Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencileri Elif İlke Gedük, Taha Yasin Keskin ve Mustafa Arslan tarafından geliştirilen "ELİTİŞİM Projesi", işaret dilini gerçek zamanlı olarak sese ve yazıya çeviren “akıllı iletişim eldiveni ile ulusal ve yerel basında büyük takdir topladı.
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri Mustafa Arslan, Elif İlke Gedük ve Taha Yasin Keskin tarafından beş aylık yoğun bir çalışma sonucunda ortaya çıkan proje önemli bir farkındalığa imza atıyor. Proje içeriğinde esnek sensörler ve hareket algılayıcılarla donatılmış eldiven, Android tabanlı bir uygulamayı entegre ediyor. Bu sistem sayesinde işaret diliyle yapılan hareketler algılanarak yazılı ve sesli çıktıya dönüştürülüyor. %91 doğruluk oranıyla çalışan sistem, Türkçe dışında İngilizce ve Fransızca gibi farklı dillerde sesli çeviri de yapabiliyor. Proje, işitme ve konuşma engelli bireylerin günlük yaşamda karşılaştığı iletişim zorluklarına teknolojiyle çözüm sunarak, toplumsal duyarlılığın ve mühendislik biliminin birleştiği önemli bir örnek teşkil ediyor.
Projeye ilişkin açıklamalarda bulunan BEUN Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencisi ve proje ekibi üyesi Mustafa Arslan, geliştirdikleri projeyi şu sözlerle anlattı:
“İş hayatımda konuşma engelli bireylerle kurmakta zorlandığım iletişim deneyimleri, bu projeye ilham verdi. Bu insanlar günlük yaşamda nasıl iletişim kuruyorlar sorusuyla başladık ve bu engeli teknolojiyle aşmak istedik. ELİTİŞİM, yalnızca bir cihaz değil, toplumun tüm bireylerine erişim imkânı sunan bir köprü niteliğindedir. İşaret dilini sese ve yazıya dönüştüren 'ELİTİŞİM' adını verdiğimiz eldiven sayesinde, engelli bireyler istedikleri gibi işaret diliyle iletişim kurmaya devam ederken, karşılarındaki kişi ister sesli ister yazılı olarak bu iletiyi anında alabiliyor. Bu proje engelli bireylerin sosyal hayatta ve iş yaşamında eşit, hızlı ve özgürce yer alabilmesi için tasarlandı. Teknolojiyi insan için, insanla birlikte ve insan adına kullanmak istedik. Bu proje, bizim bu dünyadaki yerimizi; daha kapsayıcı, daha eşitlikçi ve daha duyarlı bir toplum yaratmak için kullanma çabamızın bir ürünüdür.”
Proje hakkında değerlendirmelerde bulunan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer ise öğrencileri tebrik ederek sözlerinde konuyla ilgili şu ifadelere yer verdi:
“Üniversiteler sadece bilgi üretim merkezleri değil, aynı zamanda toplumsal sorunlara çözüm üreten, hayatlara dokunan yeniliklerin doğduğu akademik bilim üretim evleridir. Öğrencilerimizin geliştirdiği bu proje, bilimi insanlık yararına kullanmanın en güzel örneklerinden biridir. ‘ELİTİŞİM’, engelli bireylerin iletişimde yaşadığı sıkıntılara ışık tutan, onların sosyal yaşamda daha aktif ve özgür bireyler olmasına katkı sağlayan çok değerli bir çalışmadır.”
Prof. Dr. Özölçer, proje ekibinin başarısının yalnızca teknik bir kazanım değil, aynı zamanda toplumsal duyarlılığın ve insan odaklı düşünmenin bir göstergesi olduğunun da altını çizerek, “Gençlerimizin bu projeyle topluma örnek olacak bir sorumluluk üstlenmeleri ve farkındalık yaratmaları, bizleri hem gururlandırmakta hem de umutlandırmaktadır. Öğrencilerimizin projelerini geliştirmelerinde ve tamamlamalarında her zaman destek olacağız. Bu duygu ve düşüncelerle girişimciliği ve yenilikçi fikirleriyle bizleri gururlandıran kıymetli öğrencilerimiz Mustafa Arslan, Elif İlke Gedük ve Taha Yasin Keskin’i canıgönülden kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.
“Teknoloji sadece ilerlemek için değil, birlikte ilerlemek içindir” anlayışıyla yola çıkan ELİTİŞİM ekibi, önümüzdeki süreçte projelerini tamamlayıp bu ürünü daha geniş kitlelere ulaştırmayı hedefliyor.