Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Sevgi, Barış, Dostluk Plajı’nda basın mensuplarıyla bir araya gelerek ilçenin gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Sağlık sorunları nedeniyle bir süre basın mensuplarıyla bir araya gelemediğini belirten Posbıyık, belediyenin yaz döneminde gerçekleştirdiği çalışmalar, devam eden yatırımlar ve ilçenin çözüm bekleyen sorunları hakkında açıklamalarda bulundu.
Asfalt ve altyapıya 200 milyon liralık yatırım
Belediyenin mali disiplin içerisinde yatırımlarını sürdürdüğünü ifade eden Posbıyık, sezon sonuna kadar 45 bin ton asfalt dökerek 150 bin metrekarelik alanı asfaltlamayı hedeflediklerini söyledi.
Bugüne kadar 32 bin ton asfalt serildiğini belirten Posbıyık, Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü tarafından yürütülen 40 milyon liralık altyapı projesinin de tamamlandığını açıkladı.
Posbıyık, bölgedeki kanalizasyon hattının ilk kez bu kapsamda yenilendiğini ifade etti.
Plajlara 100 binden fazla ziyaretçi
Karadeniz Ereğli’nin Batı Karadeniz Bölgesi’nin en donanımlı plajlarından bazılarına sahip olduğunu belirten Posbıyık, yaz sezonunda mesire alanları ve plajların 100 binin üzerinde ziyaretçiyi ağırladığını söyledi.
Afyonkarahisar, Karabük ve Kastamonu gibi illerden gelen 2 binden fazla gencin katıldığı Deprem Kampı ile SoloTürk gösteri uçuşunun da yaz sezonuna damga vurduğunu belirtti.
Ata tohumunda hedef 400 bin fide
Yerel tarımı desteklemek ve ata tohumlarını korumak amacıyla 2020 yılında başlatılan Ata Tohumu Projesi’nin 7. yılına girdiğini hatırlatan Posbıyık, geçen yıl 50 bin ücretsiz fide dağıtıldığını söyledi.
Posbıyık, 2027 yılı için ise 400 bin fide üretmeyi hedeflediklerini açıkladı.
135 okulda çalışma yapıldı
Eğitim alanındaki desteklere de değinen Posbıyık, yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla birlikte 135 okulda çevre düzenlemesi, bakım ve yenileme çalışması gerçekleştirildiğini belirtti.
İhtiyaç sahibi 1000 öğrenciye kırtasiye ve çanta yardımı ulaştırıldığını ifade eden Posbıyık, ekim ayı Belediye Meclisi toplantısında alınacak kararla engelli vatandaşlara su tarifesinde yüzde 50 indirim uygulanacağını ve su fiyatlarına zam yapılmayacağını söyledi.
Ereğli Limanı’nda 376 bin ton yük elleçlendi
Ereğli Limanı’nın kent ekonomisi açısından önemine dikkat çeken Posbıyık, 1 Ocak-14 Eylül 2026 tarihleri arasında limanda 376 bin ton yük elleçlendiğini açıkladı.
Kuraklık riskine karşı da çalışma yürüttüklerini belirten Posbıyık, Kaymakamlık ve Özel İdare iş birliğiyle içme suyu sıkıntısı yaşayan 20’den fazla köye belediye hattından su verilmeye başlandığını söyledi.
Ereğli’ye yeni yaşam alanı ve kent meydanı
Yeni yapılan yurt binasının üst kısmındaki 6 dönümlük alanda, Ereğli’yi panoramik açıdan gören yeni bir sosyal yaşam alanı projesinin başladığını belirten Posbıyık, Kent Meydanı projesiyle ilgili de bilgi verdi.
Kaymakamlık, Emniyet Müdürlüğü, Belediye Hizmet Binası ve otoparkın bir arada bulunacağı bütüncül bir idari merkez oluşturmayı hedeflediklerini ifade eden Posbıyık, alandaki miadı dolmuş lojmanların yıkılmasının ardından cami yapımı için de gerekli desteği vereceklerini söyledi.
“Zonguldak başardı, Ereğli de başarmalı”
İlçenin en önemli sorununun şehir içi trafik olduğunu vurgulayan Posbıyık, transit geçiş yapan ağır vasıtaların kent trafiğini yüzde 40 oranında artırdığını ve bunun kazalara da neden olduğunu savundu.
Zonguldak merkezde çevre yolu ihalesinin yapıldığını hatırlatan Posbıyık, Ereğli çevre yolunun da Karayolları ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.
Kepez bölgesinde yapılan akıllı kavşak ve asfalt çalışmalarının geçici çözüm olduğunu belirten Posbıyık, “Asıl çözüm çevre yoludur” mesajı verdi.
Trafik için deniz dolgusu önerisi
Okullar bölgesinden gelen araçların oluşturduğu yoğunluğu azaltmak amacıyla belediye olarak bir proje hazırladıklarını açıklayan Posbıyık, sahilde 25-30 metrelik deniz dolgusu yapılmasını ve yolun deniz tarafına kaydırılmasını önerdi.
Hazırlanan projenin Bakanlığa sunulduğunu belirten Posbıyık, bu düzenlemenin trafik yoğunluğunun azaltılmasına katkı sağlayacağını ifade etti.
“Yurt binamız yapıldı ama üniversitemiz yok”
İlçeye 1200 kişilik modern bir öğrenci yurdu kazandırıldığını belirten Posbıyık, buna karşın kampüs ve üniversite gelişimi konusunda belirsizlik yaşandığını söyledi.
Fakülte ve kampüs alanıyla ilgili henüz kesin ve resmi bir açıklama yapılmadığını ifade eden Posbıyık, Ereğli’nin geleceği açısından üniversite projesinin takipçisi olmaya devam edeceklerini belirtti.





