Zonguldak’ta Yüzyılın vurgunu!

Zonguldak’ın endüstri miraslarından Fevkani Köprüsü, onlarca esnafın direnişine, kent dinamiklerinin önerilerine rağmen Başkan Selim Alan’ın ısrarları sonucu yıkılarak hurdaya çıkarıldı.

Peki, seçim meydanlarında esnafa ‘yıkmayacağım’ sözü veren Başkan Selim Alan’ın amacı gerçekten Fevkani Köprüsü’nü yıkarak kentin önünü açmak mıydı? Başkan Selim Alan siyasi riski ve bu kadar tepkiyi sırf kenti rahatlatmak için mi göze aldı?

Tabi ki hayır...

Çünkü Fevkani Köprüsü demek RANT demekti.

Kimine göre 200 milyon, kimine göre 150 milyon, kimine göre ise 80 milyon liralık çelik hurda rantı vardı ortada.

Ankara’da kapalı kapılar ardında hurda pazarlığı yaptığı iddia edilen Başkan Selim Alan, Fevkani Köprüsü’nün yıkımını 3 milyon 450 bin lira karşılığında istediği şirkete ihale etti.

Fevkani Köprüsü’nün servet değerindeki hurdasına göz diken Başkan Selim Alan, ne Makine Kimya Endüstrisi, ne esnaf tepkisi, ne yerel seçim kaygısı taşımadan amacına ulaştı.

Öyle ki ihale komisyonu tarafından evraklarının eksik olmadığına dair resmi yazı bulunan Naslı Hurdacılık firması polis zoruyla ihale odasından dışarı atıldı. Gazetecileri arayan firma sahibi bir şekilde diğer firmalar üzerinden susturuldu.

Fevkani Köprüsü’nün yıkım ihalesi 3 milyon 450 bin liraya alan Gürsoy İzabelik firması, aldığı işi 18 milyon liraya taşeron bir firmaya verdi. Sırf bu olay Fevkani Köprüsü’nün yıkımından Zonguldak Belediyesi’nin uğratıldığı kamu zararını gözler önüne sererken, ortaya atılan hurda rantı iddiasını da destekler nitelikteydi.

Yıkımın etkisiyle köprünün çelik yapısı da ortaya çıkıyor değerli çelik ve demirleri Selim Alan’ın bir araba parasına sattığı köprünün nitelikli hurdasının kaç ton olduğuna yönelik tartışmalar da alevleniyordu.

Türkiye’deki yolsuzluk ve usulsüzlerin üzerine giden CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Fevkani Köprüsü’nün herkesin depreme karşı bir hassasiyetinin oluştuğu sırada sipariş raporla yerel seçime 6 ay kala apar topar şaibeli ihale ile yıktıran Selim Alan’ın rant alanı yarattığını, ODTÜ raporuna göre ise köprünün dayanaklı olduğuna yönelik 364 sayfalık bir rapor olduğunu söylüyordu.

98 Esnafın çalışanları ile birlikte mağdur edildiği, muhalefetin tüm ikazlarına rağmen aldırış etmeden köprüyü yıkarak hurdasını Makine ve Kimya Endüstri Kurumu’na vermek yerine hurda şirketlerine peşkeş çeken Selim Alan, AK Partili Müteahhit Belediye Meclis Üyesi Bünyamin Babaiban’ın arkasına saklanarak tartışmalara konu olan hurda tonunu 1.200 ton olarak açıklatıyor, kamuoyundaki tartışmaları manipüle ediyordu ki….

Endüstri Mühendisi olan Saadet Partisi Zonguldak İl Başkanı Burak Erol, Selim Alan’ın adeta devlet sırrı gibi sakladığı hurda tonunu 5.800 olarak açıklayacak, piyasa değerinin ise 63 Milyon liraya karşılık geldiğini söyleyecek ve milyonların hesabını soracaktı…

Köprünün son parçasının yıkıldığı, tonlarca değerli hurdanın ise iç  edildiği olayların ardından Makine ve Kimya Endüstri Kurumu yetkilileri geçtiğimiz hafta Zonguldak’a gelecek,  ‘Çelik hurdaların MKE’ye verilmediği, özel bir şirkete satıldığına’ yönelik tutanak tutacaktı…

Ve Zonguldak Belediye Başkanı Selim Alan, milyonlarca kamu zararına ilişkin tek satır açıklama yapmayacak, yine “Ben yaptım oldu” diyecek, devletin ve milletin milyonları buhar olacaktı…

Almanlar tarafından tonlarca Alman çeliği ile 1953 yılında yapımına başlanan ve 3 yıl içinde tamamlanan ünlü Eyfel Kulesi’ne rakip 67 yıllık Fevkani Köprüsü 2,5 ayda devlet yetkililerinin ve Zonguldak’ın gözü önünde hurdacılara peşkeş çekildi.

Zonguldak şimdi, milyonların kimin cebine gittiğini soruyor.

AK Partili Selim Alan’ın kimleri zengin ettiğini soruyor…

Oluşan Milyonlarca liralık kamu zararının hesabını kimin soracağını merak ediyor.

Peki sadece Fevkani Köprüsü’nden çıkan milyonlar mı buhar oldu?

Elbette hayır…

Selim Alan, Zonguldak Belediyesini 412 Milyon borçla teslim aldı.

Sahil Projesini TOKİ yaptı…

Uzun Mehmet Camii’ni AK Parti Hükümeti yaptı.

İstasyon caddesi ile kent merkezini bir birine bağlayan köprüyü Karayolları Genel Müdürlüğü yaptı!

Elmaspark’ın olduğu alan TOKİ’ye satılarak Zonguldak Belediyesi’nin kasasına 30 Milyon girdi!

Merkezi Hükümetten 215 milyon hibe alındı.

2024 Yılı bütçesinde 400 Milyon açık var.

Yani bu tabloya göre Zonguldak Belediyesi battı…

Daha anlaşılır soralım 1 Milyar 200 Milyon liralık bütçe ile Zonguldak’a ne yaptınız?

412 Milyon borçla devraldığınız Zonguldak Belediyesini 5 yıl içinde tam tamına 1 Milyar 200 Milyon borçlandırmayı nasıl başardınız?

Peki bu paralar nerede?

Nereye harcandı?