Zonguldak Belediye Meclisi MAKZON projesine muhalefetin yaptığı itirazlar üzerinde konuşmalar sürüyor.

MAKZON Projesi üzerinde Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Belediye Meclis Üyelerinin 5 sayfalık şerhleri okundu.

CHP’li Belediye Meclis Üyesi Turgut Aydın, Belediye Meclisinin yasa ve kanunlara uymak zorunda olduğunu hatırlatarak MAKZON Projesinin 3213 Sayılı Maden Kanunu ve 3194 Sayılı İmar kanununa uygun olarak getirilmesi gerektiğini hatırlattı.

Aydın, "Kanunlar bize sevimli gelse de gelmese uymak zorundayız. Anayasa bize böyle söylüyor. Usul anlamında Meclis kararlarının nasıl alacağını, nasıl onaylanacağı yasada yazıyor. Dolayısıyla hepsine hepimizin uyması gerekiyor.

MAKZON’un imar tadilatıyla ilgili konuşacağım her şey mevzuat üzerine. Alanla ilgili 3213 sayılı Maden Kanunu, imar tadilatı yapıyoruz 3194 sayılı imar kanunu yani mekânsal bir tadilat var. Bir de Belediye Yasası var.

21 Şubat 2020 yılında ilk meclise geldiğinde muhalefet şerhimizi koyduk, daha sonra eylül ayında meclise geldi, yine Meclis’ten geçti, bu kez de askısı süresinde itirazımızı yaptık. Geriye dönük yasalara ve kanunlara göre yapılması gerektiğini söylüyoruz. Sonuçta şu an maliki olmayan birisinin imar tadilatını görüşüyoruz. Yasala, kanunlara uymak ve bu Meclisin itibarını korumak hepimizin görevi. Sonuçta mahkeme doğru kararı verecektir" dedi.

AK Parti gurubu adına Bekir Selçuk, MAKZON projesinde hiçbir kanunsuzluğun olmadığını anlattı.

Turgut Aydın ise tekrar sözü alarak, “Sonuçta bu işe karar verecek, bu işin hukuksal boyutunu inleyecek olan Mahkemelerdir” dedi.

Belediye Meclis Başkanlığını yürüten Meclis Üyesi Murat Uzun ise, “Sayın Aydın, ben sizden şunu anlıyorum. Siz bu projeye karşısınız, Projenin hayata geçmemesi için bir çok kanun maddesi bulurum diyen bir haliniz var. Yarın bu kararlara bakacak olan halkımız sanki bizim kanun ve mevzuatlara karşı olduğumuzu, yasalara saygı göstermediğimiz algısı oluşur. Biz Zonguldak Valiliğimizin yürütmüş olduğu bir projeyle ilgili burada yürütmeye çalışıyoruz. Bizde, bizim arkadaşlarımızda inceledi. Sonuçta hukuk doğru olan kararı tabiyki verecektir” dedi.

Editör: TE Bilisim