tek bir açıklaması yok. Ben ona üzülüyorum. Bu konuların çözülmesi lazım. İnsanlar işsiz” diyerek isyan etti.
İşte Akkurt Madencilik'in ortağı Alaattin Kurnaz’ın o açıklamalarından satır başları;


“Bize Destek Verirlerse Biz Üretim Yapmaya Devam Edebiliriz.”
“Kömür konusunda Zonguldak’ta neredeyse 170 yıllık bir birikim var. Yavaş yavaş ülkemizde taşkömürü de bitiyor. Özel sektör de bu maliyetlerin altından kalkamaz. Ben AK Parti Zonguldak İl Başkanı Muammer Avcı’ya da dosya verdim. Kendisinden çok umudum vardı. Sayın Avcı bu sorunları sayın Cumhurbaşkanı’na aktarabilir. Bu konularda donanımlı olan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımızla birlikte beni Cumhurbaşkanı’mızla görüştürebilir. Ama sayın Avcı’nın da rödevansçılarla ilgili bugüne kadar tek bir açıklaması yok. Ben ona üzülüyorum. Bu konuların çözülmesi lazım. İnsanlar işsiz. Beni bugün bir işçim 17 bin lira maaş alıyor. Bugün insanların büyük çoğunluğu neden maden işletmelerinde çalışmak istiyor? Çünkü asgari ücretle geçinemiyorlar. Biz maaş olarak çift asgari ücret verdiğimiz için cazibesi var. Bu krizde insanlar artık pazara bile gidemiyor. Bize destek verirlerse en azından biz üretim yapmaya devam edebiliriz. Bugün 250 işçi çalıştırıyorsam yarın 400 kişi çalıştırırım. Diğer işletmeler de yeni işçiler alır. Benim 100 kişi daha çalıştırabileceğim yerlerim var. Ama ben bugün işçimin maaşını nasıl verebileceğimi hesap ediyorum. O duruma düşürdüler bizi.“
Eren Enerji, ÇATES, Erdemir ve Kardemir’e yazıklar olsun
“Biz farklı bir şey istemiyoruz. Bizim önümüzü açsınlar. Devletimizin bize söz verdiği gibi o ek maliyetlerin en azından bir tanesi bize ödensin. Zonguldak’taki enerji üreticilerinin de mutlaka yerli kömür almaları lazım. Sen buradaki havayı kirletiyorsun; Eren Enerji olarak bu firmalardan bir ton kömür almıyorsun. ÇATES de alıcı olarak tek kaldığı için istediği gibi fiyatlarla oynuyor. Dünyaya mal olmuş dev gibi iki sanayi kuruluşumuz var: Erdemir ve Kardemir… Onlara da yazıklar olsun! Buradan alacakları alt tarafı 50 bin ton kömür. Bu iki fabrika yaklaşık yıl başına 7 milyon ton kömür tüketiyorlar. Yazıklar olsun onlara da!” 
Yirmi Sene Önceki Yanlışları Bize Mal Ediyorlar
“Devlet iyiyi ve kötüyü ayırır. Bizlerin arasında da mutlaka namussuz insanlar vardır; ama onları örnek gösterip de bizim gibi insanları da zorda bırakmasınlar. Biz işimizi doğru ve düzgün yapıyoruz. Doğruyu ve yanlışı devletimiz de kurumsal firmalar da ayırır. Yirmi sene önce Kardemir ve Erdemir’de bir şeyler olmuş; hala o yanlışları bize mal ediyorlar. Yazıklar olsun!”

 

Editör: TE Bilisim