08.02.1981 Zonguldak’ta Maden Ocaklarından Kömür Çıkaran Rauch Sahadan Puan Çıkaramadı Şansal Büyüka (Gazeteci): Fenerbahçe’nin Alman Teknik Adamı Rauch, 55 bin maden işçisinin yaşamını sürdüğü Zonguldak’ta, maden ocaklarını merak etmişti.

‘Beni götürün, maden işçilerinin yaşamını görmek istiyorum’ dedi. Rausch, kısa bir süre sonra, Çaydamar adı verilen galerideydi. Kafasına kaskı geçirdi, eline çizmelerini aldı. Yerin 7 kat altında çalışan maden işçilerinin zor koşullarda topladıkları kömürler, arabalara yükleniyor ve asansörle çıkarılıyordu. Alman Hoca asansöre binip alt katlara indi. Kömür yüklü arabaları itti.

Çaydamar galerisini büyük bir ilgi ve merakla gezdi. Galeriden ayrılırken ‘maden işçisinin alınterine saygı duymak gerek. Futbolcular da onlar da ağır işçi doğrusu ama madenci mi futbolcu mu olursun deseler, gene futbolculuğu seçerdim. Rauch galeridekilere veda edip ayrıldı. Yerin 7 kat altındaki işçiler, pırıl pırıl çimler üstünde oynanan Zonguldakspor – Fenerbahçe maçından habersiz, bir parça kömür için kazmalarını sallıyorlardı.

Hazırlayan: Barış IŞIK

Editör: TE Bilisim