Zonguldak’ta iyilik hareketi başlatan Zonguldak Gönüllüleri, iktidar milletvekillerini göreve davet ederken, yaklaşık 2 bin 700 kişinin çalıştığı Rödevans İşletmelerinin sorununun acilen çözülmesi çağrısında bulundu.

Bu mesele Alaattin Kurnaz, İsmail Ofluoğlu, Demir meselesi değil

Zonguldak Gönüllüleri adına çağrıda bulunan Terakki Mahalle Muhtarı Ferit Arslantürk, “Rödevansçı kepenk kapatırsa, bedelini Zonguldak olarak biz öderiz. İşsizlik ordusuna binlerce kişi katılır. Bu mesele İsmail Ofluoğlu, Alaattin Kurnaz, Demir ailesinin sorunu değil. Bu işletmelerin dayanacak gücü kalmadı, 50’şer, 100’er gruplar halinde işçi çıkarmak zorunda kalacaklar, Zonguldak büyük bir sosyal patlama ile karşı karşıya kalacaktır. Siyasilerin ve bürokratların bu tehlikeyi görmezden gelmesini anlamak mümkün değil” diyerek tepki gösterdi.

Rödevans bedelleri, Soma Faciası sonrası hükümetin aldığı kararla yerel işletmelerin maliyetlerinin arttığını ve son olarak EPDK kararı ile Zonguldak’ta bulunan dev şirketlerin yerel işletmelere sırtını dönmesi ile kamuoyunda oluşan tepkiler üzerine Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Demir’i ziyaret ederek bilgi alan Zonguldak Gönüllüleri, durumun çok daha vahim boyutlarda olduğunu söyledi.

Rödevansçıların dayanma gücü kalmadı!

Zonguldak Gönüllüleri adına binlerce işçinin işsizlik endişesi yaşadığını belirten muhtar Ferit Arslantürk, “Zonguldak gönüllüleri olarak 2 bin 700 kişinin işsiz kalmaması için, Zonguldak ekonomisinin bozulmaması için Rödevansçıların yanındayız. Özel sektör maden işletmecileri kamuoyuna yansıyan durumdan çok daha vahim durumdalar. Dayanma güçleri kalmamış.

Devlet verdiği sözü tutsun!

Dönemin Enerji Bakanı Taner Yıldız, çift maaş konusunda verdiği destek sözü yıllardır tutulmamış. Soma faciası sonrası devletin yaptırımları karşısında 5 bin 500 çalışan sayısı 2 bin 700’e düşmüş.

Zonguldak sosyal patlama ile karşı karşıya!

Ben bir muhtar olarak ihtiyaç sahiplerine şu an bile yetişemiyorum. İşsiz kalacak insanlar önce bizim kapımızı çalacaklar. Elimizden gelen desteği veririz fakat hangi birine yetişeceğiz. Bizden çıkıp devletin kapısına gidecek bu insanlar. Zonguldak sosyal patlama eşiğine gelmiş. İşletme sahipleri TTK’nın bıraktığı ocaklarda en az TTK kadar işçi çalıştırıyor, en az TTK kadar üretim yapmışlar, aslanlar gibi üretime katkı vermişler, istihdam oluşturmuşlar. Bu mesele ne Alaattin Kurnaz, ne İsmail Ofluoğlu ne de Demir Madencilik olayı değildir. Biz bir ailemizin bile işsiz kalmasını istemiyoruz. Torba yasa mı çıkması lazım, çıkarılsın. Meclis’e gelmesi gerekiyor, meclise getirilsin. Rödevançılar kepenk kapatırsa bunun bedeli tüm şehir olarak biz öderiz” diyerek siyasileri göreve davet etti.

Editör: TE Bilisim