Sağlık Bakanlığı, Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü hastane öncesinde görev yapan Doktor, Sağlık Memuru (ATT), Sağlık Teknikerlerine yönelik ‘Hastane Öncesi Acil Sağlık Simülasyon Eğitimi’ düzenliyor. Düzenlenen eğitimler sonucunda yapılan tatbikatlar ise gerçeğini aratmıyor.
Eğitimler, Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Rize Recep Tayyip Üniversitesi arasında imzalanan protokol çerçevesinde RTEÜ’ye ait Klinik Simülasyon Eğitim Merkezi’nde (RSİM) gerçekleştirilen eğitime 112 Acil Sağlık, UMKE ve İnme mobil uygulamasındaki başarılı çalışmaları nedeniyle Manisa, İstanbul, Afyonkarahisar, Zonguldak, Düzce ve Kırıkkale’de görev yapan personeller katıldı.
Katılımcılar, alanında uzman akademisyenlerin gözetiminde, ev ortamında veya ambulansta doğum, doğum sonrası yenidoğan stabilizasyonu, ileri seviyede kardiyak yaşam desteği konularından oluşan eğitimleri yüksek gerçeklikli simülatörlerle tıbbi müdahale eğitimi alma imkânı buldular.
Gerçeği aratmayacak şekilde senaryolar belirlenerek cansız mankenler üzerinde gerçekleştirilen eğitimin sonunda ise tatbikat yapılıyor. Eğitime tabi tutulan sağlık personelleri tatbikatta görev alan öğretim üyeleri üzerinde gerçeği aratmayacak bir şekilde müdahalesini gerçekleştiriyor. Öğretim üyeleri ise sağlık personellerinin günlük hayatta karşılaştığı zorlukları da tatbikat içerisinde sergilemeyi ihmal etmiyor. Düzenlenen tatbikatta hasta yakınlarının sağlık personelinin görevini yaptığı sırada çıkardığı zorlukta gözden kaçmıyor.

"Çok yüksek düzeyde simülatörlerimiz var ve bunlar gerçek hasta gibi tepkiler veriyor"
Eğitimlerin düzenlendiği simülasyon merkezinin Türkiye’nin en kapsamlı merkezlerinden biri olduğunu dile getiren RTEÜ Tıp Fakültesi Simülasyon Merkezi Koordinatörü Doç. Dr. Cüneyt Ardıç “Sağlık Bakanlığı ile yaptığımız protokol gereği hastane öncesi acil sağlık hizmetleri eğitimini simülasyon merkezimizde gerçekleştiriyoruz. Bu eğitim kapsamında Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden arkadaşlarımız burada yer alıyor. Onlara saha da karşılaşabilecekleri tüm senaryoları bire bir uygulatmaya çalışıyoruz. Bulunduğumuz merkez Türkiye’nin en kapsamlı merkezlerinden bir tanesi. Çok yüksek düzeyde simülatörlerimiz var ve bunlar gerçek hasta gibi tepkiler veriyor. Dolayısıyla arkadaşlarımız hastaneye gelmeden önce karşılaşacağı vakaların senaryolarıyla eğitimlerini almış oluyorlar” şeklinde konuştu.
İstanbul 112 acil servisinde Acil Tıp Teknisyeni olarak görev yapan ve Rize’de ki simülasyon merkezine eğitim için katılan Esengül Aladağ ise “Acil sağlık hizmetleri genel müdürlüğümüzün düzenlediği eğitimlere katıldım. Bu eğitimlere normalde bizim aldığımız eğitimleri birebir güncellemek için katıldık. Saniyeler ile hastanın hayatını kurtarmak için yarışmaktayız. Temel yaşam desteği, ileri yaşam desteği, yeni doğan bakımlarımız, kadın doğum üzerine yaptığımız bütün müdahaleleri tekrar güncellemek amacıyla bu simülasyon merkezinde birebir yaşayarak yapmak istedik” dedi.

Editör: TE Bilisim