Saadet Parti Zonguldak Belediye Başkan Adayı iş insanı Cem Dereli, bir televizyon kanalında Fevkani Köprü’den çıkan yapısal çeliklerin hurda gibi eritilmediğini, Gerede’de bir fabrika yapımında kullanılacağını iddia etti. Cem Dereli, “O çelikler Gerede’ de duruyor, iki tane fabrika yapacaklar” dedi.

Zonguldak Belediyesi tarafından maliyet hesaplarının şişirildiğini, gelir kaleminin ise azaltıldığını anlatan Saadet Partisi Başkan Adayı Dereli, “Yıkım işi yapılırken yaklaşık maliyet dediğimiz kamusal değeri ortaya çıkaracak iki havuz gibi düşünün, biri gider havuzu, diğeri gelir havuzu olarak düşünün. Teknik şartnameyi okudum bunun giderini hesaplarken 10 tane makine, 6 tane kamyon, 2 tane bobcet, 2 tane 100 tonluk vinç, 1 tane su tankeri, bir tane ambulans koşmuşlar. Bir tane ambulans koymuşlar. Küçük bir şey gibi görünüyor. Orda o yaklaşık maliyette iş süre 90 gün ise günlük kira bedelini çarpar, maliyete koyarsın. Diğer tarafta gelir kalemleri var. Böyle bir yıkımda köprünün yol tabye olarak adlandırdığımız kısımdan top demir olarak çıkan inşaat demirleri bunlar tartı ile hesaplanır, bunun dışında elektrik kabloları, bakır, korkuluklar bunlar ayrı bir gelir kalemi olarak hesaplanır, bir de Zonguldak kamuoyunun atladığı yapısal çelikler… O çelikler Gerede’ de duruyor, iki tane fabrika yapacaklar”

Meseleyi tonaja, kantara sıkıştırıyorlar!

Zonguldak kamuoyunun ton ve kantar fişleri ile sıkıştırıldığını belirten Dereli, “Yapısal çeliklerde ‘H’lar, ‘U’lar, ‘C’ler var, et kalındığı var. Alman çeliği, yani bunları bugün Türkiye’de parayla istediğiniz Demir çelik fabrikasına yaptıramazsınız. Öyle bir teknoloji kalmadı artık. Ve bu çelikleri hurda demir gibi düşünmeyin, eritilerek tekrar kullanılmıyor, bu çelikler galvanizden ve boyadan sonra sıfır çelikmiş gibi tekrar piyasada değer görüyor. Burada yine tona, kantara sıkıştırmayalım konuyu. Burada ‘H’lar, ‘U’lar, ‘C’lerden elde edilmiş yaklaşık 60-65 milyon bir gelir var. Bu gelir şu an Türkiye’nin sağında solunda, bir kısmı Gerede de, bir kısmı İstanbul’da bir yerde!”

Berlin duvarını satıyorlar, sen de yap!

Nejdet Tıskaoğlu, İl Müdürü Maden'i Fuara davet etti... Nejdet Tıskaoğlu, İl Müdürü Maden'i Fuara davet etti...

Zonguldak Belediye Başkanı Selim Alan’ı eleştiren Cem Dereli, “Bunu planla, Fevkani’den çıkan çeliklerle Zonguldak’ta bir alana küçük kapalı bir alan oluştur, içine o köprünün tarihini, geçmişini anlatan 2-3 görsel koy, yarın öbür gün çocuklarımıza diyelim ki, burada bir Fevkani Köprüsü vardı. Oradan çıkan çelikler bu alan yapıldı. Ben Berlin’e gittim, adam Berlin duvarını yıkmış, bunların yıkıntılarını küçük küçük parçalarını bir cam içinde 5-10 Eurodan satıyor. Oradaki geçmişi satıyor, kültürü satıyor, tarihi satıyor. Sen de bunu yap. Senin kentin sosyalinde yoksun, maddi tarafında yoksun, kültüründe yoksun, teknik tarafında yoksun!”

Demek ki, senin elinde proje var!

Fevkani Projesi’nin Zonguldak Belediyesi’nin elinde olmasına rağmen hukuki sorumluluktan kaçmak için Üniversiteye rapor hazırlattırıldığını iddia eden Cem Dereli, “Senin Fen İşleri Müdürlüğün var. Köprüyle ilgili aynı kadrolar Muharrem Akdemir zamanında aynı teknik kadrolar güçlendirme ihalesi yaptı. Kendileri bir çalışma yaptı. Bir güçlendirme ihalesi yaparken önce mevcut durumunu ortaya çıkartmanız lazım. Elinizde mevcut proje varsa güçlendirme ihalesine çıkarsınız. Demek ki senin elinde  proje var.

Üniversiteye rapor hazırlatıyorsan, üç sebebi olabilir. Bir, ben teknik olarak yeterli bir kurum değilim. Onun için Üniversiteden üst merciden, üst makamdan bu raporu istiyorum. İki; Teknik olarak ben kadrola güvenmiyorum. Birde başka bir göz görsün istiyorum. Üç; Yarın öbür gün kanuni, hukuki, kamusal bir sıkıntıyla karşı karşıya kalırsam bu kaldığım sıkıntıda topu başkasının üstüne atayım. Bu üç sebepten başka bir sebep olamaz. Vekaleten İl Başkanı o görevi yürüten arkadaş MOBESA Kameralarını söylüyor. Ama şartnamede yazmışsın, drone ve fotoğraf makinesi ile iş süresi boyunca bu yıkımı çekeceğiz diyorsun. İşin sonunda da bu görüntüleri idareye teslim  edeceğiz diyorsun. Kamuoyunda bana böyle bir suçlamada bulunmuş olsalar, Meclis salonunu açarım, her gün görüntülerini ve fotoğraflarını izlettiririm. Bir kamyon ortalama 30-35 ton alır, kaç kamyon çıktığını da bakarım. Çarparsanız kaç ton hurda çıktığını bir saatte bulursunuz ve bu gündem biter.

Zonguldak’ın parası 3-4 iş adamının cebinde gitti!

Köprünün ayaklarını sökmüşler, temellerini sökmüşler, ne var ne yok götürmüşler. Hayatında bir daha Zonguldak’a uğramayacak 3-4 tane iş adamının cebinde Zonguldak’ın parası gitti. 60-70 Milyon para yazık değil mi? Zonguldak halkı, Zonguldak seçmeni çok akıllı, çok kültürlü, neyin ne olduğunu bilen bir halk. Zonguldak halkına Fevkani Köprüsü’nü anlattık, artık halk bu bilgiler ışığında değerlendirecektir.

Editör: Haber Merkezi