Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. N. Aydın Mungan çok önemli bir çalışmaya imza attı. Anatomi dersinde kullanılan kadavraların organik dokuları silikon haline getirildi.

Yöntem Türkiye’de ilk olarak prostat kanseri ameliyatları eğitiminde kullanılmaya başlandı.

Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. N. Aydın Mungan konu ile ilgili yaptığı açıklamada, ‘Gerçek insan vücudunda bile bunları görmek çok zor olabiliyor. Oysa plastinasyon edip ince ince diseksiyonla buraları kalıcı olarak görülebilir hale getirdiğinizde bu eğitim hızlanıyor ve dolayısı ile bunun başarısı cerrahın başarısı ile birleştiği için hasta da otomatik olarak çok daha iyi cerrahi operasyon geçirmiş oluyor.

Prostat kanserinde ki, erkeklerde en sık görülen 2. Kanserdir. Çok zor bir noktada olduğu için Prostat kanseri ameliyatı her yerde yapılamıyor ancak çok deneyimli olan kişiler yapabilir. Çünkü çok derinlerde olan bir doku. Uzmanlık eğitimi bittikten sonra bu konu üzerinde çalışan kişilerin uzun yıllar sonra yapabildiği zorluk derecesi yüksek bir ameliyat. Biz bu dokuların anatomik özelliklerini gösterebilmeyi amaçladık. Yani kesitsel bir anatomi vermeye çalıştık. Organik dokular, insan vücudu bir süre sonra bozuluyor. Bu dokuların plastik haline çevrilebilmesi için dünyada bir takım yeni işler başladı. Bunun bir tanesi plastinasyon. Gerçekten bir insan vücudu plastik hale dönüştürülüyor. Yanılmıyorsam 500 yıl bozulmadan kalabiliyor. İstadiğiniz yeri istediğiniz şekilde o anki hali ile koruyarak. Hem de gerçek doku olduğu için çok ciddi anlamda bir eğitim materyaline dönüşüyor.’dedi.

Organik dokuların yerini silikonun aldığı yeni doku koruma yöntemi ile artık cerrahi eğitimlerde artık kadavralar üzerinde daha uzun süre çalışılabilinecek. Kadavranın çürümesi geciktikçe tıp öğrencileri yıllar önce yapılan ameliyat eğitimlerinde nasıl yöntemler denendiğini de görebilecek.

Aydın Mungan Kimdir?

1965 yılında Ankara'da doğdu.

1989 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu.

1995 yılında Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniğinden Üroloji uzmanı oldu.

1997'de ABD Teksas Baylor Kolej'de Prof. Dr. Scordino gözetiminde Prostat Kanseri üzerine çalıştı.

1997'de Hollanda Hükümeti'nin Uluslararası Yüksek Öğrenim Kurumu olan “Nuffic” tarafından açılan araştırma bursunu kazandı. Hollanda'da Nijmegen de St. Rodboud Üniversitesinde Avrupa Üroloji Birliği Başkanı Prof. Dr. Frans Debruyne, Prof. Dr. Fred Witjes ve Prof. Dr. Bart Kiemeney'in gözetiminde ürolojik kanserler üzerine klinik araştırmalara başladı. Aynı yıl aynı üniversitede mesane kanseri üzerine doktora programına kabul edildi ve 1997 – 2002 yılları arasında Hollanda'da “Mesane Kanseri Seyri ve Tedavisi” konulu doktorasını yaptı. 2002 yılında doktorasını tamamladı tezi Hollanda'da kitap olarak basıldı. Türkiye'de uluslararası doktorası (Ph.D.) olan halen tek Üroloji uzmanıdır.

2002 yılında Avrupa'da üroloji uzmanı olarak çalışabilmek ve denklik alabilmek için Fransa'da girdiği yeterlilik sınavlarını (Board of European Association of Urology) kazanarak "Avrupa Üroloji Yeterlilik" Diplomasının sahibi oldu.

2000 yılında ZKÜ (Zonguldak Karaelmas Üniversitesi) Tıp Fakültesi'ne (Üniversitenin adı 2012 yılında Bülent Ecevit Üniversitesi olarak değiştirilmiştir) başladı. 2002 yılında Üroloji Doçenti oldu.

2002-2011 yılları arasında ZKÜ (Bülent Ecevit Üniversitesi) Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanlığını yaptı.

2003-2006 yılları arasında ZKÜ (Bülent Ecevit Üniversitesi) Tıp Fakültesi Cerrahi Bilimler Bölümü Başkanlığı yaptı.

2003-2007 yılları arasında ZKÜ (Bülent Ecevit Üniversitesi) Uluslarası İlişkiler Birimi'ni kurdu ve bu süre boyunca başkanlığını yaptı.

2005-2007 yılları arasında ZKÜ (Bülent Ecevit Üniversitesi) Sağlık Bilimleri Enstitü Müdürlüğü yaptı

2007-2011 yılları arasında ZKÜ (Bülent Ecevit Üniversitesi) Tıp Fakültesi Dekanlığını yaptı.

Yukarıdaki idari görevlerin dışında;
- Tıp Fakültesi insan etik kurul üyeliği
- Tıp Fakültesi hayvan etik kurul üyeliği
-Bilimsel araştırmalar değerlendirme alt ve üst komisyon üyeliklerinde bulundu.

Akademik alanda da oldukça yoğun çalışmalarda bulunan Prof. Dr. Mungan Tübitak'tan 2 kez Nanoteknoloji ile kanser Tedavisinde ilaç geliştirmeye yönelik çalışmaları için proje desteği aldı ve Hacettepe Farmosetik Teknoloji Bilim Dalı ile birlikte yürüttükleri bu çalışması 2009 yılında 2 yılda bir verilen "Üroonkoloji Kanser Araştırma" ödülü ile ödüllendirildi.

2011 yılında kanser tedavisindeki geliştirdikleri nanoteknoloji ile ilgili yaptıkları çalışmayla Hacettepe Üniversitesi TeknoVasyon 2011 Pfizer Sağlık Bilimleri ve Teknolojileri Proje yarışmasında 2 cilik ödülünü aldı.

Çok sayıda uluslararası ve ulusal yayını bulunmaktadır. Bu çalışmaları uluslararası çalışmalarda 800 den fazla kez citation edilmiştir. Ortalama citation'ı 10.59, h index'i 15'dir.

Üroonkolojik Açık Cerrahi Atlası kitabının editörüdür ve 9 kitapta bölüm yazmıştır.

Uluslararası projelere katıldı. Avrupa'daki pek çok büyük merkezle ortak araştırmalar yaptı. Bu çalışmalardan en sonuncusu 2010 yılında dünyanın en büyük bilimsel dergisi olarak kabul edilen Nature'da yayınlandı.

Cleveland Clinic ile ortak projelere imza atarak Tıp Fakültesi'nden çeşitli Anabilim Dallarından son gelişmeleri öğrenmek ve işbirliği için Cleveland Clinic'e göndermiştir.

Ayrıca üç dönem (2006-2009, 2009-2011, 2011-2013) Üroonkoloji Derneği Yönetim Kurulu üyeliği yapmıştır.
2013'den itibaren Üroonkoloji Derneği Mesane Kanseri Çalışma Grubu başkanlığını yürütmektedir.
2015 yılından itibaren Ürolojik Cerrahi Derneği Yönetim Kurulu üyeliği yapmaktadır.
2017 yılında Üroonkoli Derneği 2 ci başkanı oldu.

Prof. Dr. N. Aydın Mungan, Haziran 2019'dan beri Ürolojik Cerrahi Derneği başkanlığını yapmaktadır..

Avrupa Üroloji Derneği, Dünya Üroloji Birliği (SIU) ve Dünya Endoüroloji Derneği üyesidir.

Editör: TE Bilisim