Zonguldakspor kurulduğu 1966 yılından o zamana kadar 8 sezondur Türkiye 2.Ligi’nde mücadele veriyordu. Hemen her sezona iddialı olarak başlıyor ancak bir türlü özlemini duyduğu şampiyonluğu elde edemiyordu. Zonguldakspor aynı zamanda Belediye Başkanı olan Hüseyin Öztek başkanlığında 1973-74 Futbol sezonuna yine iddialı giriyordu. Zaten kaliteli oyunculardan oluşan takıma eski futbolcumuz Halil Güngördü geri dönüyor ve forvet oyuncusu Şaban Kartal takviye ediliyordu. Eski futbolcumuz Turan Bodur’un antrenörlüğünde sezona iyi başlayan Zonguldakspor hep zirveyi kovalar. 7 Nisan 1974’de kendi sahasında oynadığı ve Halil Güngördü’nün golüyle galip geldiği Şekerspor maçı sonrası ilk kez liderliğe yükselir. Şekerspor bizim şampiyonluktaki en ciddi rakibimizdir.

Ancak bir hafta sonra Konya deplasmanında golsüz berabere kalarak tekrar liderliği kaybeder. 25.Hafta rakip güçlü Altınordu’dur ve Zonguldakspor, Hamdi Kayhan’ın golleriyle 2-1 galip gelerek tekrar liderliğe yükselir. Deniz altında bile kara elmas arayan solgun yüzler yeniden gülmeye başlar. Zonguldakspor’un kara toprağın kara derinliklerinde alın terini en düşük kurdan paraya çevirmesine rağmen kazancının belirli bir kısmını her ay kulübüne bırakan 50 bin maden işçisi üyesi vardır. Bu sebeple İşçi’nin Milli Takımı Olarak anılır. Zonguldak halkı şampiyonluğa inanmıştır. Başkan Hüseyin Öztek şampiyonluk primini ‘Herkese Bir Otomobil’ olarak açıklar.

28 Nisan’da Uşak deplasmanında altın değerinde bir puan kazanan Zonguldakspor, 27.Hafta 5 Mayıs’ta saha ve seyircisi önünde güçlü rakibi İskenderunspor’u gol yağmuruna tutar. Goller Ahmet Birdal, Gediz Göl (2), Şaban Kartal ve Salih Uralgil’den gelir.

İlker Ateş (Gazeteci): ‘Beyaz Grup Şampiyon adayı Zonguldakspor, İskenderunspor’u farklı yenerek hızlı, hareketli ve oldukça da kaliteli bir futbol ortaya koydu. Özellikle geri dörtlüde Türker ve B.Orhan gibi tecrübeli, orta sahada Salih ve Gediz gibi klas adamları, ileri üçlüde de Hamdi, Yusuf ve Halil gibi fırsatçı elemanları bulunan Zonguldakspor bu farklı sonuca gitmekte hiç de zorluk çekmedi.’

28.Hafta oynanacak olan Aydınspor deplasmanı inanılmaz kritiktir. 12 Mayıs’ta Zonguldakspor, zaman zaman zorlanmasına rağmen şampiyonluk yolundaki en önemli engellerden birini Hamdi Kayhan ve Gediz Göl’ün golleriyle aşar. Zonguldakspor bu galibiyet ile en yakın rakibi Şekerspor’un 3 puan önüne geçer.

Turgay Şeren (Gazeteci): ‘Zonguldakspor belki de şampiyonluğunu ilan edecek iki puanı kolaylıkla aldı. Çok sert zemine rağmen futbola yakın hareketler yapan oyuncular Zonguldakspor’da çoğunlukta idi. Zonguldakspor’un kadrosunda tecrübeli oyuncuların da bulunması, oyuna Zonguldakspor açısından ağır bastı. Netice olarak Zonguldakspor zor olarak düşündüğü bu maçı kolay kazandı.’

Ve büyük gün gelir çatar. 19 Mayıs 1974 günü Zonguldakspor tüm şehre ikinci bayramı yaşatır. Zonguldakspor, tam 8 yıldan beri hasretini çektiği şampiyonluğa nihayet kavuşur. Zonguldakspor’lu futbolcular zaferlerini birbirinden güzel 5 golle süslerler. Zonguldakspor’un golleri Halil Güngördü, Şaban Kartal, Hamdi Kayhan (2) ve Yusuf Kerpeten’den gelir.

Yüksel Cankuş (Zonguldakspor’lu Yönetici): ‘Futbolcularımız çok kıymetli bir şampiyonluk elde ettiler. Kendilerinin başarısını para ile değerlendirmeye imkan yok. Fakat daha önce tespit edilen bir prim sistemine göre, yönetim olarak futbolculara 500 bin lira şampiyonluk primi verilecek.’

2.Lig Şampiyonluk Maçı 29.05.1974 Zonguldakspor – Trabzonspor: 4-3 = 120 dakikalık golsüz beraberliği penaltı atışlarında bozan ve Trabzonspor’u 4-3 yenen Zonguldakspor 2.Lig şampiyonu olur. Kurada ilk penaltı atma hakkını Zonguldakspor kazanır ve Hamdi Kırmızı Lacivertlilerin ilk golünü atar. Ardından önce Trabzonspor’lu Kadir, sonra da Zonguldakspor’lu Gediz’in atışları direkten döner. Trabzonspor’un kullandığı ikinci penaltıyı ise Necati kaleciye nişanlar. Daha sonra Salih durumu Zonguldak lehine 2-0 yapar. Trabzonspor’un kullandığı diğer üç penaltıyı sırasıyla İlyas, Cemil ve kaleci Şenol gole çevirirler. Zonguldakspor’lu Turgut ve Ahmet’in atışları filelere gidince maçın sonucu ve şampiyon belli olur.

2.Türkiye Ligi Şampiyonu olan Zonguldakspor ile Türkiye Amatör Takımlar Şampiyonu Zonguldak Erdemirspor statü gereği Gençlik ve Spor Bakanlığı Kupası için karşı karşıya gelir. İki Zonguldak takımının karşılaşması kaderin bir cilvesidir.

Hüseyin Öztek (Zonguldakspor Başkanı): ‘Bu yıl Zonguldaks altın sezonunu yaşıyor. Spor Bakanlığı Kupası’nı hangi ekip alırsa alsın sevincimiz sonsuz olacak. Çünkü bir kupa daha Zonguldak’a gidecek.’

Gençlik ve Spor Bakanlığı Kupası 01.06.1974 Zonguldakspor – Zonguldak Erdemirspor: 12-11 = Kupayı Erdemirspor’u penaltı atışları sonucu yenen Zonguldakspor kazanır. Maçın normal süresi 2-2, uzatmalar ise 3-3 sonuçlanır. Penaltı atışları sonucu sahadan 12-11 galip ayrılan Zonguldakspor şampiyon olur ve aynı sezon 3.kupasını kazanır.

Hazırlayan: Barış IŞIK

Editör: TE Bilisim